-
کوچ ابد مرد ادب ایل و فریدون فرهنگ
سید غلام بلادی
-
یاسوج؛ شهری که شیخ شاخصش پیشهزن بود!
محمد مختاری
-
جزای نیکی جز نیکی نیست
جبار چراغک
-
زیبایی بر بستر فاجعه
سید غلام بلادی
-
«لذت وقیح»
امراله نصرالهی
-
زنان و دولت چهاردهم
سیده فرزانه آرامش
-
شاقول اصلی در ماجرای قتل دکتر داوودی
فضلالله یاری
-
در این محنتسرا نابههنجاران و کج روان بزرگ شمرده شدهاند
پریچهر زعیمی
-
بیوه زنان
آفتاب افریدون
-
خلاصهای از مصاحبه با انقلابیون
علیرضا کفایی
رازهای شجریان بودن
۱-استاد محمدرضا شجریان یکم مهرماه ۱۳۱۹ در مشهد به دنیا آمد، استعداد سرشار، ذوق، صوت زیبا و علاقه او به قرائت قرآن و موسیقی زمینه پرورش صدای او شد. در ۱۲سالگی اولین بار تلاوت قرآنش از رادیو خراسان پخش شد و پیش از بیست سالگی با دریافت دیپلم و تدریس در آموزش و پرورش فراگیری موسیقی را نیز نزد استادان خویش آغاز کرد. افزون بر آن، شجریان در هنر خوشنویسی نیز در محضر بزرگان و اساتید فن پلهپله مراحل رشد خود را طی کرد و به زبردستی و مقام استادی در این هنر رسید. کارنامه هنری او مشحون از افتخارات غرورآفرین از جمله دیپلم افتخار از یونسکو، جایزه پیکاسو، نشان موتزارت، جایزه گرمی و...است. کوتاه سخن اینکه او نیم قرن به صورت بلامنازع از همتایان خود در آواز و موسیقی ایرانزمین با فاصله زیادی پیشی داشته است.
۲- آنچه شجریان را از دیگران متمایز کرد و محبوب دلها ساخت، علاوه بر بیهمتایی و جایگاه برترین در موسیقی، روحیه آرمانخواهی و آزادیطلبی و صیانت از گوهر هنر در برابر تطاول ثروت و قدرت بود. به حق او نماد فرهنگ و تمدن ایرانزمین بود، او فقط یک خواننده نبود، بلکه موفق شد آثارش را در قالب مجموعهای از سبکها، مکاتب، نغمهها، منابع و هویت اصیل ایرانی تلفیق کند. وی با ابزار موسیقی، رسالت خطیر تبلیغ فرهنگ و تمدن ایران را بر عهده گرفت و جامعیت او در استفاده از اشعار شاعران و عارفان نامی ایران از جمله مولوی، سعدی، حافظ، نظامی، سنایی، خیام و... شناساندن تراث و میراث مفاخر بزرگ فرهنگی و ادبی ایرانزمین به نسل کنونی به ویژه جوانان بوده است... و این چنین بود که با واگوخوانی و احیای ادبیات کلاسیک و عرفانی ایران در قالب هنر و ترانه و موسیقی، صدایش، نوای ملی ایرانیان شد.
۳- اقبال فزاینده به شجریان او را به هنرمندی بیدرد و رفاهزده یا خوشگذران و مبتذل تبدیل نکرد. او در اوج محبوبیت هنری هماره در قبل و بعد از انقلاب در کنار مردم ایستاد و طنین رنجها و ناکامیهای آنان شد. او هیچگاه از این محبوبیت برای ورود به عرصه سیاست و قدرت استفاده نکرد، بلکه پیوسته دغدغه آزادی و سربلندی ایران و ایرانیان را داشت. شجریان در اواخر رژیم گذشته به دلیل عدم همکاری با نهادهای قدرت مغضوب رژیم شد و در کنار تعداد زیادی از هنرمندان دفع و طرد شد. او نه با انگیزه قدرتطلبی بلکه با تکیه بر روح لطیف و هنرمندانه خود از هنرش برای رساندن صدای اعتراض مردم استفاده کرد و این چنین بود که قدرتی که همگان را ابزاری برای استیلای خود میخواست، تاب آزادیخواهیاش را نداشت و او را به ظاهر مطرود ساخت.
