-
به بهانه روز جهانی آگاهی از اتیسم
لیلا حسینی -
اهمیت کتاب و کتابخوانی
سیدکاظم فاضل -
همبستگی ملی اکسیر نجات بخش، حیات آفرین و تجربه موفق ایران زمین
سید علی حمیدهکیش -
مردم تغییر می خواستند، نه معامله !
محمود منطقیان -
سیری در سروده های حسن دمساز
سیدکاظم فاضل -
روایت های شیرین تا تلخ نماینده محترم مردم شریف گچساران و باشت جناب حاج غلامرضا تاج گردون با اصلاحاتی ها در پانزده سال گذشته!
سید سعادت حسینپور -
روایت های شیرین تا تلخ نماینده محترم مردم شریف گچساران و باشت جناب حاج غلامرضا تاج گردون با اصلاحاتی ها در پانزده سال گذشته!
سید سعادت حسینپور -
روپوش آبی قدیمی
علی ضامنی پور -
هشت مارس و جامعه مردسالار ایران
یادداشت مخاطبان -
جهانبانو؛ گوهری نایاب که فروغ امید را در دلها میافروخت
سهیلا نیکاقبالی
مولفههای فرهنگی کهگیلویهوبویراحمد؛ به نام و به کام همسایهها

یکی از مواردی که ناشی از بی عملی ما در قبال مولفه های فرهنگی استان ماست، اشتهار لباس و موسیقی محلی ما بعنوان لباس و موسیقی قشقایی در کشور است، که طبق شنیده ها در بحبوحه مسابقات قومی قبیله ای مدیران استانی، این لباس که بدون هیچ تعصبی رنگین ترین پوشش محلی و حتی ملی در ایران هست، به نام استان فارس ثبت ملی شده است. در وضعیتی که دامن زدن تکرار روایات بعضی زد و خوردهای طایفه ای و مشاجرات و آدمکشی های قومی قبیله ای، و تاریخ سازی و از قبل آن افتخار سازی خانوادگی از این نوع، دست بالا را در توجه به داشته های فرهنگی استان از قبیل گویش، پوشش، آداب و رسوم کهن دارد، این گونه اتفاقات یعنی مصادره تتمه داشته های فرهنگی استان توسط استان های همجوار که بعضا از بافت قومی متفاوتی هم برخوردار هستند، دور از انتظار نیست.
بنظر می رسد، یکی از این موارد، که در سایه کم کاری و عدم آشنایی متولیان فرهنگی از کلیات تاریخ اجتماعی و فرهنگی ایران، صورت پذیرفته مساله موسیقی و لباس محلی ماست که به اسم قشقایی در کشور اشتهار پیدا کرده، و حتی چند سال پیش یک خواننده معروف هم آهنگی که دقیقا موسیقی لری داشت که شروع رقص های محلی ما و قشقایی ها بلا استثنا با همین ریتم موسیقی شروع میشود با شعری از نیما یوشیج را به اسم "قشقایی" در آلبوم خویش منتشر کرده بود. البته قابل ذکر است که نمیتوان قشقایی های محترم را در این باره مقصر قلمداد کرد و اصلا هدف از بیان این مساله خدای ناکرده، دامن زدن به بحث های قومیتی و یا القای حس برتری جویی، نسبت به ایلات بزرگ قشقایی نیست، چرا که در هم تنیدگی فرهنگی و اجتماعی و حسن همجواری ایلات لر و قشقایی تقریبا در تاریخ ایران بی نظیر است.
از آنجا که بنده سواد موسیقی ندارم، ترجیح میدهم با رویکردی تاریخی نسبت به این مساله، تا حدودی بعضی شبهات را روشن کنم، هر چند با توجه دقیقتر و بعضی نکته سنجی ها میتوان رگه هایی از "خسروانی"های را در موسیقی لری مشاهده کرد. بهتر است اینطور شروع کنیم: در یک قطعه موسیقی لری و قشقایی اگر کلام را حذف کنیم تشخیص اینکه موسیقی فوق کلامی قشقایی یا لری داشته، تقریبا غیر ممکن است از این میشود نتیجه گرفت که این موسیقی باید متعلق به این مکان یعنی حوزه جنوب غربی ایران باشد، که ایلات این مناطق گویش خود را بر روی آن سوار کرده اند، چرا که این موسیقی مشابهت زیادی با موسیقی مناطق همجوار، و با دستگاهها و موسیقی نواحی ترک نشین ایران اختلاف فاحش دارد، حال می رسیم به اینکه کدام دسته از این عشایر یعنی لر و قشقایی در این منطقه قدمت بیشتری دارند، به گواه همه منابع تاریخی لرها در این حوزه سرزمینی قدمت چند هزار ساله دارند، و قشقایی ها از اخرین دسته های قومی بودند که به جنوب غرب ایران کوچک کردند، طبیعتا اگر این موسیقی به موسیقی سایر نقاط ترک نشین مشابهتی داشت می شد پذیرفت که به همراه کوچ قبایل قشقایی به این منطقه وارد شده است. پس احتمال می رود که حضور قشقایی ها در فارس بیشتر از آنچه تاثیر گذار باشد، متاثر از فرهنگ بومی این منطقه بوده است. قاعده کلی در تاریخ ایران که در مورد اقوام مهاجم و مهاجر بلااستثنا صدق می کند.
تقریبا پذیرفته شده است که رقص محلی لرها بازمانده یک نوع مناسک و شکرگزاری آئینی باستانی ایرانی است، که با موسیقی مشترک ما و قشقایی ها اجرا می شود، پس میشود قدمت این موسیقی را همپای همین نمایش آیینی به عقب برد، یعنی چند صد سال قبل از هجوم و مهاجرت بعضی قبایل از ماورالنهر به سرحدات ایران.
