-
اهمیت کتاب و کتابخوانی
سیدکاظم فاضل -
همبستگی ملی اکسیر نجات بخش، حیات آفرین و تجربه موفق ایران زمین
سید علی حمیدهکیش -
مردم تغییر می خواستند، نه معامله !
محمود منطقیان -
سیری در سروده های حسن دمساز
سیدکاظم فاضل -
روایت های شیرین تا تلخ نماینده محترم مردم شریف گچساران و باشت جناب حاج غلامرضا تاج گردون با اصلاحاتی ها در پانزده سال گذشته!
سید سعادت حسینپور -
روایت های شیرین تا تلخ نماینده محترم مردم شریف گچساران و باشت جناب حاج غلامرضا تاج گردون با اصلاحاتی ها در پانزده سال گذشته!
سید سعادت حسینپور -
روپوش آبی قدیمی
علی ضامنی پور -
هشت مارس و جامعه مردسالار ایران
یادداشت مخاطبان -
جهانبانو؛ گوهری نایاب که فروغ امید را در دلها میافروخت
سهیلا نیکاقبالی -
کاش "ظریفی" در کهگیلویه و بویراحمد پیدا شود!
یادداشت مخاطبان
درسهایی از «سیرهی» زندگی مصدق برای ایرانیان امروز (بخش اول)

(این یادداشت در دو بخش منتشر می شود و برداشتی از دیالوگهای مستند زندهیاد هدی صابر از زندگانی دکتر محمد مصدق در دوران تبعید به روایت اطرافیان او در احمدآباد است)
سالهاست دهه آخر مرداد، نام مصدق را در جراید و رسانهها میشنویم. مجالی برای موافقان و مخالفان یکی از تاریخسازان ایران. نامی که با واقعه مهم ملی شدن صنعت نفت گره خورده است؛ اما گویا این ماجرا و بعد کودتای ۲۸مرداد سایه سنگینی بر نیمه دیگر شخصیت او انداخته است. آن نیمه را شاید معدود دوستدارانش در کتب تاریخی و خاطرات اطرافیان خوانده باشند و اکثریت، کماکان از مصدق دو وجه را بیشتر نمیدانند. همان دو که ذکرشان رفت.
حسب اتفاق، به تماشای فیلم مستندی نشستم ساخته یک نامدار دیگر. یک شاگرد که شیفته استاد خود بود و به روایت اطرافیان «سیره مصدق» سخت در او اثر گذاشته بود. زندهیاد «هدی صابر». سیره مصدق در فیلم مجموعهای از برخوردها، جاذبهها، حب وبغضها، بخششها، انجام تکالیف قانونی و شرعی در حق دیگران، عامل بودن به قانون در حد اعلی و مجموعهای از خاطرات اطرافیان خود اوست. هدی صابر برای ساخت فیلم به قلعه احمدآباد میرود. «خوشتر آن باشد که سرّ دلبران/گفته آید در حدیث دیگران». فیلم بر پایه مصاحبه تهیه میشود. از جمع کمتر از دهنفری که روایت آنها شنیده میشود، اکثر مصاحبهشوندگان آدمهای معمولی قلعه احمدآباد هستند. آشپزها، باغبان، مباشر، نگهبان مأمور نظم و... تنها دو چهره سیاسی و یک نوه مصدق (دکتر محمود مصدق) در فیلم حضور دارند. حسن شاهحسینی، از یاران مصدق در جبهه ملی، میگوید:«مصدق به شکل یک میلیونر به نخستوزیری رسید و در آخر عمر به شکل یک مفلس درگذشت.»
