-
"فریدون داوری" شاعر عشق و حماسه
ایرج اقبال فر
-
فریدون داوری در چهار پرده
فضلالله یاری
-
کوچ ابد مرد ادب ایل و فریدون فرهنگ
سید غلام بلادی
-
یاسوج؛ شهری که شیخ شاخصش پیشهزن بود!
محمد مختاری
-
جزای نیکی جز نیکی نیست
جبار چراغک
-
زیبایی بر بستر فاجعه
سید غلام بلادی
-
«لذت وقیح»
امراله نصرالهی
-
زنان و دولت چهاردهم
سیده فرزانه آرامش
-
شاقول اصلی در ماجرای قتل دکتر داوودی
فضلالله یاری
-
در این محنتسرا نابههنجاران و کج روان بزرگ شمرده شدهاند
پریچهر زعیمی
تناقض در گفته های مسولین کهگیلویه و بویراحمد و خوزستان / واقعیت نزد کیست؟
افتونیوز _ هفتههاست که آتش به جان مناطق مختلف کشور افتاده است. آتش سوزیهای جنگلی بیشتر در حوزه زاگرس است و علی رغم تلاشهایی که صورت گرفته است همچنان آتش مناطق مهمی را در مینوردد. در این بین پارکهای تهران نیز به صورت غیرمعمولی دچار حریق شدند که خساراتی نیز به بار آورده است.
با وجود اینکه روز گذشته مسئولان محلی و رسانهها و از خاموش شدن آتش در منطقه جنگلی خائیز خبر داده بودند، اما غروب روز گذشته آتش دوباره در این منطقه زبانه کشید. گزارشهای خبرنگاران حاضر در محل حکایت از این داشت که هیچ گروه ونهادی در آنجا حاضر نیست و مردم محلی در تلاشند تا آتش را خاموش کنند.
با اینکه خبرنگاران حاضر در محل از گستردگی آتش سخن میگفتند، اما شب گذشته مدیرکل محیط زیست استان کهگیلویه و بویر احمد آتش سوزی را "کوچک" ارزیابی کرد که بر اثر وزش باد رخ داده است. تصاویر منتشر شده چیزی دیگری را نشان میداد.
مسئله اینجاست که ظاهرا مقامات عجله زیادی برای اعلام اطفای حریق در کوه خائیز داشتندو احتمالا بدون لکهگیری اصولی و اطفاء کامل حریق منطقه را ترک کردهاند. جایی که روزهای متولی در آتش سوخته بود.
در آتش سوزیهای دیگر هفتههای اخیر نیز اتفاق مشابه رخ داده بود.
آتش سوزیهای سریالی خسارتهای زیادی به جنگلها و مراتع کشور و حیات وحش وارد کرده که تاکنون هیچ گزارشی در مورد آنها منتشر نشده است. پیشتر گفته شده بود فقط حدود ۱۰۰ هکتار از جنگلهای خائیز سوختهاند.
در مورد دلایل آتش سوزی خائیز هنوز اطلاعات دقیقی در دست نیست. با این حال گفته میشود دو نفر در این رابطه بازداشت شدهاند. گزارشها حاکی از آن است که احتمالا آتشسوزی عمدی بوده است.
از طرف دیگر بحثهایی پیرامون نحوه کنترل آتش وجود دارد. خائیز حد مرز بین استان خوزستان و کهگیلویه و بویراحمد است. این منطقه حفاظت شده است و با مساحتی بیش از ۳۳ هزار هکتار در ۱۵ کیلومتری دهدشت قرار دارد و از جنوب به بهبهان، از شرق به پل پادوک در خیرآباد گچساران و از غرب به سد مارون متصل میشود. منطقهای که آتشسوزی در آن شروع شد و به کهگیلویه و بویراحمد رسید جنگلی نیست، اما با رسیدن آتش به جنگلهای بلوط و بادام کوهی که قدرت شعلهوری فراوانی دارند، دامنه حریق گسترش پیدا کرده است.
حالا مقامات این دو استان یکدیگر را متهم میکنند که در ابتدای آتش سوزی کم کاری کردهاند. مسئولان استان کهگیلویه و بویراحمد معتقدند که اگر در ساعات اولیه این آتشسوزی در استان خوزستان مهار میشد دامنه گسترش آن به کهگیلویه و بویراحمد نمیرسید.
