-
به بهانه روز جهانی آگاهی از اتیسم
لیلا حسینی -
اهمیت کتاب و کتابخوانی
سیدکاظم فاضل -
همبستگی ملی اکسیر نجات بخش، حیات آفرین و تجربه موفق ایران زمین
سید علی حمیدهکیش -
مردم تغییر می خواستند، نه معامله !
محمود منطقیان -
سیری در سروده های حسن دمساز
سیدکاظم فاضل -
روایت های شیرین تا تلخ نماینده محترم مردم شریف گچساران و باشت جناب حاج غلامرضا تاج گردون با اصلاحاتی ها در پانزده سال گذشته!
سید سعادت حسینپور -
روایت های شیرین تا تلخ نماینده محترم مردم شریف گچساران و باشت جناب حاج غلامرضا تاج گردون با اصلاحاتی ها در پانزده سال گذشته!
سید سعادت حسینپور -
روپوش آبی قدیمی
علی ضامنی پور -
هشت مارس و جامعه مردسالار ایران
یادداشت مخاطبان -
جهانبانو؛ گوهری نایاب که فروغ امید را در دلها میافروخت
سهیلا نیکاقبالی
«دیوار کوتاه اصلاحطلبی در ایران»

حذف اصلاحطلبانِ زیرِ چتر نظام پیش از رخداد دوم خرداد ۱۳۷۶ کلید خورد. قرائت مصلحانه و روادارانه از فقه اسلامی و شریعت، رویکرد دموکراتیک به قدرت و بسط آزادیهای اجتماعی و سیاسی از شاخصههای مهم گفتمان اصلاحطلبی پس از انقلاب بود. گرهخوردن مبانی اصلاحطلبی، به گفتمان غالب بر سپهر سیاسی و اجتماعی کشورهای لیبرالدموکراتِ غربی بزنگاه تقابل و تعارض با اصلاحطلبی و پیشروان آن شد. مشی استراتژیک نظام در تقابل با ایالات متحده و قدرتهای اروپایی تابِ خوشرویی اصلاح طلبان به آنها را نداشت. از همان آغاز و با سر کار آمدن دولت اصلاحات، ناکارآمد کردن پیشروان این جریان در دستور کار قرا گرفت. بازگشت به فقه سنتی و استحکامِ بنای اسلام سیاسیِ منتقد نظامهای لیبرال غربی از جمله شروط نظام برای ادامه حیات سیاسی اصلاحطلبان بدل شد.
عدول از این شاخصهها به هر میزان از سوی بانیان امر تحمل نشد و از همان آغاز راه، اصلاحطلبان پیشروان این جریان به حبس، حصر و محدودیتهای فراوان محکوم شدند. هدف از این محدودیتها نه توبه و عذرخواهی که تغییر اساسی در مولفههای گفتمان فقهی و سیاسی این جریان شبهمدرن بود. گفتمان اصلاحطلبی در حیات ۴ ساله دوم به سقف مطالبات سیاسی- اجتماعی خود چه داخل و چه بیرون دولت رسید. برخورد با پیشروان و بدنه این جریان نیز به اوج خود رسید و نظارت استصوابی شورای نگهبان در گیتِ ورودی مجلسِ هفتم گلوی متحصنین مجلس ششم را درید. فعالان مدنی و روزنامهنگاران به همراه روزنامههايشان گرفتار محدودیتهای سنگین شدند. قدرتِ غالب در نظام زیر بار خط قرمزهای فقهی- سیاسی اصلاحطلبانه نرفت و از طرفی تکثر دیدگاهها و انتظارات در پایان دولت اصلاحات کار دست این جریان داد.
در برهه هشت ساله صدارت اصولگرایان بر کشور برخورد با مشی اصلاحطلبی سازمانیافته شد. فراتر از پروژه به پروسهای بدل شد که ریشههای این قرائت مدرن را از بیخ و بن بسوزاند و اجازه رشد و نمو به ساقهی تازه استوارش را ندهد. از آن پس، تفکر اصلاحطلبی در وجه انضمامیاش در سپهر جامعه به محاق رفت. احزاب مشارکت و سازمان مجاهدین انقلاب منحل و مجمع روحانیون کم فروغتر از همیشه شد. نمادهای اصلاحطلبی اعم از لیدرها، برنامهها و تشکیلاتاش با محدودیت روزافزون مواجه و ساختِ قدرت نیز از حضور صاحبان تفکر اصلاحطلبی تصفیه شد.
بدینسان دغدغه توسعه ایران، بازیابی قدرت کشور و حق آزادیخواهی برای عموم مردم، تحولخواهان و اصلاحطلبان دورافتاده از سپهر سیاسی جامعه را به ائتلافی تاکتیکی با اصولگرایان معتدل ناچار ساخت. ریاستجمهوری ۹۲ و۹۶، مجلس ۹۴ و شورای ۹۶ نتایج این ائتلاف تاکتیکی بود. هسته سخت قدرت اما فارغ از مرزبندی اصلاحطلبان و اعتدالیون با هم، این پیوند را تحمل نکرد و محدودیتها و فشارها دامن اعتدالیون را نیز گرفت. نسخه متعادل مشارکت یعنی اتحاد ملت حتی از این آسیب در امان نماند و افراد تأثیرگذار و جوانان حاضر در بدنه این حزب مشمول محدودیتهای جدیدی شدهاند. رئیسجمهور اعتدالی و معاون اولش نیز در امان نماندند. سید اصلاحات نیز محدودیتهای جدیدی تجربه خواهد کرد.
