-
نخبه کشی در کهگیلویه: نقض بدیهیترین اصل منطق در استانداری کهگیلویه و بویراحمد
حسن کریمی -
از پایان تاریخ تا دموکراسیِ محتضَر
محسن خرامین -
نا-ظفرمندیِ توسعه: اربابِ مردم یا نمایندۀ آنها؟
حسین موسوی -
روابط عمومی؛ تجلی فهم، تفسیر و راهبریِ اجتماعیِ
صیاد خردمند -
تأملی بر اقدامات پوپولیستی دولتها در استان کهگیلویه و بویراحمد
حسن کریمی -
چگونگی ایجاد تعلیمات عشایری از آغاز
سید ساعد حسینی -
تاجگردون؛ وکیل یا ولینعمت؟
یادداشت مخاطبان -
به اعماق برگرد «شیوا»
امراله نصرالهی -
وقتی شایستهسالاری قربانی تبعیض و روابط میشود
حسن کریمی -
دهن کجی شبکه دنا به جامعه ورزش استان و مردم کهگیلویه
سید ابوصالح دانشفر
لزوم پایان دشمنتراشی در سیاست داخلی

عرصه سیاست، عرصه اختلاف نظر، تعارض و کنشگری گفتمانها و اندیشههای متفاوت و گاه متعارض است. در طول تاریخ بشر هیچ جامعهای عاری از این تعارضها و تقابلها نبوده و فلاسفه و اندیشمندان سیاسی به دنبال رفع این کشمکشها و تحقق همزیستی مسالمتآمیز بودهاند. در این میان گرچه فلاسفه قائل به وجود اصولی برای برونرفت از اختلافات بودهاند اما اندیشمندان سیاسی به دلیل اطلاع از ماهیت امر سیاسی و پیچیدگی منافع نحلهها و جریانهای مختلف فکر و پذیرش تکثر در جوامع راهی دیگر را در پیش گرفتهاند. پذیرش و تعمیم دموکراسی در قرون اخیر از بازتابهای پذیرش تکثر و وجود دیدگاههای مختلف در جوامع انسانی بوده که به صورت بنیادین فیصلهناپذیر هستند و موضوع سیاست نیز نه سرکوب این تعارضها، بلکه جهت دادن آنها به سوی پذیرش یکدیگر و تن دادن به رقابت و گفتوگو برای گفتمانهای مختلف است. برآیند دموکراسیها حامل این پیام مهم برای بشر بودند که برای زیست بهتر نیازی به سرکوب و حذف نیست، بلکه باید زمینهای فراهم شود تا هر گفتمانی از موجودیت سیاسی خود دفاع کند و در جامعه حق حیات و نه حاکمیت داشته باشد. پذیرش چنین رویهای در دنیای سیاست باعث شد تا واژه «دشمن» در سیاست به «رقیب» تبدیل شود؛ بدین معنا که در کنشگری سیاسی هر تفکر مخالفی به معنای وجود دشمن نیست که مستلزم پیکار، سرکوب و حذف باشد، بلکه با پذیرش قاعده سیاسی میتوان آن گفتمان را پذیرفت، تحمل کرد و برای تضعیف یا مقابله با آن اصول سیاسی مدرن و تساهلگرایانه را به کار بست. پذیرش این دو قاعده دو سویه در جوامع دموکراتیک باعث شده با وجود رویکردها و دیدگاههای متعارض و متناقض، نوعی همزیستی مسالمتآمیز بر فضای سیاسی این کشورها حاکم باشد و هر گفتمانی از حق حیات، زیست و کنشگری در عرصه تئوری و عمل برخوردار است. در چنین فضایی رویکرد اعتدال و میانهروی باعث میشود با پذیرش این تعارضات، گفتمان مورد نظر خود را به پیش ببرد و هر رقیبی را به دشمن تبدیل نکند.
گذشت چهار دهه از عمر انقلاب نشان میدهد تئوریسینها و اندیشمندان سیاسی و سیاستمداران ایرانی از کاربست شیوهای منطقی و عقلانی که قائل به پذیرش گفتمانها و تفکرات مختلف در جمهوری اسلامی باشد، ناموفق بودهاند. از ابتدای پیروزی انقلاب به دلیل عدم توجه به این موضوع مهم، هر رقیبی به دشمن تبدیل شده است. کشور پهناور ایران اقوام، مذاهب، طوایف، فرهنگها و نحلههای متفاوتی را در دل خود جای داده و در هیچ برههای از تاریخ این تنوع و گوناگونی به یک کلیت یکپارچه و واحد به معنای عدم وجود تنوع و تکثر منتهی نشده و نخواهد شد، از اینرو تعریف سازوگار و مکانیسمی منطقی برای کاستن از این تعارضات بسیار ضروری مینماید.
