-
نخبه کشی در کهگیلویه؛ نقض بدیهیترین اصل منطق در استانداری کهگیلویه و بویراحمد
حسن کریمی -
از پایان تاریخ تا دموکراسیِ محتضَر
محسن خرامین -
نا-ظفرمندیِ توسعه: اربابِ مردم یا نمایندۀ آنها؟
حسین موسوی -
روابط عمومی؛ تجلی فهم، تفسیر و راهبریِ اجتماعیِ
صیاد خردمند -
تأملی بر اقدامات پوپولیستی دولتها در استان کهگیلویه و بویراحمد
حسن کریمی -
چگونگی ایجاد تعلیمات عشایری از آغاز
سید ساعد حسینی -
تاجگردون؛ وکیل یا ولینعمت؟
یادداشت مخاطبان -
به اعماق برگرد «شیوا»
امراله نصرالهی -
وقتی شایستهسالاری قربانی تبعیض و روابط میشود
حسن کریمی -
دهن کجی شبکه دنا به جامعه ورزش استان و مردم کهگیلویه
سید ابوصالح دانشفر
افسانه ضرغامی زبان شناس؛
کمرنگ شدن فراگیری زبان بومی کودکان در کهگیلویه و بویراحمد؛ چرایی و تبعات آن
افسانه ضرغامی زبانشناس، در یادداشتی به چرایی کمرنگ شدن آموزش زبان بومی در بین کودکان کهگیلویه و بویراحمدی و تبعات آن پرداخته است.

اَفتونیوز| افسانه ضرغامی زبان شناس در یادداشتی نوشت؛ در این مختصر ابتدا میکوشم توجهات به این امر معطوف شود که چرا فراگیری زبان بومی در کودکان که یکی از بنیادیترین و ضروریترین حقوق هر انسانی است و نقش مهمی در تعیین افکار و هویت افراد دارد، بهمرور در منطقهی ما به حاشیه راندهشده و به این پرسش پاسخ داده میشود که کمرنگ شدن زبان محلی در سایهی یکسانسازی آموزش در جامعه، چگونه میتواند سازندگی را از فرد و در نهایت یک ملت سلب کند.
زبانشناسان براین باورند که هیچ زبانی بر زبانی دیگر برتری ندارد و همهی زبانهای دنیا میتوانند در نوع خود وظیفهی ایجاد ارتباط و انتقال فرهنگها را بهطور تمام و کمال انجام دهند. با اینحال زبانهای اقلیت بهدلیل امر «جهانی شدن»، عدم توجه به آموزش و فعالیتهای کم فرهنگی، بهسرعت در حال نابودی هستند. اتفاقی که در کشور ما بهدلیل عدم آموزش زبانهای بومی در کنار زبان رسمی، در حال رخ دادن است. استان ما نیز از این قاعده مستثنی نیست و معمولا خانوادهها فرزندان خود را به فارسی حرف زدن ترغیب میکنند تا با ورود به مدارس و اجتماع دچار تبعیض نشوند و بتوانند پا به پای دیگران از فرصتهای آموزشی بهره ببرند. مشکل از آنجا پدیدار میشود که والدین سعی دارند زبان فارسی را که حتی زبان مادری آنها نیست و به آن اشراف کامل ندارند، نه بهعنوان زبان دوم بلکه بهعنوان زبان اول از بدو تولد به کودک خود بیاموزند. ازآنجاییکه اولین زبانی که کودک فرامیگیرد، نقش بسیار حیاتی در شیوهی تفکر و جهانبینیهای او دارد، آیا فراگرفتن نسخهای ضعیف از زبان فارسی که از شاهکارهای ادبیاتی و آرایههای آن تهی شدهاست، اولویت دارد؟ یا زبان بومی و محلی که طی هزاران سال تکامل یافتهاست و حاوی میراث فکری، تجربی، اسطورهای و روانی مردم یک قوم است؟
یافتههای علمی میتوانند به این پرسش پاسخ دهند. وین توماس و ویرجینیا کولیر وسیعترین مطالعات طولی در دنیا را روی ۲۱۰۰۰۰ کودک متعلقبه اقلیتهای بومی انجام دادند که این تحقیقات هم محیطهای شهری و هم روستایی را در ایالات متحده دربرمیگرفت. از بین تمام نمونهها، آن دانشآموزانی به بالاترین سطح دوزبانگی و نیز موفقیتهای درسی میرسیدند که زبان اصلی آموزششان، زبان مادری بود. دهها مطالعه و مشاهدهی کوچک و بزرگ و پراکنده نیز در این مورد، نتایج کمابیش مشابهی ارائه میدهند. در ادامه بهطور خلاصه به برخی از نتایج این بررسیها میپردازیم.
