-
نخبه کشی در کهگیلویه؛ نقض بدیهیترین اصل منطق در استانداری کهگیلویه و بویراحمد
حسن کریمی -
از پایان تاریخ تا دموکراسیِ محتضَر
محسن خرامین -
نا-ظفرمندیِ توسعه: اربابِ مردم یا نمایندۀ آنها؟
حسین موسوی -
روابط عمومی؛ تجلی فهم، تفسیر و راهبریِ اجتماعیِ
صیاد خردمند -
تأملی بر اقدامات پوپولیستی دولتها در استان کهگیلویه و بویراحمد
حسن کریمی -
چگونگی ایجاد تعلیمات عشایری از آغاز
سید ساعد حسینی -
تاجگردون؛ وکیل یا ولینعمت؟
یادداشت مخاطبان -
به اعماق برگرد «شیوا»
امراله نصرالهی -
وقتی شایستهسالاری قربانی تبعیض و روابط میشود
حسن کریمی -
دهن کجی شبکه دنا به جامعه ورزش استان و مردم کهگیلویه
سید ابوصالح دانشفر
گستره تاریخ و فرهنگ مردم ما

ما ضمن استقبال و بهره گیری از فرهنگ ، ادبیات ، سنت ها و دیگر دستاوردها و اندوخته های ذهنی و علمی سرزمین ملی خود و جهان پیرامونی نمی توانیم و نمی بایست به فرهنگ ، آداب و رسوم و ادبیات و زبان و دیگر اندوخته های خود بی توجه باشیم ویا تک بعدی بنگریم. هر کلام و پیامی و اندوخته ای که ریشه در وجود و بستر تاریخ ما دارد برای ما دلنشین و سازنده است . اصالت وجودی هر قومی وقتی پایدار و برازنده و پویا و بالنده است که هر چه بیشتر اتصال و پیوستگی اش به بنیان و میراث های خود ریشه ای تر ، سرچشمه ای تر و قوام یافته تر باشد . ضمن پذیرش تغییر و تحولات مقتضی و عدم تعارض با دنیای امروزی ، پاسداشت این گوهران گرانبها همراه با پیوند یافتگی و بهره بری از تجارب ودستاوردهای دیگر اقوام و ملل دست در دست هم داده و شکوفایی و بالندگی افتخار آمیز آتیه را رقم می زنند و بر ذهن ، روان ، اندیشه ، گفتار و نحوه زیستن و کردار ما تاثیر گذار خواهدبود و در یادها ، خاطره ها و طرز تفکرآیندگان ما هم تاثیر بسزا و شاینده ای خواهد داشت . درغیر این صورت قوم یا ملتی که گذشته خود را فراموش کند با مشکل مواجه خواهد شد .
هیچ اثبات و مصداقی نیافته و هیچ عقل سلیمی این تفکر را برنتافته که قومی – ملتی بانفی یا کم انگاری گذشته تاریخی و دستاوردهای فرهنگی و میراث های ذهنی مادی خود به پیشرفت اصیل و حقیقی ، پایدار و ماندگار و عمیقی دست بیابد . چنانچه ما هیچ گیاه و رستنی تنومندی بدون بهره بری و تغذیه از ریشه و خاک خود نیافته و نخواهیم یافت ، به جز تصنعی بزک گونه که بعد از چند صباحی رنگ و روی خواهد باخت و با دلزدگی به گم گوشه ای افکنده خواهد شد .
مردمان قوم لر استان کهگیلویه و بویراحمد و هم زبانان ، هم فرهنگ و هم خلق و خوی شان دارای سنت ها ، آداب ، رسوم ، تاریخ و گویش یا زبان خاص خودند که ریشه ای عمیق و تاریخی و آمیخته و آغشته در وجود این مردم شجاع و دلیر و شکوهمند دارد . همه این فرهنگ و میراث و ادبیات از جنگ و ستیز برنخاسته همچنان که نه از خونریزی های عاشوریان ، نه از شمشیر و خود بزرگ پنداری اعراب ، نه از کشتار مغولان و تاتارها ، اندیشمندانی نظیر فردوسی ، عمر خیام ، حافظ و سعدی و نه فیلسوفان و شعرایی نظیر سقراط ، افلاطون ، ارسطو ، هومر و و .. برنخاست . بلکه فرهنگ و ادبیات غنی و اسطوره ها و آیین ها ، فداکاری وعشق ونوع دوستی و حماسه آفرینی بود که این چهرههای و دستاوردهای عظیم جهانی را رقم زد .