در حیات جمهوری اسلامی صرف نظر از سازمان مجاهدین، که با اتخاذ مشی مسلحانه و ترور خود راه دشمنی با انقلاب و مردم را در پیش گرفتند، همین رویکرد با شدت و ضعفی کمتر نسبت به اصلاحطلبان رفته است، یعنی اصلاحطلبان که خود از حامیان و موسسان اصلی انقلاب بودهاند در برههای به رقیب گفتمان اصلی و در برههای دیگر حتی به دشمنی و ضدیت با نظام متهم شدهاند! این روزها جریان احمدینژاد نیز از یک تفکر نزدیک به نظام به رقیب و در ماههای گذشته، به دشمن نزدیک شده است، با وجود چنین قرائت و خوانشی از سیاست و کنشگری در عرصه عمل به نظر نمیرسد توفیق زیادی در ایجاد آرامش و همزیستی مسالمتآمیز در کشور حاصل شود. اینکه هر جریان و تفکری حتی برآمده از دل نظام بعد از کوتاه زمانی به رقیب و سپس دشمن تبدیل میشود، ضرورت دارد که بزرگان و تئوریسینهای نظام و انقلاب در بینش و رویکرد کلان خود تغییر ایجاد کنند. در سیاستورزی مدرن جایی برای تفکرات انحصارگرایانه و قائل به «مونولوگ» وجود ندارد و باید این حق را برای هر تفکر و جریانی قائل بود تا در عرصه کنشگری فعال باشد، از گفتمان خود دفاع کند و با پذیرش قواعد بازی سیاست، مدل همزیستی مسالمتآمیز را تمرین کند، فقط در صورت پذیرش این ساز و کار است که میتوانیم امیدوار باشیم در بسط روندهای دموکراتیک در کشور قدم برداشتهایم!
*سرمقاله همدلی
نظرات پس از تایید انتشار خواهند یافت
کاربر گرامی نظراتی که حاوی ناساز، افترا و هر گونه بی حرمتی باشند منتشر نخواهند شد.
- 1 نقره داغ ۹۳۰ خودروی متخلف در کهگیلویه و بویراحمد
- 2 وجود ۹۱۲ خانواده دارای فرزند چندقلو در کهگیلویه و بویراحمد
- 3 هزار کنتور برق در کهگیلویه و بویراحمد تا پایان امسال هوشمند میشود
- 4 کاهش بارندگی و آسیب جدی به مزارع کهگیلویه و بویراحمد
- 5 گره کور بلوار جمهوری یاسوج با ورود دستگاه قضایی باز شد
- 6 پیام تبریک نادر منتظریان به فرمانده جديد سپاه استان
- 7 ۶ مجروح در پی تیراندازی در عروسی
- 8 نبود بالگرد مشکل جدی مهار آتشسوزی جنگلهای کهگیلویه و بویراحمد است
-
مدیرکل میراث فرهنگی: اشیا تاریخی به درستی نگهداری نمیشوند/ برای تکمیل موزه نیاز به اعتبار داریم/ کاروانسرا و بافت تاریخی دهدشت احیا میشوند
-
حضور دو نماینده سابق و اسبق بویراحمد در مراسمهای عمومی/ فعالیتهای انتخاباتی «روشنفکر» و «زارعی» شروع شد؟!
-
کار جالب یک مرکز درمانی در راستای مسئولیت اجتماعی/ «درمانگاه صدرا» جور شهرداری یاسوج را کشید!
-
کمانه سیاست تهاجمی تاجگردون به خودش/ آقای تاجگردون! از صف اول نمایشها بترسید نه از جوانان گچساران و باشت!
-
پیشرفت طرح صنایع پلیمر گچساران از ۴۴ درصد عبور کرد/ جزییات
-
توضیحات فرماندار لنده در خصوص احیای معدن فسفات قیام
-
تشریح جزئیات تسهیلات ودیعه مسکن در کهگیلویه و بویراحمد
-
انتصاب عضو هیئت مدیره شرکت معدنی و صنعتی «گهر زمین»/ عکس و سوابق
-
معاون سیاسی استاندار: استادیوم قلعهرئیسی حدود ۹۰ درصد پیشرفت داشته اما هنوز افتتاح نشده است/ عمر مفید پروژه های نیمه تمام استان در حال از دست رفتن است/ پارسائی: آمده ام به ورزش استان خونی تازه تزریق کنم
-
گسترش آفت جوانهخوار بلوط در ۷۰هزار هکتار از جنگلهای کهگیلویه و بویراحمد
نظرات ارسالی 0 نظر
شما اولین نظر دهنده باشید!