-
یاسوج؛ شهری که شیخ شاخصش پیشهزن بود!
محمد مختاری
-
جزای نیکی جز نیکی نیست
جبار چراغک
-
زیبایی بر بستر فاجعه
سید غلام بلادی
-
«لذت وقیح»
امراله نصرالهی
-
زنان و دولت چهاردهم
سیده فرزانه آرامش
-
شاقول اصلی در ماجرای قتل دکتر داوودی
فضلالله یاری
-
در این محنتسرا نابههنجاران و کج روان بزرگ شمرده شدهاند
پریچهر زعیمی
-
بیوه زنان
آفتاب افریدون
-
خلاصهای از مصاحبه با انقلابیون
علیرضا کفایی
-
نامه «سرباز سالهای ابری» خطاب به استاندار !
سیدعلی حمیدهکیش شاهقاسمی
جوان فداکار؛ چراغی در شب سیاهکاری مفسدان
در آموزههای دین مبین اسلام بر اهمیت فداکاری واز خودگذشتگی برای کمک به همنوعان به ویژه نجات انسانها تاکید بسیار شده است؛آیه معروف ۳۲ از سوره مائده نجات یک انسان را صرف از نظر عقیدهاش برابر نجات همه انسانها میداند و میفرماید اگر کسی یک نفر را نجات دهد و زنده کند،انگار همه مردم را زنده کرده است. امام صادق علیهالسلام مصادیق نجات انسانها را یاری رساندن به آنها هنگام غرق شدن،آتشسوزی و حمله حیوانات درنده میداند. فداکاری و جوانمردی ریشه در تاریخ ایران زمین دارد، در تاریخ ایران طبقهای به نام عیاران یا قلندران میزیستهاند که نماد جوانمردی، و دفاع از انسانها بودهاند.
شاهنامه به عنوان اثری درخشان در تاریخ ایران مشحون از پهلوانان و قهرمانانی است که با فداکاری و خطر کردن برای نجات انسانها مورد تقدیر جامعه قرار گرفته اند. از کوروش که با نام ذوالقرنین نام برده شده تا پوریای ولی، جهان پهلوان تختی و ریزعلی خواجوی تا دیگرانی که شاید کمتر نام و نشانی از آنها در جامعه امروز شنیده میشود، سمبل جوانمردی و کمک به همنوعان در جامعه ایرانی به شمار میآیند.
با وجود تاکیدات دینی، اخلاقی و اشتهار جامعه ایران به فداکاری و کمک به انسانها وجود نمادهای متعدد در اعصار مختلف، جامعه ایران در چند دهه گذشته به ویژه پس از جنگ تحمیلی - که خود نمادی بیبدیل از گذشت و فداکاری مردمان این دیاراست - فضیلت جوانمردی، فداکاری و ایثار در جامعه کم رنگتر به نظر میآید؛ شاهد این ادعا تشدید برخی رفتارها در احتکار، گرانفروشی، اختلاس و تقدم منافع مادی و شخصی بر منافع عمومی و مصالح ملی در سالهای گذشته است که نشان میدهد جامعه ایران به نسبت دههها و قرنهای گذشته در این فضیلت اخلاقی دچار روند نزولی بوده و امروزه فرصتطلبی و کسب منافع شخصی واجد ارزش بیشتری در سطح جامعه شده است.
در چنین شرایطی پس از جان باختن تعدادی از جوانان جنوبی در هنگام کمک به آتشسوزی جنگلهای زاگرس، یک جوان غیور و شجاع و لرتبار خوزستانی از ایل سلحشور بهمئی خوزستان نیز خبرساز شد و در حادثه آتشسوزی کلینیک پزشکی در تهران در هفته گذشته با به خطر انداختن جان خود ناجی ۱۱ زن وکودک شد تا نام خود را به عنوان یک قهرمان در تاریخ ایران ثبت کند.
جوان دستفروشی که وقتی محبوس شدن شهروندان را در آتش و دود دید، جان خود را بر کف گرفت و با زدن به دل شعلههای مهیب آتش جان عدهای را نجات داد، تا تلنگری باشد برای کسانی که این روزها نه تنها ارزشی برای جان هموطنانشان قائل نیستند، بلکه در عین برخورداری از مال و مکنت، ذرهای انصاف و گذشت را در این شرایط سخت اقتصادی روا نمیدارند .