رئیس اداره محیطزیست شهرستان کهگیلویه در این مورد گفته است: «آتشسوزی از سمت بهبهان در استان خوزستان شروع شده و مهار نشده و به محدوده استان کهگیلویه و بویراحمد سرایت کرده است.»
اما غلامرضا شریعتی، استاندار خوزستان در پاسخ به این اسخنان علیه مسئولان این استان، گفت: «ما مشاهده کردیم که در آتشسوزیهای رخ داده، همه مسئولان پای کار بودند. ممکن است در زمان انجام کار، افرادی از یکدیگر انتظار بیشتری داشته باشند و این موضوع طبیعی است، اما با متهم کردن یکدیگر، زحمات، تلاش و کار یکدیگر را ضایع نکنید.»
از طرف دیگر مشاهدات شاهدان نشان میدهد، همه نهادها و سازمانها کمی دیر وارد میدان شدند. به دلیل صعب العبور بودن منطقه نیروهای امدادی و مردمی ساعتها باید در راه باشند تا بتوانند به محل آتش سوزی برسند در نتیجه حضور بالگرد و برای انتقال نیرو ضروری است.
اهالی منطقه میگویند بالگردها دیر رسیدند و آتش قدرت زیادی پیدا کرده بود. همچنین دستگاهها و امکانات اطفاء حریق یا کلا در دسترس نبوده و یا بسیار محدود بوده است. به این ترتیب نیروهای امدادی با دستان خالی به جنگ شعلهها رفتند.
دلایل فراوانی برای این آتش سوزیها عنوان شده است. اما مهمترین آن قطعا عامل انسانی است. این آتش سوزیها در مواردی عمدی بوده و در مواردی دیگر غیرعمدی و بر اثر خطاهای فردی صورت گرفته است.
محمد درویش، کارشناس و فعال محیطزیست در رابطه با آتش سوزیهای هفته گذشته به روزنامه سازندگی گفت: «بهطور متوسط ۸ تا ۴۰ هزار هکتار از جنگلهای ما طعمهی آتش میشود. ضمن اینکه هر چه ترسالی بیشتر باشد، احتمال آتشسوزی در فصل گرم بیشتر میشود. به این دلیل که در طی سالهایتر گونههای علفی بیشتری در رویشگاههای جنگلی و مرتعی میروید. این گونههای علفی از مرداد به بعد، خشک میشوند و منطقه را به یک انبار باروت تبدیل میکنند. برای همین با یک شیشهی رها شده در دل طبیعت که به شکل ذرهبینی عمل میکند، یا با یک ته سیگار روشن که از داخل ماشین در دل جاده در طبیعت رها میشود و یا حتی با یک کمپ غیراصولی برای برپایی آتش، ممکن است آتشسوزیای رخ دهد که به راحتی نشود آن را مهار کرد».
او معتقد است سودجویانی وجود دارند که به بیشتر شدن این آتشسوزیها دامن میزنند؛ «آتشسوزیهای عمدی در سالهای ترسالی با شتاب بیشتری میتواند گسترش یابد و مهار آن میتواند خیلی خیلی سختتر باشد. در منابع طبیعی ایران سودجویانی وجود دارند که آنها دشمن درخت هستند. چون درخت سایهای میسازد که این سایهاندازی موجب میشود علف کمتری بروید؛ بنابراین کسی که دامدار است، این سایه را به ضرر خودش میداند، کسی که کشاورز است، میگوید سایه این درخت اجازه رشد خوب محصول را نمیدهد و آن را دشمن خودش میداند؛ بنابراین از روشهای مختلفی مانند کفزنی و هرس بیرویه استفاده میکنند تا از شر این درختها خلاص شوند. اما در مواقعی که ترسالی وجود دارد، این کار تنها باعث خلاص شدن از دست این درختها نمیشود، بلکه موجب آتشسوزیهایی میشود که بخشهای زیادی از رویشگاههای جنگلی ما را نابود میکند.»
