-
عملکرد و سیاست های تاجگردون در بستر پلتفرم های مجازی
یعقوب درویشیان -
در نقد شبه رسانه ها و بلاگرها؛ دوربینت را زمین بگذار!
ادریس کشاورز -
به بهانه روز جهانی آگاهی از اتیسم
لیلا حسینی -
اهمیت کتاب و کتابخوانی
سیدکاظم فاضل -
همبستگی ملی اکسیر نجات بخش، حیات آفرین و تجربه موفق ایران زمین
سید علی حمیدهکیش -
مردم تغییر می خواستند، نه معامله !
محمود منطقیان -
سیری در سروده های حسن دمساز
سیدکاظم فاضل -
روایت های شیرین تا تلخ نماینده محترم مردم شریف گچساران و باشت جناب حاج غلامرضا تاج گردون با اصلاحاتی ها در پانزده سال گذشته!
سید سعادت حسینپور -
روایت های شیرین تا تلخ نماینده محترم مردم شریف گچساران و باشت جناب حاج غلامرضا تاج گردون با اصلاحاتی ها در پانزده سال گذشته!
سید سعادت حسینپور -
روپوش آبی قدیمی
علی ضامنی پور
خانه ملت از حق ملت دفاع کند

در روزهای گذشته تکگوییهایی درباره تغییر نظام سیاسی کشور، از نظام ریاستی به پارلمانی مطرح شده است. در نظامهای سیاسی پارلمانی که البته تفاوتهایی در جزئیات با هم دارند رییسجمهور با رای مستقیم مردم انتخاب میشود، اما پس از انتخاب شدن و معرفی نخستوزیر به مجلس و کسب رای اعتماد، نخستوزیر شخص اول اجرایی کشور میشود و عملا رییسجمهوری به یک پست تشریفاتی تنزل مییابد. تا پیش از بازنگری قانون اساسی در سال 1368 همین نظام سیاسی در ایران حاکم بود و تجربه 10 ساله از این مدل سیاسی باعث شد تا با پیشینه و شناخت بیشتری این موضوع مورد تدقیق و بررسی قرار گیرد و در بازنگری قانون اساسی، مدل کنونی جایگزین شد.
یکی از اشکالات اساسی نظام پارلمانی در دهه اول پیروزی انقلاب، اختلاف میان رییسجمهور و نخستوزیر و در ادامه اختلاف میان رییسجمهوری و مجلس برای معرفی نخستوزیر بود. این اختلافات حتی در پارهای موارد باعث شد امام خمینی (ره) برخلاف میل باطنی برای رفع اختلافات ورود کنند اما بدیهی بود این مدل حکومتی نمیتواند پاسخگوی شرایط سیاسی کشور باشد. نظام سیاسی پارلمانی، بیشتر در کشورهایی پیاده میشود که دارای احزاب سیاسی قوی و باسابقه هستند و در یک انتخابات آزاد، احزاب سیاسی کرسیهای مختلفی را در مجلس بهدست میآورند و درنهایت حزبی که بیشترین کرسی را در اختیار میگیرد یا بهتنهایی و یا با ائتلاف با احزاب دیگر نخستوزیر را انتخاب میکند، اما در کشور ما که احزاب محلی از اعراب ندارند و عمرکمتر حزب و تشکل سیاسی به بیش از یک دهه قد میدهد، نظام سیاسی پارلمانی نمیتواند راهگشا باشد. چهبسا به همین دلیل بود که امام خمینی (ره) در نامهای که برای بازنگری در قانون اساسی نوشتند در همان ابتدای نامه به «ده سال تجربه عینی و عملی از اداره کشور» اشاره کردند و بر تغییر نظام پارلمانی به نظام ریاستی تاکید کردند.