-
از پایان تاریخ تا دموکراسیِ محتضَر
محسن خرامین -
نا-ظفرمندیِ توسعه: اربابِ مردم یا نمایندۀ آنها؟
حسین موسوی -
روابط عمومی؛ تجلی فهم، تفسیر و راهبریِ اجتماعیِ
صیاد خردمند -
تأملی بر اقدامات پوپولیستی دولتها در استان کهگیلویه و بویراحمد
حسن کریمی -
چگونگی ایجاد تعلیمات عشایری از آغاز
سید ساعد حسینی -
تاجگردون؛ وکیل یا ولینعمت؟
یادداشت مخاطبان -
به اعماق برگرد «شیوا»
امراله نصرالهی -
وقتی شایستهسالاری قربانی تبعیض و روابط میشود
حسن کریمی -
دهن کجی شبکه دنا به جامعه ورزش استان و مردم کهگیلویه
سید ابوصالح دانشفر -
خوابِ پروانه در اقلیم سیاستزدگی، آستانهی سقوط در سکوتِ نسیمها
سید یونس آصف جاه
«دیشموک» و مشکلاتی که پشت خودکشی پنهان است

اَفتونیوز _ چندی است که شنیدن نام شهر «دیشموک» در استان کهگیلویه و بویراحمد خودکشی را تداعی میکند. خبرهایی که از خودکشی زنان و دختران در این شهر مخابره میشود تقریبا به خبری دائمی و روزمره تبدیل شده است. اگر در سالیان گذشته نام استان ایلام با خودکشی زنان گره خورده بود، اما اکنون خبرهای منتشره این ذهنیت را ایجاد می کند که گویی شهر دیشموک گوی سبقت را از برخی شهرها ربوده است، اما واقعیت این است که بخشی از این ذهنیت حاصل کارکرد فضای مجازی ورسانه است، اما بدون تردید این شهرمشکلات عدیده ای دارد که پشت برجستگی خبرهای مربوط به خودکشی پنهان شده است.
آمارهایی که از خودکشی زنان و دختران در این شهر به رسانهها راه پیدا میکند، شاهدی بر این ادعاست. همین دو روز پیش یکی از اعضای شورای شهر دیشموک به ایلنا گفت:«در ۳، ۴ سال اخیر حدود ۶۰ نفر که بیشترشان را زنان تشکیل میدهند اقدام به خودکشی کردهاند.» سلمان بینا گفت: «در یک ماه اخیر نیز دو مرد و یک دختر ۱۱ساله اقدام به خودکشی کردهاند که متاسفانه همگی آنان فوت کردند.» دختر ۱۱سالهای که بینا از آن نام برد در روز دوشنبه ۲۰بهمن در روستای دهقاضی دیشموک خود را حلقآویز کرد. مسعود انصاری، دهیار روستای دهقاضی در این خصوص به رسانهها گفته بود: «این دختر کلاس ششم دبستان و در حال تحصیل بود؛ متاسفانه این خانواده به لحاظ مالی بسیار فقیر هستند، آنها در یک منزل مسکونی با زیربنای ۱۲متری زندگی میکنند. پدر خانواده هیچ گونه درآمدی هم ندارد. این روستا حدود ۸۰ خانوار دارد که اکثرا وضع مالی بدی دارند و فقیر هستند.»
میگویند فقر و عدم دسترسی به امکانات آموزشی زنان و دختران جوان را به سمت خودکشی و خودسوزی سوق داده است. زنان این شهر عمدتا از شدت فقر و تنگدستی جان خود را میستانند و دختران جوان بهخاطر عدم امکانات و نبود زمینههای آموزشی و ترک تحصیل و بیکاری آغوش خود را به سوی مرگ خودخواسته میگشایند.