گرچه پس از رسانهای شدن رفتار قهرمانانه این جوان، سیل تبریک و تجلیل از وی به راه افتاده، اما فراموش نکنیم لحظه ای که این جوان تصمیم برای نجات جان محبوسین گرفت، شاید سوختگی شدید و یا حتی مرگ برای سرنوشت او رقم میخورد، اما عنایت، در آن لحظه کوتاه عنایتی به نتیجه و اجر و پاداش نداشت و این جوان روستایی با خلوص نیت و صفای باطن کاری کرد کارستان و در سطح نام کسی چون ریزعلی خواجوی؛ قهرمان مشهور کشور قرار گرفت. خوشبختانه پس از وقوع این حادثه عنایت ویژهای به عنایت آزغ قهرمان ملی شد و در یک اقدام اخلاقی و انسانی و البته دینی شهردار تهران این قهرمان جوان را به حضور پذیرفت و دستور لازم برای جذب او در سازمان آتشنشانی صادر کرد، برخی دیگر از نهادها و دستگاهها نیز این حرکت فداکارانه را بیپاسخ نگذاشتند و در استقبال از این روحیه ایثارگرانه از این جوان تجلیل کردند.
تردیدی نیست عمق ایثار و گذشتی که این جوان در آن لحظه سخت و دلهرهآور انجام داده با هیچ پاداش مادی قابل جبران نیست و ثواب اخروی و معنوی آن بدرقه راه این جوان عزیز خواهد بود، اما متولیان فرهنگی اگر قرار است به دنبال احیا و رونق گرفتن این فضیلت اخلاقی باشند، باید عنایت ویژهتری به چنین رفتارهای انساندوستانه و این جوان فداکار داشته باشند.
افزودن داستان فداکاری عنایت به کتب درسی، ساخت تندیس عنایت آزغ و نصب در یکی از میادین اصلی، اعطای نشان شجاعت به وی براساس ماده ۱۴ آئیننامه اعطای نشانهای دولتی کمترین پاداش به این جوان خوزستانی است که باید مورد توجه مسئولان قرار گیرد.
اما نکته مهم در این میانه این است که چراغ این فداکاریها در روزگاری که سیاهکاری برخی از مفسدان واختلاسگران و سوداگران جان ومال و ایمان مردم، روزنه امیدی برای مردم نگذاشته، خود نقطه روشنی است تا مردم ایران وجهان فراموش نکنند که هنوز این کشور مهد فداکاران و ایثارگران است.
*سرمقاله همدلی
نظرات پس از تایید انتشار خواهند یافت
کاربر گرامی نظراتی که حاوی ناساز، افترا و هر گونه بی حرمتی باشند منتشر نخواهند شد.
- 1 پیام تسلیت وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در پی درگذشت فریدون داوری شاعر آئینی و انقلابی
- 2 پذیرش ۴۹۰ دانشجو معلم در دانشگاه فرهنگیان کهگیلویه و بویراحمد طی امسال
- 3 نقش میدان گازی مختار بویراحمد در رفع چالش ناترازی انرژی
- 4 پذیرش بیش از دوهزار دانشجو در دانشگاه آزاد یاسوج طی سال تحصیلی جدید
- 5 تدوین برنامه توسعه و پیشرفت کهگیلویه و بویراحمد
- 6 باند مالخران در دام پلیس کهگیلویه
- 7 کهگیلویه و بویراحمد تنها استان فاقد مجتمع فرهنگی کودک و نوجوان
- 8 تخریب ۵۰۹ فقره ساختوساز غیرمجاز در کهگیلویه و بویراحمد
- معاون فرهنگی و اجتماعی معاون اول رئیس جمهور در گذشت شاعر و ادیب هم استانی را تسلیت گفت/+متن پیام
- «نادر منتظریان» در گذشت شاعر و ادیب هم استانی را تسلیت گفت/+متن پیام
- رونمایی از ۱۲ کتاب جدید در شهرستان کهگیلویه/ از«آیین آزادگی» تا«سلطه نمادین علیه زنان» و «دلنوشتههای جادهای استان»
- استاندار: زیرساخت های حفاظت از جنگل های کهگیلویه وبویراحمد افزایش یابد
- طرح کاهش تعرفه واردات خودرو در صحن مجلس
- فرماندار دنا: مدیران خسته و بینظم را محترمانه بدرقه میکنیم
- غبارروبی گلزار شهدای گمنام گچساران به مناسبت هفته بسیج/ تصاویر
- تشریح بیمه "زنان خانهدار و دختران" از زبان سرپرست تامین اجتماعی گچساران
- پیشرفت ۸۰ درصدی پروژه ایمن سازی و رفع نقاط حادثه خیز سپیدار - بنستان محور یاسوج - دهدشت
- مارگون با ۷۰ برنامه به استقبال هفته بسیج میرود/ جزییات
نظرات ارسالی 1 نظر
زنده باد شجاع پوریان زنده باد ایلا بهمئی زنده باد دکتر کامرانی
پاسخ