یادداشت
گفتگو و گزارش

ابهامات زیست محیطی یک کلنگ زنی در سفر ریاست جمهوری؛


بررسی و ارزیابی آلاینده ها در صنایع پتروشیمی اوره و آمونیاک (دشت آهوی بین چرام و دهدشت)

مسعود چرامین مدرس دانشگاه در مقاله ای به بررسی و ارزیابی آلاینده ها در پتروشیمی اوره و آمونیاک دشت آهوی چرام پرداخت.

بررسی و ارزیابی آلاینده ها در صنایع پتروشیمی اوره و آمونیاک (دشت آهوی بین چرام و دهدشت)

اَفتونیوز| مسعود چرامین مدرس دانشگاه در مقاله ای به بررسی و ارزیابی آلاینده ها در پتروشیمی اوره و آمونیاک دشت آهوی چرام پرداخت که در ادامه آورده می شود: 

بخش دوم 

از زمان های گذشته تا به امروز، داشتن زندگی بی خطر و داشتن آرزوها و اهداف، همواره به عنوان یک ایده ثابت در ذهن انسان ها وجود داشته است. بدون شک، تمایل به ایمنی و امنیت، یکی از صفات بنیادی بشر محسوب می‌شود.به همین ترتیب، از دیگر سوی، بشر به دنبال بهبود زندگی و افزایش راحتی بیشتر بوده و با تلاش برای تغییر طبیعت، متغیرهای آن را به سمت خودش جلب کرده است. با این کار، همراه با دستیابی به تجهیزات، دستگاه‌ها، و به طور کلی، فن‌آوری‌های نوین، بشر با خطرات جدید و بیشتری نیز مواجه گردیده است. با یک نگاه تخصصی و جامع بر تعدادی از حوادث مهم صنایع پتروشیمی از قبیل حادثه آتش سوزی عظیم پتروشیمی بوعلی سینا در تیر ماه ،۱۳۹۵حادثه انفجار و آتش سوزی واحد میتیرینگ پتروشیمی بندر امام در مرداد ماه ،۱۳۹۱ نشت گاز آمونیاک در مجتمع پتروشیمی پردیس در مرداد ماه ، ۱۳۹۰  انفجار و آتش سوزی در واحد جذب پتروشیمی خارک در مرداد ماه ،۱۳۸۹ آتش سوزی در مجتمع پتروشیمی پردیس دو عسلویه در مرداد ماه ،۱۳۸۹ حادثه پتروشیمی مکزیک در آوریل ،۲۰۱۶ نشت ۳۲۰۰۰ پوند آمونیاک بی آب از سیستم تبرید شرکت میلارد در اوت ۲۰۱۰ و ... در می یابیم مبنای ایجاد فرایند حادثه، تنوع زیادی نداشته و اکثر این حوادث از نوع نشتی در اثر عدم رعایت نکات ایمنی، ایجاد ابر بخار و انفجار می باشد.پتروشیمی نقشی اساسی و کلیدی در اقتصاد کشور دارد، اما به دلیل ماهیت مواد اولیه و محصولات حاصل از این صنایع، آلاینده های بسیار خطرناکی را به محیط زیست وارد می نمایند. در فرایند تولید صنایع پتروشیمی ، تبدیل هیدروکربنهای نفت خام و یا گاز طبیعی به فرآورده های مختلف و متعدد شیمیایی صورت می گیرد.بنابراین لازم است ارزیابی اثرات محیط زیستی طرح های جدید پتروشیمی به عنوان ابزاری موثر و کارآمد در پیش بینی آثار سوء محیط زیستی مورد مطالعه قرار گرفته و راهکارهای کنترلی و جبرانی مناسب اتخاذ شود. طرح پتروشیمی اوره و آمونیاک که مشمول ارزیابی اثرات زیست محیطی است و بالطبع در مراحل ساخت و بهره برداری تاثیراتی بر محیط زیست منطقه دارد.