به ریشههای خودکشی توجه شود
اسماعیل آذرینژاد، روحانی فعال فرهنگی در منطقه دیشموک معتقد است به جای پرداختن و دامن زدن به موضوع خودکشی در این مناطق، بهتر است به ریشهها و زمینههایی که زنان، دختران و حتی مردان را به سمت خودکشی سوق میدهد پرداخته شود و تلاش شود که این زمینهها از بین برود. وی به همدلی گفت:«مانور دادن بر روی آمار خودکشی در دیشموک باعث شده که نگاهها فقط به رقم و ارقام خودکشی جلب شود و ریشههای این معضل اجتماعی به فراموشی سپرده شود. در صورتی که اگر حل مشکلات دیشموک و شهرهای کمبرخوردار استان کهگیلویه و بویراحمد مورد توجه قرار گیرد، خود بهخود ریشهها و زمینههای خودکشی از بین میرود.» آذرینژاد افزود:«فقط دیشموک نیست که برخی از ساکنانش برای فرار از مشکلات به خودکشی روی آوردهاند.
شهر دهدشت نیز آمار خودکشی بالایی دارد و حتی آمار خودکشی این شهر در میان نوجوانان بیشتر از دیشموک است در صورتی که دهدشت از نظر امکانات برخوردارتر از دیشموک است و از نظر گستردگی فقر شرایط به مراتب بهتری از دیشموک دارد.»
این روحانی و فعال اجتماعی یکی از دلایل خودکشی را به بحث آموزش گره زد و افزود:«در بحث آموزش اغلب شهرهای استان کهگیلویه و بویراحمد ضعیف هستند.» وی گفت:«آموزش و پرورش باید در دو حوزه خانواده و دانشآموزان فعال باشد. ارتباط مستمر معلمان با خانوادهها و مشاوره و آگاهی دادن آنان به والدین میتواند در حل مشکلات دانشآموزان خیلی تاثیرگذار باشد. اما اکنون شاهد آن هستیم که برخی از معلمان حتی در بحث آموزش هم مشکل دارند. دانشآموز کلاس پنجم ابتدایی است، اما هنوز توان خواندن و نوشتن ندارد. در این شرایط طبیعی است که آموزش مهارتهای زندگی، خلاقیت، فرهنگ گفتمان و ... فراموش و تعطیل شود. معلم باید بتواند فرهنگ گفتوگو را به دانش آموزان آموزش دهد که اگر موضوع و مشکلی برایشان پیش آمد به جای انجام اقدامات خطرناک، با گفتوگو با والدین خود مسئله را حل کنند.»
مشکلات نرمافزاری و سختافزاری مدارس
آذرینژاد ادامه داد:«بدیهی است متولی آموزش در کشور سازمان آموزش و پرورش است و کوتاهی این سازمان در وظیفه ذاتی خود میتواند مشکلات زیادی را خلق کند.»
این روحانی فعال در حوزه فرهنگ و آموزش به موضوع مشاوره اشاره کرد و گفت:«در زمینه مشاور و مشاوره در مدارس بسیار ضعیف عمل شده است، به نحوی که در روستاها اصلا مشاور تعریف نشده و چیزی به نام مشاور وجود ندارد. بدیهی است وجود مشاور در مدارس میتواند هم به دانش آموزان و هم به والدین کمک کند.»
وی به امکانات مدارس اشاره کرد و گفت:«مدارس از نظر سختافزاری نیز شرایط خوبی ندارند. مدارس ما هنوز گرفتار نداشتن سرویس بهداشتی و... هستند. سوتغذیه نیز یکی دیگر از مشکلات دانشآموزان است. در گذشته برنامهای تحت عنوان تغذیه مدارس اجرا میشد. اما اکنون تعطیل شده است. در صورتی که تغذیه مناسب بر روی رفتار بچهها، کلام آنان خشونت و ... تاثیر میگذارد.مجموعه این عوامل میتواند بر سوق دادن نوجوانان به سمت خودکشی تاثیرگذار باشد.»
