-
نخبه کشی در کهگیلویه؛ نقض بدیهیترین اصل منطق در استانداری کهگیلویه و بویراحمد
حسن کریمی -
از پایان تاریخ تا دموکراسیِ محتضَر
محسن خرامین -
نا-ظفرمندیِ توسعه: اربابِ مردم یا نمایندۀ آنها؟
حسین موسوی -
روابط عمومی؛ تجلی فهم، تفسیر و راهبریِ اجتماعیِ
صیاد خردمند -
تأملی بر اقدامات پوپولیستی دولتها در استان کهگیلویه و بویراحمد
حسن کریمی -
چگونگی ایجاد تعلیمات عشایری از آغاز
سید ساعد حسینی -
تاجگردون؛ وکیل یا ولینعمت؟
یادداشت مخاطبان -
به اعماق برگرد «شیوا»
امراله نصرالهی -
وقتی شایستهسالاری قربانی تبعیض و روابط میشود
حسن کریمی -
دهن کجی شبکه دنا به جامعه ورزش استان و مردم کهگیلویه
سید ابوصالح دانشفر
«پیروزی روشنفکرانه» / تحلیلی بر انتخابات بویراحمد

جهان امروز از منظر جامعه شناسی و سیاسی در حال گذار به نظم نوینی است.
این آرایش جدید ساخت سیاست ورزی را دستخوش تغییر کرده و این تغییر سیاست مداران مختص خود را می طلبد
ظهور چهره ها و نمادهای جدید در عرصه ی سیاسی که عملا در دسته بندی های پیشین سیاسی مثل احزاب و طیف بندی هایِ با خاستگاههای اندیشه ای پیشین نمی گنجند.
این موضوع خود دست مایه ای برای متخصصان اهل فن شده تا در پی یابی دلایل و عوامل احتمالی این تغییرات پیش فرض های پیشین را از نو بازبینی کنند.
دست بر قضا نیروها و نمادهای نوظهور سیاسی در کشورهای متفاوت با ساخت های اجتماعی و سیاسی متفاوت، شباهت هایی به هم دارند. از جمله ی این شباهت ها می توان به تاکید نیروها و کنش گران نوظهور بر شعارها و نمادهای ناسیونالیستی اشاره کرد.
همینطور ادبیات گفتاری و رفتاریِ بی پرده و هم زبان با زبان کف جامعه ی ِ این نیروها، متفاوتِ از ادبیات دیپلماتیک، چهارچوب دار و تعریف شده ی پیشین است.
در یک صورت بندی کلی، اهالی فن دو عامل و دلیل برای افزایش اقبال عمومی به این چهره ها و یا بهتر بگوییم این فرم عرضه ی سیاسی یافته اند:
١- مسائل و مشکلات اقتصادی ( ویژه فاصله ی بین فقیر و غنی در کشورهای توسعه یافته) ٢- گسترش شبکه های اجتماعی و فضای مجازی.
به اعتقاد جامعه شناسان در پیمایش های مشابه در کشورهای با شرایط اقتصادی نامطلوب و یا فاصله ی طبقاتی محسوس گرایش های ملی گرایی کشش زیادی پیدا می کند.
به علاوه که ظهور یک باره ی شبکه های اجتماعی سبب افزایش ارتباط بین گروه هایِ ملی گرا در بخش های مختلف جهان و تشکیل حلقه های فکری و عملی بین این گروه ها شده ، که تا پیش از این امکان آن محدودتر بود.

به عنوان مثال نزدیکی آراء رقیب ماکرون با شعارهای ملی گرایانه و ادبیات خارج از عرف معمول و مثال واضح تر آن پیروزی دونالد ترامپ با ادبیاتِ رفتاری و گفتاریِ ویژه خود.
بر همین اساس می توان ظهور و افزایش یک باره ی گرایش های ناسیونالیستی( ملی گرایی) در حوزه ی بویراحمد و دنا ویژه در پیروزی انتخابات اخیر مجلس را رهگیری کرد.
ظهور روشنفکر و پیروزی او در انتخابات اخیر را نیز می توان به عنوان نمونه ی جدیدی از قوت گرفتن فرضیه ی ظهور دوباره ی ناسیونالیسم از نوع بویراحمد و دنایی آن دید.
اگر چه در تعاریف جامعه شناسی( با نگاه ارتدکسی) قومیت گرایی با ملی گرایی متفاوت است اما وجوه اشتراکی که به واسطه ی آنها قومیت و ملیت سامان داده می شوند تا حدود زیادی به هم نزدیک است( عوامل هویت بخش مشترکی همچون زبان مشترک، فرهنگ یک سان و ..)
به هر روی اگر هویت قومی را نوع محلی ملی گرایی بدانیم پیروزی روشنفکر اگر چه محصول حمایت ایلیِ تنها نیست اما عامل تعیین کننده در این پیروزی اجتماع و حمایت قومیتی است.
ظهور روشنفکر در یک خوانش مقطعی پاسخ به عملکرد ٨ ساله ی زارعی با اتهام چینش ها و به کارگیری های طایفه ای اوست.