مختصات مکانی پروژه

چِرام شهری در جنوب غربی ایران و در مرکز استان کهگیلویه و بویر احمد است که مرکز شهرستان چرام می‌باشد. حدود ۸۰ درصد استان کهگیلویه و بویراحمد را ارتفاعات و ۵۶ درصد این استان را جنگل تشکیل می‌دهد، تنها ۲۰ درصد باقی‌مانده را دشت‌ها تشکیل می‌دهند. ۸۸ درصد مساحت شهرستان چرام را پوشش گیاهی و کوهستان‌ها تشکیل می‌دهند. زیست‌ بوم گونه ‌های جانوری نظیر بز کوهی، کبک، عقاب، پلنگ ایرانی، خرس ایرانی، گوزن ایرانی و ... می‌باشد.

 

 

سطح زیر کشت این شهرستان ۱۲ تا ۲۰ هزار هکتار ( دیم و آبی ) از برنج ، صیفی جات ، مرکبات ، درختان مثمر و غیر مثمر ، گندم  کلزار ، جو و ... را تشکیل می دهد که نشان می دهد این شهرستان دارای زمین های حاصلخیز و آب های زیر زمینی و سطحی مطلوب می باشد.در محدوده پروژه ، زمین های زراعی ، کشاورزی ، درختان و مرکبات  و چاه ها و چشمه های آبی و رودخانه ها موجود می باشند و نزدیک ترین روستاهای از جمله بردیان ، چشمه زعفران ، دره ناری و بی بی رشیده هستند.

این پروژه بصورت میانگین ۸۵۰ متر ارتفاع از سطح دریا دارد که از روستای سمت بردیان به سمت روستای دره ناری با شیبی بطور میانگین معادل ۹۰۰ الی ۸۰۰ متر ارتفاع از سطح دریا کاهش می یابد و همچنین ارتفاع در روستای چشمه زعفران بطور میانگین ۷۶۶ متر از سطح دریا ، ارتفاع در روستای دره ناری بطور میانگین ۸۰۴ متر از سطح دریا و ارتفاع در روستای بی بی رشیده بطور میانگین ۷۹۶ متر از سطح دریا می باشد که نشان دهند ارتفاع بالادست این پروژه و جهت باد غالب از سمت بردیان به سمت چرام از جمله روستاهای دره ناری ، چشمه زعفران و بی بی رشیده می باشد.

مهمترین اثرات زیست محیطی و بهره برداری پروژه های پتروشیمی ، آلودگی آب و خاک ، هوا و صدا و نیز پیامدهای اقتصادی – اجتماعی است . صنایع پتروشیمی در مرحله بهره برداری اثرات و پیامدهای قابل توجه و مشخص تری نسبت به مرحله ساختمانی در محیط زیست ایجاد می نماید که برخی از آنها در شرایط عدم کنترل و مدیریت زیست محیطی غیر قابل جبران و زیانبار می باشند . مهم ترین اثرات سوء زیست محیطی مرحله ساختمانی صنایع پتروشیمی شامل تغییر کاربری اراضی ، افزایش سر و صدا ، اختلال در الگوهای حمل و نقل ، آلودگی های آب و هوا و تولید زایدات می باشد .

اثرات مهم سوء مرحله بهره برداری صنایع پتروشیمی بطور کلی شامل آلودگی آب منابع پذیرنده ، آلودگی هوا ، دفع مواد زاید جامد و زایدات خطرناک است . اصولاً مشکلات عمده زیست محیطی این کارخانجات بویژه در شرایط عدم رعایت ضوابط و استاندارد های زیست محیطی پیامدهای مخاطره آمیز را به همراه داشته و طبیعت زیستی جوامع انسانی و نیز حیات وحش را دچار اختلال می نماید.  