ضمن دفاع از دلیری و شجاعت غیور مردان و جنگ های دفاعی و بعضا اجتناب ناپذیر وتحمیلی که اشعار حماسی مان هم از آن ها سرچشمه گرفته است ، اما میراث مردم خود را به جنگ ها که بعضی شان با تعامل اجتناب پذیر بود خلاصه نکنیم که در نتیجه به کم انگاری و ضعف پشتوانه مردمی و یا نفی هویت اصیل وهمه جانبه خود نظر دهیم . بقول استاد کم بدیل وکم نظیر باستانی پاریزی تاریخ وفرهنگ را منحصر به شاهان وخواص وجنگها نکنیم .تاریخ سرگذشت زندگی ونتیجه تلاش همه آحاد مردم یک قوم یا ملت است وهمه در آن نقش آفرین بوده اند . تفاوت تاریخ نویسی علمی با تاریخ نویسی سنتی ووقایع نگاری صرف وجدا از عوامل پیرامونی وجهانی درهمین جاست .متاسفانه تاریخ نویسی در استان ما از این نقیصه بزرگ وتعصب آلود مبرا نیست.
ما اشعار زیبا در وصف طبیعت زیبا و روح انگیز خود داریم که نمونه برجسته آن" یاریار خوانی" است ، برای شادی ها ، غم ها و مناسبت ها ویژگی ها و آیین های خاص خود را داریم، حکایات و تمثیل ها و آداب و رسوم و شعر سرائی و بذله گویی و حاضر جوابی ویژه خود را داریم . یک میراث بزرگ و با اهمیت بنام زبان یا گویش لری با لهجه های گوناگون و سرشار از واژه های اصیل ایرنی و دارای قواعد و دستور زبانی مخصوص خود را داریم که شایسته و سزاوار است که در جمع آوری ، ثبت و ضبط و نگارش آن ها همت گماریم . ضمن افتخار وبالیدن به شجاعت ،غیوری ودلیری پهلوان رستم گونه فرزندان این آب وخاک باید اذعان کنیم که دستاوردها و ویژه گیهای قومی ما پهنه وگستره وسیعی دارد و همه مردم به سهم خود در آن نقشی ایفا نموده اند و منحصر به جنگ و ستیز نبوده است.
نظرات پس از تایید انتشار خواهند یافت
کاربر گرامی نظراتی که حاوی ناساز، افترا و هر گونه بی حرمتی باشند منتشر نخواهند شد.
- 1 نقره داغ ۹۳۰ خودروی متخلف در کهگیلویه و بویراحمد
- 2 وجود ۹۱۲ خانواده دارای فرزند چندقلو در کهگیلویه و بویراحمد
- 3 هزار کنتور برق در کهگیلویه و بویراحمد تا پایان امسال هوشمند میشود
- 4 کاهش بارندگی و آسیب جدی به مزارع کهگیلویه و بویراحمد
- 5 گره کور بلوار جمهوری یاسوج با ورود دستگاه قضایی باز شد
- 6 پیام تبریک نادر منتظریان به فرمانده جديد سپاه استان
- 7 ۶ مجروح در پی تیراندازی در عروسی
- 8 نبود بالگرد مشکل جدی مهار آتشسوزی جنگلهای کهگیلویه و بویراحمد است
-
مدیرکل میراث فرهنگی: اشیا تاریخی به درستی نگهداری نمیشوند/ برای تکمیل موزه نیاز به اعتبار داریم/ کاروانسرا و بافت تاریخی دهدشت احیا میشوند
-
حضور دو نماینده سابق و اسبق بویراحمد در مراسمهای عمومی/ فعالیتهای انتخاباتی «روشنفکر» و «زارعی» شروع شد؟!
-
کار جالب یک مرکز درمانی در راستای مسئولیت اجتماعی/ «درمانگاه صدرا» جور شهرداری یاسوج را کشید!
-
کمانه سیاست تهاجمی تاجگردون به خودش/ آقای تاجگردون! از صف اول نمایشها بترسید نه از جوانان گچساران و باشت!
-
پیشرفت طرح صنایع پلیمر گچساران از ۴۴ درصد عبور کرد/ جزییات
-
توضیحات فرماندار لنده در خصوص احیای معدن فسفات قیام
-
تشریح جزئیات تسهیلات ودیعه مسکن در کهگیلویه و بویراحمد
-
انتصاب عضو هیئت مدیره شرکت معدنی و صنعتی «گهر زمین»/ عکس و سوابق
-
معاون سیاسی استاندار: استادیوم قلعهرئیسی حدود ۹۰ درصد پیشرفت داشته اما هنوز افتتاح نشده است/ عمر مفید پروژه های نیمه تمام استان در حال از دست رفتن است/ پارسائی: آمده ام به ورزش استان خونی تازه تزریق کنم
-
گسترش آفت جوانهخوار بلوط در ۷۰هزار هکتار از جنگلهای کهگیلویه و بویراحمد
نظرات ارسالی 0 نظر
شما اولین نظر دهنده باشید!