بعضی از خصوصیات مصدق که در این فیلم روایت میشود، در تضاد با روایت رسمی است. نسل بعد از انقلاب، بسیار شنیدند که مصدق مسلمان نبود ولی اینجا، با یکی از محکمترین ادله اثبات دعوی، چندین شاهد عادل شهادت میدهند که دکتر محمد مصدق، یکی از عاملترین مسلمانان بهتمامی تکالیف شرعی بوده است؛ علیالخصوص تکالیف مالی. انفاق، زکات، هبه، خمس، صدقه، قرض، کمک به ایتام، وسواس در حقالناس همه و همه از دستورات اسلام هستند که محمد مصدق، عامل به تکتک آنها بوده است. درجایی از فیلم، یکی از خدمتکاران از مأموریت محوله میگوید که باری را با کامیون به تهران آورده و بازمیگردد، میگوید: «هر وقت چنین مأموریتی بود، الزاماً بایستی شب را در تهران میماندیم. چون آقا (دکتر مصدق) معتقد بود اگر بلافاصله برگردیم، به خاطر خستگی راننده، امکان تصادف وجود دارد. در همین مأموریت حین عبور از محل کامیون ممنوع، افسر پلیس کامیون را متوقف کرده تا پنج تومان جریمه کند. با مقاومت این خدمتکار، او به پلیس پیشنهاد دو تومان رشوه میکند و پلیس باز زیر بار نمیرود که مصدق مرد قانون است. نکند تو قصد داری با این کار مرا از کار ساقط کنی.» بعد راضی میشود دو تومان بگیرد و قال قضیه را بکند. در بازگشت از مأموریت، در میانه صورتحساب هزینهها، مصدق متوجه دو تومان تحت عنوان «حق حساب» میشود، با خود او سخت برخورد میکند و با تنبیهاش او را ملزم به رعایت قانون مینماید. باز یکی از راویان میگوید همسر یکی از خدمه شکایت آورد که شوهرش چندی است شبها منزل نمیآید. مصدق مأمور میگمارد تا بررسی شود. متوجه میشوند او با دیگری ازدواج کرده، مصدق سخت ناراحت میشود، او را تنبیه و از مسئولیتی که داشته برکنار میکند. یا جای دیگر همسرشان به وی میگوید «یک زن مراجعه کرده با شما کار دارد.» مصدق دلخور میشود که «چرا گفتی یک زن. او یک خانم است. همانطور که خودت یک خانم هستی.»
راویان فیلم، یکی در پی دیگری، بر حسن خلق مصدق تأکید میکنند؛ بر اینکه تا چه میزان به فکر فقرا بود. در قریه احمدآباد، نظم و قانون حکمفرما بود. او درس حقوق خوانده بود، در بهترین دانشگاههای اروپایی و خوب میدانست چگونه قوانین را اجرا بکند. برخی راویان قصه احمدآباد، تاکید دارند که نخستوزیر برکنار شده ایران، در محیط کوچکتر، حکومتی بر پایه عدل و انصاف بناکرده که تا حد زیادی تبلور «مدینه فاضله» بوده است. در آستانه سالگرد کودتا علیه مردی هستیم که سخت ایران را دوست داشت. به ملت عشق میورزید. متعبد و عامل به اسلام بود. بیآنکه دم از هیچکدام بزند.
ادامه دارد...
نظرات پس از تایید انتشار خواهند یافت
کاربر گرامی نظراتی که حاوی ناساز، افترا و هر گونه بی حرمتی باشند منتشر نخواهند شد.
- 1 اسکان بیش از ۱۲ هزار نفر در ستادهای اسکان آموزش و پرورش کهگیلویه و بویراحمد
- 2 مرحله دوم طرح کالابرگ الکترونیکی در کهگیلویه و بویراحمد آغاز شد
- 3 انفجار یک منزل مسکونی در یاسوج
- 4 توزیع گوشت قربانی با عنوان میهمانی مادر در گچساران
- 5 تاکید جدی استاندار بر حمایت از متقاضییان سرمایه گذار در بخش کشاورزی
- 6 میزان مصرف گاز در کهگیلویه وبویراحمد رو به افزایش است
- 7 رئیس دانشگاه علوم پزشکی یاسوج: شایعترین نوع سرطان در استان سرطان سینه است
- 8 کتاب تصویری «پلنگ ایرانی در دنا» رونمایی شد
-
ماجرای قطع درختان در «میرغضب» بویراحمد چه بود؟
-
تصاویر خیال انگیز و زیبا از «کوهگل» دنا
-
محکومیت ۸۲۱ پرونده تخلف حوزه بهداشت، دارو و درمان در کهگیلویه و بویراحمد
-
اختصاص ۶۰ میلیارد تومان برای ورزشگاه ۱۵ هزار نفری یاسوج
-
جشن نوروزگاه در یاسوج برگزار شد(+تصاویر)
-
توضیحات پلیس کهگیلویه و بویراحمد در رابطه فیلم منتشر شده ۲ راننده حاشیه ساز در فضای مجازی
-
بانک مسکن کهگیلویه و بویراحمد ۷۰ درصد از تسهیلات ۱۵ هزار میلیاردی را پرداخت کرد
-
بازگشایی مسیر ارتباطی گردنه بیژن از هفته آینده/+تصاویر
-
تخلفات روز طبیعت را با این شمارهها گزارش دهید
-
توصیههای ۱۳ بدری استاندار به مردم کهگیلویه و بویراحمد
نظرات ارسالی 3 نظر
متعهد و عالم به اسلام بود یعنی چه؟ هذیان نگو
پاسخجمع کن تو هم
پاسخبنازم خان را که آسیووش همه چی ای یره
پاسخ