پس با این حساب میشود احتمال داد که این موسیقی و رقص محلی بیش از آنکه قشقایی باشد متعلق به لرها ست و وارادتی به این منطقه نیست، که خوشبختانه هم لرها و هم قشقایی ها که در صداقت و صفای عشایری دستکمی از لرها ندارند، بعنوان یک میراث ماندگار پاسش می دارند.
در مورد لباس هم با نگاهی از همین دست میشود نتیجه گرفت که این پوشش هم متعلق به همین منطقه و مشابه با پوشش مناطق همجوار هست، و کمترین مشابهتی با پوشش زنان در مناطق ترک نشین نظیر آذربایجان ندارد، با این توضیح که لباس محلی همه مناطق ایران و همه گروههای قومی یکی از یکی زیباتر و شکیل تر است.در پایان خاطر نشان می سازد،این یادداشت تنها برای رفع ابهام زدایی از یک غلط مصطلح نگاشته شده و فاقد هرگونه ارزشی جهت ابراز احساسات قومی و یا هرگونه تفاخر احمقانه است .
نظرات پس از تایید انتشار خواهند یافت
کاربر گرامی نظراتی که حاوی ناساز، افترا و هر گونه بی حرمتی باشند منتشر نخواهند شد.
- 1 اسکان بیش از ۱۲ هزار نفر در ستادهای اسکان آموزش و پرورش کهگیلویه و بویراحمد
- 2 مرحله دوم طرح کالابرگ الکترونیکی در کهگیلویه و بویراحمد آغاز شد
- 3 انفجار یک منزل مسکونی در یاسوج
- 4 توزیع گوشت قربانی با عنوان میهمانی مادر در گچساران
- 5 تاکید جدی استاندار بر حمایت از متقاضییان سرمایه گذار در بخش کشاورزی
- 6 میزان مصرف گاز در کهگیلویه وبویراحمد رو به افزایش است
- 7 رئیس دانشگاه علوم پزشکی یاسوج: شایعترین نوع سرطان در استان سرطان سینه است
- 8 کتاب تصویری «پلنگ ایرانی در دنا» رونمایی شد
-
فریدون داوری شعر لری را متحول کرد
-
انتقاد امام جمعه موقت قلعهرئیسی از هلال احمر و میراث فرهنگی
-
تا دیر نشده، از دختران هندبال ایران و ملی پوشان زن هندبالیست هم استانی حمایت کنیم/+جزئیات
-
ماجرای قطع درختان در «میرغضب» بویراحمد چه بود؟
-
تصاویر خیال انگیز و زیبا از «کوهگل» دنا
-
محکومیت ۸۲۱ پرونده تخلف حوزه بهداشت، دارو و درمان در کهگیلویه و بویراحمد
-
اختصاص ۶۰ میلیارد تومان برای ورزشگاه ۱۵ هزار نفری یاسوج
-
جشن نوروزگاه در یاسوج برگزار شد(+تصاویر)
-
توضیحات پلیس کهگیلویه و بویراحمد در رابطه فیلم منتشر شده ۲ راننده حاشیه ساز در فضای مجازی
-
بانک مسکن کهگیلویه و بویراحمد ۷۰ درصد از تسهیلات ۱۵ هزار میلیاردی را پرداخت کرد
نظرات ارسالی 5 نظر
ترکها در ایران قدمت بالای هفت هزار ساله دارند و قاشقایی هم شاخه ای از آنهاسات لرها همان آریایی هم که باشند قدمتی کمتر از دوهزتار پانصد سال دارند آخه دروغهای لرها همه جا روشن اسن
پاسخکهکولیه و بویراحمد با جمعیت ناچیز که بیشتر آن را طوایف سید وسادات تشکیل میدهند باید موسیقی و پوشاکشان مثل قوم بختیاری باشه که همسایه هستند لرها طبق شاهنامه فردوسی از در زمان ساسانیان برای مطرب و رقاصی وارد بخش غربی ایران شدند اما در مورد پوشاک قوم قشقایی کافی است به پوشامک ترکان ایلام توجه کنید و یا موسیقی قشقایی فراتر از موسیقی لرهاست لطفا یکجانبه و کورکورانه مطلب نزارید
پاسخدوست گرامی افسوس که صدای من و تو را کسی نمیشنو د والا ما همچون جنابعالی وقتی این اتفاق افتاد زبان به اعتراض گشودیم اما چه سود که شنونده مناسب پیدا نشد امید وارم صدای شما را بشنوند
پاسخدرود به اردوان خوب نوشتی اینجاش عالی تره: (" ..در پایان خاطر نشان می سازد،این یادداشت تنها برای رفع ابهام زدایی از یک غلط مصطلح نگاشته شده و فاقد هرگونه ارزشی جهت ابراز احساسات قومی و یا هرگونه تفاخر احمقانه است" )خوشمان آمد .
پاسخدرود بر شما، حدودا پنج سالیست که از یک طرف در دنیای مجاز با هموطنان نامبرده در این مورد بگو مگو داریم و از طرف دیگر با اطمینان یافتن ازاینکه دغدغه ی همگان نیست با تبلیغ هوشیارانه برای لباس و موزیک محلی بناچار فقط سهمی از ان را برای خودحفظ کرده ایم . دردناکتر انکه حتی خود هم تباران ما هم در این غلط مصطلح سهم عظیمی دارند کسانی که خود را اهل قلم و شخصیت فرهنگی میدانند .
پاسخ