این فعال محیطزیست، به نقطه ضعف ایران در زمینه اطفای حریق هم میپردازد: «در دنیا کسی با بالگرد آتش خاموش نمیکند. چون خود بال هلیکوپترها و دویدن هوا خودش باعث اکسیژنگیری رویشگاههای جنگلی آتش گرفته میشود و شدت آتش را بعدا افزایش میدهد. در دنیا برای خاموش کردن آتش از وسیلهای به نام کانادایر استفاده میکنند. کانادایر نوعی از هواپیمای اطفای حریق است که میتواند حجم بزرگی از آب یا مواد ضد آتش را به یکباره در منطقه رها کند. ولی متأسفانه ما در ایران حتی یک دستگاه کانادایر هم نداریم. در حالیکه قیمت کانادایر از قیمت خودروهای آخرین مدلی که در خیابانهای تهران میبینیم کمتر است. یعنی اینطور نیست که ما، چون پول نداریم، نمیتوانیم کانادایر بخریم، مشکل این است که عِرق و علاقهای وجود ندارد.»
او افزود: «سازمان مراتع و جنگلها که زمانی خودش هلیکوپتر هم داشت، اعلام کرد که ما، چون توان مالی پرداخت حقوق خلبان و سرویس هلیکوپتر نداریم، دیگر هلیکوپتر نمیخواهیم. سازمانها متولی محیط زیست منابع طبیعی ما را فقیر نگه داشتهاند، آنها حتی توان داشتن یک یگان هوایی مختص خودشان را ندارند.»
درویش از نهادهای نظامی هم انتقاد کرد و گفت: «یک تمامیتخواهی عجیب و غریبی هم در واحدهای نظامی ما وجود دارد. میگویند هر نوع پروازی باید با هماهنگی ما انجام شود و تحت شمول نیروهای ما باشد. ما باید تشخیص دهیم که اگر کسی خواست، هواپیما یا هلیکوپتر در اختیار آنها قرار دهیم. به قدری این مراحل بروکراسی طولانی میشود که گاهی کار از کار میگذرد. مضاف بر اینکه این نیروها برای مهارت آموزش ندیده اند و یگانهای تخصصی خاص خودشان را ندارند.»
فرارو
نظرات پس از تایید انتشار خواهند یافت
کاربر گرامی نظراتی که حاوی ناساز، افترا و هر گونه بی حرمتی باشند منتشر نخواهند شد.
- 1 پیام تسلیت وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در پی درگذشت فریدون داوری شاعر آئینی و انقلابی
- 2 پذیرش ۴۹۰ دانشجو معلم در دانشگاه فرهنگیان کهگیلویه و بویراحمد طی امسال
- 3 نقش میدان گازی مختار بویراحمد در رفع چالش ناترازی انرژی
- 4 پذیرش بیش از دوهزار دانشجو در دانشگاه آزاد یاسوج طی سال تحصیلی جدید
- 5 تدوین برنامه توسعه و پیشرفت کهگیلویه و بویراحمد
- 6 باند مالخران در دام پلیس کهگیلویه
- 7 کهگیلویه و بویراحمد تنها استان فاقد مجتمع فرهنگی کودک و نوجوان
- 8 تخریب ۵۰۹ فقره ساختوساز غیرمجاز در کهگیلویه و بویراحمد
- مکاتبه تاجگردون با وزیر دادگستری درباره قوانین قاچاق و تعزیرات
- لایحه موضوع دوتابعیتی فرزندان مسئولین چیست؟!/ دلایل تاجگردون برای رای منفی به این طرح
- پیام تسلیت دبیر هیات دولت در پی درگذشت شاعر هماستانی
- پیام تسلیت استاندار اسبق استان های لرستان و کهگیلویه و بویراحمد در پی درگذشت استاد فریدون داوری
- موفقیت خبرنگار کهگیلویه و بویراحمدی در جشنواره رسانه ای بانوان کشور
- انتصاب معاون آموزش متوسطه آموزش و پرورش گچساران+ جزییات
- معاون بیمهای تامین اجتماعی گچساران منصوب شد+ حکم
- پیام تسلیت استاندار در پی درگذشت شاعر هماستانی
- معاون فرهنگی و اجتماعی معاون اول رئیس جمهور در گذشت شاعر و ادیب هم استانی را تسلیت گفت/+متن پیام
- «نادر منتظریان» در گذشت شاعر و ادیب هم استانی را تسلیت گفت/+متن پیام
نظرات ارسالی 0 نظر
شما اولین نظر دهنده باشید!