-  آلاینده بودن فاضلاب های فرآیندی ، شستشو و خنک کننده

- سرطان زایی و سمیت زیاد فاضلاب ها

- زایدات خطرناک با سمیت فوق العاده زیاد نظیر کلرین

- قابلیت انفجار ، اشتغال و سمیت در فرآیندها و تولید مواد با خاصیت واکنش های شیمیایی سریع

- انتشار آلاینده های هوا شامل اکسیدهای گوگرد ، کربن ، ترکیبات کلرینه ، ازته و آمونیاک

- تولید سر و صدا در مرحله تامین و حمل و نقل مواد اولیه و محصول و فرایند تولید در داخل و خارج از محوطه پروژه

به طور کلی آلودگی های ناشی از این صنعت می تواند شامل آلودگی آب، آلودگی هوا، آلودگی صوتی و پسماند باشد.

نتایج بررسی ها نشان داد که منابع عمده تولید آلودگی هوا در واحدهای تولید اوره شامل سنتز اوره، برگشت مواد بافتی و جداسازی محلول اوره و تغلیظ و دانه بندی اوره می باشد. در واحد تولید آمونیاک نیز سولفور زدایی از گاز طبیعی، ریفیرمینگ اولیه و ثانویه، جداسازی دی اکسید کربن از گاز سنتز، متاناسیون و سنتز آمونیاک از منابع تولید آلودگی هوا می باشد. همچنین واحدهای غیر فرآیندی شامل واحد تولید بخار، نیروگاه، تانکهای ذخیره، سیستم تصفیه پساب، واحد تولید نیتروژن، تولید هوای فشرده، ذخیره سازی فرآورده ها، مشعل پروسه، کمپرسور و بویلرها نیز از منابع عمده تولید آلودگی هوا می باشند. بر این اساس عمده ترین گازهای آلاینده تولیدی ( گازهای خروجی از دودکش ها)  شامل CO-SOX-NOX-CO۲-NH۳-HC، ذرات معلق و گازهای خنثی مانند O۲-H۲-N۲ می باشند. انتشار NOX , SO۲ عوامل اصلی در ایجاد رسوب اسیدی بشمار می آیند و از نظر سلامتی و بهداشت سبب بروز مشکلات محلی می شوند.بخارات و گرد و غبار خروجی از بالای برج اوره ، گرد و غبار اوره در واحدهای بسته بندی اوره و یکی از مهمترین مشکلات آلودگی هوا در صنایع پتروشیمی آن است که کارکنان این واحدها بطور بالقوه در معرض تراکم زیانبار هوای آلوده به بخار و گازهای محیط شغلی خود قرار دارند.

در بخش اول توضیحات بیشتری ارائه شده است.

لینک :



نظرات پس از تایید انتشار خواهند یافت
کاربر گرامی نظراتی که حاوی ناساز، افترا و هر گونه بی حرمتی باشند منتشر نخواهند شد.

ارسال نظر




نظرات ارسالی 7 نظر

  • 1 چرام 1402/8/26 6:28:43

    جای که پتروشیمی میخواد احداث بشه بهترین نقطه هست برا احداث پتروشیمی ،حسود هرگز نیاسود

    پاسخ
  • 2 امین 1402/6/8 13:51:20

    درود دکتر عزیز بسیار جالب بود من فکر میکردم فکر همه چیز شده تو نگو اوضاع خرابه

    پاسخ
  • 3 محسن تقی 1402/5/18 2:28:33

    حداقل پتروشیمی کلاچو را تکرار نکنید چرام جای برای کشاورزی هست

    پاسخ
  • 4 جواد 1402/4/28 15:57:57

    درود بهت ، که گپل حق و علمینه زدی ،پ داخل زمینل کشاورزی پتروشیمی!

    پاسخ
  • 5 حسین 1402/4/28 15:13:29

    سلام ، این صنعت برای کشاورزی چرام خطرناک هست خوبه که شما علمی گفتید به عنوان متخصص.

    پاسخ
  • 6 حسین 1402/4/26 19:19:14

    درود به شما و آگاه بخشی جامعه.

    پاسخ
  • 7 سعید 1402/4/25 22:16:40

    درود استاد چرامین ، کاملاً علمی و مستندات امیدوارم که خارج از مسائل سیاسی از نظرات متخصصینی همچون شما بهره مند گردنند. احسنت

    پاسخ
سایر اخبار
برگزدیدها