صرفنظر از استدلالهای حقوقی پیرامون تغییر نظام سیاسی ریاستی به پارلمانی، مطرحشدن و فضاسازی رسانهای درباره آن در این بازه زمانی، به تعبیر یکی از نمایندگان مجلس، مشکوک بهنظر میرسد. در یک دهه گذشته اصلاحطلبان و اعتدالگرایان بهصورت نسبی یا مطلق برنده انتخاباتهای مهم بودهاند و اصولگرایان با اقبال مردمی در انتخابات ریاستجمهوری، مجلس، خبرگان رهبری و شوراها مواجه نبودهاند؛ بهواقع اصولگرایان دریافتهاند هرچه مراجعه مستقیم به آرای مردم بیشتر شود، احتمال ناکامی آنها نیز افرایش خواهد یافت، آنان در انتخابات مجلس این امکان را دارند که با ایجاد محدودیتهای مختلف بهویژه در مراحل بررسی صلاحیت داوطلبان ترکیب مجلس را بهنفع خود تغییر دهند، اما امکان اثرگذاری در انتخابات ریاستجمهوری کمتر از انتخابات مجلس است و حتی اگر گزینههای اول اصلاحطلبان نیز از فیلتر نهادهای نظارتی عبور نکنند، این شانس برای چهرههای درجه دو و حتی درجه سوم اصلاحطلب و اعتدالگرا وجود دارد که برنده انتخابات شوند، از این رو این گزینه محتمل است که اصولگرایان برای جبران ناکامیهای اخیر و البته جلوگیری از شکستهای آتی بهدنبال تغییر نظام ریاستی باشند تا با توسل به شیوه شبهقانونی، پست نخستوزیری را در اختیار بگیرند. از آنجا که اکثر کرسیهای مجلس متعلق به مناطق محروم و کوچک بوده و امکان حذف گزینههای اصلاحطلب بهویژه با اعمال نظارت استصوابی بهراحتی میسر است، تغیییر نظام سیاسی ریاستجمهوری به پارلمانی شرایطی ایجاد میکند که اصولگرایان بدون نیاز به آرای مردم در شهرهای بزرگ و کلانشهرها، اکثریت مجلس را در دست داشته باشند و گزینه مطلوب خود را بهعنوان نخستوزیر معرفی کنند. ازاینرو به نظر میرسد اصلاحطلبان و بهویژه نمایندگان لیست امید تمام جوانب این موضوع را سنجیده و با نگاهی به گذشته و البته درنظرداشتن آینده به این موضوع بپردازند و تمامقد از حقوق ملت ایران دفاع کنند.
*سرمقاله همدلی
نظرات پس از تایید انتشار خواهند یافت
کاربر گرامی نظراتی که حاوی ناساز، افترا و هر گونه بی حرمتی باشند منتشر نخواهند شد.
- 1 اسکان بیش از ۱۲ هزار نفر در ستادهای اسکان آموزش و پرورش کهگیلویه و بویراحمد
- 2 مرحله دوم طرح کالابرگ الکترونیکی در کهگیلویه و بویراحمد آغاز شد
- 3 انفجار یک منزل مسکونی در یاسوج
- 4 توزیع گوشت قربانی با عنوان میهمانی مادر در گچساران
- 5 تاکید جدی استاندار بر حمایت از متقاضییان سرمایه گذار در بخش کشاورزی
- 6 میزان مصرف گاز در کهگیلویه وبویراحمد رو به افزایش است
- 7 رئیس دانشگاه علوم پزشکی یاسوج: شایعترین نوع سرطان در استان سرطان سینه است
- 8 کتاب تصویری «پلنگ ایرانی در دنا» رونمایی شد
-
صدور مجوز و پروانه از سوی شهرداری ها و تسهیلات بانکی مشکلات زیادی را در روند اجرایی طرح نهضت ملی ایجاد می کند
-
ورود مبدل های حرارتی در صنعت پتروشیمی دهدشت
-
انجمن نابینایان
-
فرماندار دنا پاسخ استاندار اصفهان را در خصوص "سد ماندگان" داد!/ نباید با مطالبهگری غیر منصفانه، کمکاریهای گذشته خود را از جیب مردم مناطق کوهستانی و کمظرفیت جبران کنند
-
شکارچی متخلف خائیز در دام افتاد
-
توزیع عادلانه اعتبارات عمرانی در کهگیلویه و بویراحمد
-
تاکید استاندار بر اهمیت راه در دیدار با رئیس شورای اطلاعرسانی دولت
-
سرپرست دانشکده ادبیات و علومانسانی دانشگاه یاسوج منصوب شد
-
بازرسی استان تخلفات هیئتهای ورزشی را افشا کرد/ 18 رئیس هیئت به محاکم قضایی معرفی شدند/ جزییات
-
مدیر جوان هماستانی مدیرعامل سیمیدکو شد/ عکس
نظرات ارسالی 0 نظر
شما اولین نظر دهنده باشید!