از آنچه دیده میشود میتوان نتیجه گرفت بنبست جدیدی در مسیر اصلاحطلبان نسل اول، دوم، بدنه و مطبوعات پیرو این جریان است. به جریان انداختن طرح نظام پارلمانی به جای ریاستی و بازنگری در قانون اساسی در این فقره نیز از عزم اصولگرایان برای به حاشیهکشاندن همیشگی جریان اصلاحات در بدنه قدرت است. چراکه تنها گذرگاه تأثیرگذار اصلاحطلبان بر جامعه ارجاع به آراء مستقیم مردم در انتخابات است. مجمع تشخیص به عنوان مشاوره دهنده طرح مذکور به رهبری انقلاب حالا از کف اصلاحطلبان رفته و مجلسِ تصویبکننده طرح نیز در حالت معمول در یدِ قدرت اصولگرایان است. با توجه به نارضایتیهای درونی جرگه اصلاحطلبان، شکافهای گفتمانی ایجاد شده و ضعف بدنه هر اقدام مؤثر از طرف هسته سخت قدرت توان انهدام فرم بیرونی اصلاحات را دارد. اگر امکان ریاست جمهوری با آراء مستقیم مردم از سبد اصلاحطلبان حذف شود فاتحه اصلاحات را باید خواند. وجه مبنایی و فکری گفتمان اصلاحات و لزوم بازسازی دالهای گفتمانی آن از رهگذرِ تندادن به اندیشههای نو در جهان و زیرِ پوستِ همین شهر قابلترمیم است.
نزدیکترین امکانِ نگارنده برای قوام فرم اصلاحات در شرایط حاضر بازنگری پیشروان این جریان در وجه انضمامی و ساختاری این گفتمان است. اصلاحطلبان بایستی در کمترین زمان ممکن بدنه جریان را در قالب احزاب و نهادهای مدنی-رسانهای موجود تقویت کنند. تمرکز بر کادرسازی بدنه برای فرار از حذف شناسنامهدارها، راه پیشِرو برای تکثیر چهره بیرونی اصلاحات است. با حذف نشانههای یک گفتمان چیزی از آن باقی نمیماند و ناچار به خلق و بازسازی هرچه بیشتر نشانههاییم. احزاب و افراد پیشرو، فعالان مطبوعاتی و تاریخچه اصلاحطلبی از نشانههایی است که همه در مسیر مضمحل شدن قرار گرفتهاند و تا بازسازی سریع این نشانهها زمانی باقی نمانده است. هرچه زودتر باید هویت تازهنفسی از اصلاحطلبی به جامعه نمایش داد بلکه از حذفها در امان ماند.
منبع:بهارنیوز
نظرات پس از تایید انتشار خواهند یافت
کاربر گرامی نظراتی که حاوی ناساز، افترا و هر گونه بی حرمتی باشند منتشر نخواهند شد.
- 1 اسکان بیش از ۱۲ هزار نفر در ستادهای اسکان آموزش و پرورش کهگیلویه و بویراحمد
- 2 مرحله دوم طرح کالابرگ الکترونیکی در کهگیلویه و بویراحمد آغاز شد
- 3 انفجار یک منزل مسکونی در یاسوج
- 4 توزیع گوشت قربانی با عنوان میهمانی مادر در گچساران
- 5 تاکید جدی استاندار بر حمایت از متقاضییان سرمایه گذار در بخش کشاورزی
- 6 میزان مصرف گاز در کهگیلویه وبویراحمد رو به افزایش است
- 7 رئیس دانشگاه علوم پزشکی یاسوج: شایعترین نوع سرطان در استان سرطان سینه است
- 8 کتاب تصویری «پلنگ ایرانی در دنا» رونمایی شد
-
تا دیر نشده، از دختران هندبال ایران و ملی پوشان زن هندبالیست هم استانی حمایت کنیم/+جزئیات
-
ماجرای قطع درختان در «میرغضب» بویراحمد چه بود؟
-
تصاویر خیال انگیز و زیبا از «کوهگل» دنا
-
محکومیت ۸۲۱ پرونده تخلف حوزه بهداشت، دارو و درمان در کهگیلویه و بویراحمد
-
اختصاص ۶۰ میلیارد تومان برای ورزشگاه ۱۵ هزار نفری یاسوج
-
جشن نوروزگاه در یاسوج برگزار شد(+تصاویر)
-
توضیحات پلیس کهگیلویه و بویراحمد در رابطه فیلم منتشر شده ۲ راننده حاشیه ساز در فضای مجازی
-
بانک مسکن کهگیلویه و بویراحمد ۷۰ درصد از تسهیلات ۱۵ هزار میلیاردی را پرداخت کرد
-
بازگشایی مسیر ارتباطی گردنه بیژن از هفته آینده/+تصاویر
-
تخلفات روز طبیعت را با این شمارهها گزارش دهید
نظرات ارسالی 0 نظر
شما اولین نظر دهنده باشید!