نیاز مردم دیشموک به آموزش
چند وقت پیش طیبه سیاووشی نماینده سابق مجلس در گفتوگو با همدلی با اشاره به تجربه کار میدانی در حوزه خودکشی، به نقش آموزش در خودکشیهای استان کهگیلویه و بویراحمد اشاره کرد و گفت: «پیگیری ما در کهگیلویه و بویراحمد که ما منطقه دیشموک را بررسی کردیم متوجه شدیم چند معضل بزرگ آنجا وجود دارد. مهمترین آن این بود که آنها نیاز به آموزش دارند، اینکه یک مشاور آنجا باشد و بتواند به خانوادهها آموزش دهد. ما یک دوره کوتاه آموزشی را برای آنها توانستیم برگزار کنیم.»
وی افزود:«برخی از خیرین و سازمانهای مردمنهاد رفتند و این دورههای آموزشی را برگزار کردند، اما این دورهها اگر برگزار شود و سپس رها شود، چندان تاثیرگذار نخواهد بود، درصورتی که باید با حمایت دولت تداوم داشته باشد. البته الان یکسری خدمات از طرف دولت به آنها داده میشود، اما متاسفانه ارائه این خدمات توسط مشاورهای توانمندی نیست. مخصوصاً در رابطه با آموزش مردان و پسران که من اخیراً دیدم بیشتر موارد خودکشی در نوجوانان مربوط به پسرها بوده است.»
منبع: روزنامه همدلی


نظرات پس از تایید انتشار خواهند یافت
کاربر گرامی نظراتی که حاوی ناساز، افترا و هر گونه بی حرمتی باشند منتشر نخواهند شد.
- 1 نقره داغ ۹۳۰ خودروی متخلف در کهگیلویه و بویراحمد
- 2 وجود ۹۱۲ خانواده دارای فرزند چندقلو در کهگیلویه و بویراحمد
- 3 هزار کنتور برق در کهگیلویه و بویراحمد تا پایان امسال هوشمند میشود
- 4 کاهش بارندگی و آسیب جدی به مزارع کهگیلویه و بویراحمد
- 5 گره کور بلوار جمهوری یاسوج با ورود دستگاه قضایی باز شد
- 6 پیام تبریک نادر منتظریان به فرمانده جديد سپاه استان
- 7 ۶ مجروح در پی تیراندازی در عروسی
- 8 نبود بالگرد مشکل جدی مهار آتشسوزی جنگلهای کهگیلویه و بویراحمد است
-
مدیرکل میراث فرهنگی: اشیا تاریخی به درستی نگهداری نمیشوند/ برای تکمیل موزه نیاز به اعتبار داریم/ کاروانسرا و بافت تاریخی دهدشت احیا میشوند
-
حضور دو نماینده سابق و اسبق بویراحمد در مراسمهای عمومی/ فعالیتهای انتخاباتی «روشنفکر» و «زارعی» شروع شد؟!
-
کار جالب یک مرکز درمانی در راستای مسئولیت اجتماعی/ «درمانگاه صدرا» جور شهرداری یاسوج را کشید!
-
کمانه سیاست تهاجمی تاجگردون به خودش/ آقای تاجگردون! از صف اول نمایشها بترسید نه از جوانان گچساران و باشت!
-
پیشرفت طرح صنایع پلیمر گچساران از ۴۴ درصد عبور کرد/ جزییات
-
توضیحات فرماندار لنده در خصوص احیای معدن فسفات قیام
-
تشریح جزئیات تسهیلات ودیعه مسکن در کهگیلویه و بویراحمد
-
انتصاب عضو هیئت مدیره شرکت معدنی و صنعتی «گهر زمین»/ عکس و سوابق
-
معاون سیاسی استاندار: استادیوم قلعهرئیسی حدود ۹۰ درصد پیشرفت داشته اما هنوز افتتاح نشده است/ عمر مفید پروژه های نیمه تمام استان در حال از دست رفتن است/ پارسائی: آمده ام به ورزش استان خونی تازه تزریق کنم
-
گسترش آفت جوانهخوار بلوط در ۷۰هزار هکتار از جنگلهای کهگیلویه و بویراحمد
نظرات ارسالی 0 نظر
شما اولین نظر دهنده باشید!