عملکرد یا اتهام عملکرد قومیتی زارعی سبب تغییر یارکشی های پیشین شد و عملا هر چه به پایان ٨ ساله ی نمایندگی زارعی نزدیک شدیم یارکشی های قومیتی در انتخابات بویراحمد رنگ و روی مشخص تری به خود گرفت، ویژه در اطرافیان روشنفکر
اما در یک خوانش کلی تر و با قبول پیش فرض های دو گانه ی پیشین( فشار اقتصادی- گسترش شبکه های اجتماعی) اجماعِ از نوعِ روشنفکری در بویراحمد را می توان نمونه ی تازه ای از یارگیری های قومیتی( بخوانید ناسیونالیستی) به حساب آورد.
واضح است که عامل تعیین کننده ی پیروزی روشنفکر در این دور رای طایفه ای نیست اما اجماع یک باره ی هم طایفه ای های روشنفکر در دور اول حضور او و با رای خیره کننده آن هم برای شخصی که سابقه ی حضور در انتخابات نداشت روشنفکر را به گزینه ی جذاب تر، دست به نقدتر و با ریسکِ حمایتِ کمتر برای نیروهای فعال در میدانِ انتخاباتِ این حوزه و این دوره تبدیل کرد .
لحاظ کردن این نکته که روشنفکر تا پیش از این سابقه ی اجرایی و آکادمیک کمتر به چشم آمده ای داشته، قبول فرضیه ی جهت گیری ناسیونالیستی این انتخاب را قوی تر از پیش می کند.
البته که نباید از یاد ببریم که پایگاهِ رایِ قومیتیِ روشنفکر در نقاط کمتر توسعه یافته ی بویراحمد، دنا و مارگون تمرکز دارند که این خود تأییدیه ی دیگری بر ظهورِ گرایش های ناسیونالیستی در مناطق کمتر برخودار است.
باری پیروزی روشنفکر محصول ساخت رای جدیدی است که دست بر قضا شباهت زیادی با یارکشی های نوظهور در عرصه ی جهانی دارد.
این یارکشی اگر چه در عرف معمول سیاست ورزی تهدید به حساب می آید( قوم گرایی و ملی گرایی) و موجبات افزایش گسل های اجتماعی را مهیا می کند اما تعدد تحصیلکردگان با رزومه های علمی، آکادمیک و پذیرش اجتماعی خوب در حلقه ی اطرافیان روشنفکر این نوید را می دهد که این ساخت رای ضد خود را تولید کند و در نهایت با تکیه بر نیروی انسانی با دانشِ آکادمیکِ موجبات کاهش گسل های اجتماعی را فراهم کند. به علاوه که مهمترین عامل توسعه ی همگون هر دیار و منطقه ای تجهیزِ به نیرویِ انسانی تحصیلکرده و با دانش است که دست بر قضا روشنفکر در این زمینه چنته ی پر وزنی دارد.
(مطلب منتشر شده نظر نویسنده است و انتشار آن در سایت افتونیوز به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نمیباشد)
نظرات پس از تایید انتشار خواهند یافت
کاربر گرامی نظراتی که حاوی ناساز، افترا و هر گونه بی حرمتی باشند منتشر نخواهند شد.
- 1 نقره داغ ۹۳۰ خودروی متخلف در کهگیلویه و بویراحمد
- 2 وجود ۹۱۲ خانواده دارای فرزند چندقلو در کهگیلویه و بویراحمد
- 3 هزار کنتور برق در کهگیلویه و بویراحمد تا پایان امسال هوشمند میشود
- 4 کاهش بارندگی و آسیب جدی به مزارع کهگیلویه و بویراحمد
- 5 گره کور بلوار جمهوری یاسوج با ورود دستگاه قضایی باز شد
- 6 پیام تبریک نادر منتظریان به فرمانده جديد سپاه استان
- 7 ۶ مجروح در پی تیراندازی در عروسی
- 8 نبود بالگرد مشکل جدی مهار آتشسوزی جنگلهای کهگیلویه و بویراحمد است
-
احترام به مردم به شیوه شبکه دنا! / از غیب شدن مجری تا عدم حضور شهردار یاسوج!
-
مدیرکل میراث فرهنگی: اشیا تاریخی به درستی نگهداری نمیشوند/ برای تکمیل موزه نیاز به اعتبار داریم/ کاروانسرا و بافت تاریخی دهدشت احیا میشوند
-
حضور دو نماینده سابق و اسبق بویراحمد در مراسمهای عمومی/ فعالیتهای انتخاباتی «روشنفکر» و «زارعی» شروع شد؟!
-
کار جالب یک مرکز درمانی در راستای مسئولیت اجتماعی/ «درمانگاه صدرا» جور شهرداری یاسوج را کشید!
-
کمانه سیاست تهاجمی تاجگردون به خودش/ آقای تاجگردون! از صف اول نمایشها بترسید نه از جوانان گچساران و باشت!
-
پیشرفت طرح صنایع پلیمر گچساران از ۴۴ درصد عبور کرد/ جزییات
-
توضیحات فرماندار لنده در خصوص احیای معدن فسفات قیام
-
تشریح جزئیات تسهیلات ودیعه مسکن در کهگیلویه و بویراحمد
-
انتصاب عضو هیئت مدیره شرکت معدنی و صنعتی «گهر زمین»/ عکس و سوابق
-
معاون سیاسی استاندار: استادیوم قلعهرئیسی حدود ۹۰ درصد پیشرفت داشته اما هنوز افتتاح نشده است/ عمر مفید پروژه های نیمه تمام استان در حال از دست رفتن است/ پارسائی: آمده ام به ورزش استان خونی تازه تزریق کنم
نظرات ارسالی 0 نظر
شما اولین نظر دهنده باشید!