تاثیر زبان بومی بر یادگیری زبانهای دیگر: کودکانی که با تسلط بر زبان مادری خود و با دارا بودن مبنای محکم زبانی وارد مدرسه میشوند، در یادگیری زبانهای دیگر نیز موفقتر عمل میکنند. زیرا این دانش زبانی ناب میتواند توانایی شناختی و ادراکی آنها را تقویت کند بطوریکه مفاهیم را ورای صورت ظاهری کلمات و جملات درک کنند و ترجمههای بهتری برای آنها ارائه دهند. پس نداشتن تجربهی لازم در دانش زبان مادری نه تنها باعث میشود که بچهها به درک عمیقی از زبان و گنجینهی مفاهیم دست پیدا نکنند بلکه یادگیری همان زبان آموزشی در مدارس که در کشور ما فارسی است و یا زبانی دیگر مانند انگلیسی نیز مختل شود و در نتیجه زبانها نمیتوانند یکدیگر را بارورتر و غنیتر سازند.
توانایی ارتباطات فردی و اجتماعی: زبان مشترک سبب ایجاد یک فضای فکری عمیق مشترک است؛ با عدم یادگیری زبان بومی، کودک نمیتواند بهراحتی با محیط اجتماعی استان هماهنگ شود و ارتباط موثرتری مخصوصا با نسلهای متفاوت خانواده برقرار کند که در نهایت این امر موجب عدم درک متقابل میشود و شکاف نسلها را تشدید میکند. از جهتی فرد با داشتن دانش زبان بومی، خود را صاحب یک پشتوانهی فرهنگی میبیند که نقش مهمی در شکلگیری هویت او دارد. این هویت به او در ایجاد ارتباط و همزیستی با دیگر فرهنگها و ملیتها نیز کمک میکند تا این سرمایه را به اشتراک بگذارد و از دیگری تاثیر بپذیرد و درنتیجه جوامعی پویاتر و محیطی سازنده ساخته شود.
رشد تفکر و خلاقیت: هر زبان بومی بهعنوان یک حوزهی کلامی منحصربفرد دارای اصطلاحات، ساختارها و لغاتی است که ممکن است در زبان دیگری یافت نشوند. این موارد به ساخت مفاهیم جدید و شیوههای خاص تفکر در ذهن کودک منجر میشود. بهعنوان مثال آنها میتوانند مفاهیم پیچیدهتری مانند ریاضیات و علوم را بهتر یاد بگیرند و از شیوههای خلاقانهای برای حل مسائل بهره ببرند. بعلاوه جامعهای که در آن زبانهای بومی نادیده گرفته میشود، خود را از یک حوزهی گستردهی فکری محروم میکند و پیشرفت ملتها که در گرو کثرت اندیشهها و ایدههاست با مانع روبرو میشود.
حفظ و حراست از فرهنگ و تاریخ: یادگیری زبان بومی برای کودکان یک فرصت است تا آنها از تاریخ و فرهنگ منطقهی خود آگاهی پیدا کنند، به دنبال آن بگردند و در حراست از این تاریخچه و پیشینه کوشا باشند. حفظ هویت تاریخی و فرهنگی یک قوم، خود باعث حفظ همبستگی و اعتماد در منطقه میشود که از نتایج آن شکوفایی سرمایههای انسانی، عدم مهاجرت بیرویه و توسعهی اقتصادی در استان است.
بنابراین، حفظ زبان بومی نه تنها میتواند به یادگیری زبان فارسی که زبان رسمی کشور است و همچنین زبانهای دیگری مانند انگلیسی کمک کند، بلکه با حفظ تنوع فرهنگی و تنوع اندیشه سبب میشود جامعه نقش اجتماعی و اقتصادی مهمی را در عرصهی ملی و بینالمللی ایفا کند. پس بر ماست که با آگاهی بخشیدن به خانوادهها از تصمیمات نابخردانه مبنیبر به عقب راندن زبان بومی جلوگیری کنیم و سیاسیون و سرمايهگذاران نیز با دایرکردن مراکز فرهنگی و استفاده از ظرفیتهای مختلف به ترویج این مهم بپردازند.
نظرات پس از تایید انتشار خواهند یافت
کاربر گرامی نظراتی که حاوی ناساز، افترا و هر گونه بی حرمتی باشند منتشر نخواهند شد.
- 1 نقره داغ ۹۳۰ خودروی متخلف در کهگیلویه و بویراحمد
- 2 وجود ۹۱۲ خانواده دارای فرزند چندقلو در کهگیلویه و بویراحمد
- 3 هزار کنتور برق در کهگیلویه و بویراحمد تا پایان امسال هوشمند میشود
- 4 کاهش بارندگی و آسیب جدی به مزارع کهگیلویه و بویراحمد
- 5 گره کور بلوار جمهوری یاسوج با ورود دستگاه قضایی باز شد
- 6 پیام تبریک نادر منتظریان به فرمانده جديد سپاه استان
- 7 ۶ مجروح در پی تیراندازی در عروسی
- 8 نبود بالگرد مشکل جدی مهار آتشسوزی جنگلهای کهگیلویه و بویراحمد است
-
احترام به مردم به شیوه شبکه دنا! / از غیب شدن مجری تا عدم حضور شهردار یاسوج!
-
مدیرکل میراث فرهنگی: اشیا تاریخی به درستی نگهداری نمیشوند/ برای تکمیل موزه نیاز به اعتبار داریم/ کاروانسرا و بافت تاریخی دهدشت احیا میشوند
-
حضور دو نماینده سابق و اسبق بویراحمد در مراسمهای عمومی/ فعالیتهای انتخاباتی «روشنفکر» و «زارعی» شروع شد؟!
-
کار جالب یک مرکز درمانی در راستای مسئولیت اجتماعی/ «درمانگاه صدرا» جور شهرداری یاسوج را کشید!
-
کمانه سیاست تهاجمی تاجگردون به خودش/ آقای تاجگردون! از صف اول نمایشها بترسید نه از جوانان گچساران و باشت!
-
پیشرفت طرح صنایع پلیمر گچساران از ۴۴ درصد عبور کرد/ جزییات
-
توضیحات فرماندار لنده در خصوص احیای معدن فسفات قیام
-
تشریح جزئیات تسهیلات ودیعه مسکن در کهگیلویه و بویراحمد
-
انتصاب عضو هیئت مدیره شرکت معدنی و صنعتی «گهر زمین»/ عکس و سوابق
-
معاون سیاسی استاندار: استادیوم قلعهرئیسی حدود ۹۰ درصد پیشرفت داشته اما هنوز افتتاح نشده است/ عمر مفید پروژه های نیمه تمام استان در حال از دست رفتن است/ پارسائی: آمده ام به ورزش استان خونی تازه تزریق کنم
نظرات ارسالی 0 نظر
شما اولین نظر دهنده باشید!