۴- پس ازپیروزی انقلاب محمدرضا شجریان فعالیتهای هنری خود را گسترش داد و هنر و آوازه او مرزهای ایران را درنوردید و شهرتی جهانی یافت. اما در داخل کشور محدودیتها برای او بیشتر و بیشتر شد و تنگنظریها فضای فعالیت را بر او تنگترکرده بود، از این روی بسیاری از شاهکارهای موسیقی او در خارج از کشور خلق شد، اما همیشه صدای خود را متعلق به مردم میدانست. شوربختانه در زمان حیات او هیچ دغدغهای توسط رسانه ملی برای شنیدن حرفهای استاد نشان داده نشد و انتقادات او برای تصحیح اشتباهات، با بیمهری تمام همراهی با بیگانگان ارزیابی شد و پیامد این قضاوت، محرومیت مردم از نعمت آواز داودی او بود.
۵- خسرو آواز ایران رفت، اما نحوه برخورد حاکمیت و نهادهای قدرت تجربهای بود که نشان داد طرد، حذف، سانسور و ممنوعیت صدا و تصویر یک هنرمند و شخصیتهای محبوب مردم، نه تنها آنان را از درجه اعتبار و محبوبیت ساقط نمیکند، بلکه محبوبیت آنان را صدچندان میکند. سوگمندانه بیتوجهی به مظاهر فرهنگی کشور و ظلم به مفاخر و چهرههای محبوب و مردمی سالهاست که باعث تکدر خاطر و رنجش بزرگان ما در عرصههای مختلف شده و حاکمیت نیز نتیجه این سیاست نادرست را در برهههای مختلف درک کرده است، اما باز هم حاضر به اصلاح رفتارش با مفاخر و بزرگان نیست. تجربه تاریخ نشان میدهد هرچقدر حاکمان تلاش کردهاند تا چهرههای ملی، فرهنگی و مردمی را حذف کنند، آنها بیشتر در یاد و خاطره مردمشان جاودانه شدهاند و محبوبیت خسرو آواز ایران و تاثر و تالم کمنظیر فارسیزبانان از درگذشت او نشان داد ذرهای از محبوبیت او کم نشده است. چه نیکوست که محدودکنندگان از اینگونه اتفاقات پند بگیرند و ناسپاسیها و کممهریها به بزرگان و مفاخر کشور را پایان دهند.
۶- استاد شجریان در طول عمر پربارش همیشه محترم زیست و در قلب مردم این سرزمین بذر عشق کاشت، به صورتی که این بذر هیچگاه خشک نمیشود و با گذشت زمان به درختی تناور تبدیل میشود که در صفحات تاریخ همگان آن را به تماشا خواهند نشست. مهری که شجریان بر دل این مردم گذاشته است، حتی به روزگاران هم بیرون نمیرود، زیرا مرده آن است که نامش به نکویی نبرند و خاکسپاری او در کنارحکیم توس فردوسی بزرگ نیز به رازهای جاودانگی او افزود.
نظرات پس از تایید انتشار خواهند یافت
کاربر گرامی نظراتی که حاوی ناساز، افترا و هر گونه بی حرمتی باشند منتشر نخواهند شد.
- 1 پیام تسلیت وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در پی درگذشت فریدون داوری شاعر آئینی و انقلابی
- 2 پذیرش ۴۹۰ دانشجو معلم در دانشگاه فرهنگیان کهگیلویه و بویراحمد طی امسال
- 3 نقش میدان گازی مختار بویراحمد در رفع چالش ناترازی انرژی
- 4 پذیرش بیش از دوهزار دانشجو در دانشگاه آزاد یاسوج طی سال تحصیلی جدید
- 5 تدوین برنامه توسعه و پیشرفت کهگیلویه و بویراحمد
- 6 باند مالخران در دام پلیس کهگیلویه
- 7 کهگیلویه و بویراحمد تنها استان فاقد مجتمع فرهنگی کودک و نوجوان
- 8 تخریب ۵۰۹ فقره ساختوساز غیرمجاز در کهگیلویه و بویراحمد
- معاون فرهنگی و اجتماعی معاون اول رئیس جمهور در گذشت شاعر و ادیب هم استانی را تسلیت گفت/+متن پیام
- «نادر منتظریان» در گذشت شاعر و ادیب هم استانی را تسلیت گفت/+متن پیام
- رونمایی از ۱۲ کتاب جدید در شهرستان کهگیلویه/ از«آیین آزادگی» تا«سلطه نمادین علیه زنان» و «دلنوشتههای جادهای استان»
- استاندار: زیرساخت های حفاظت از جنگل های کهگیلویه وبویراحمد افزایش یابد
- طرح کاهش تعرفه واردات خودرو در صحن مجلس
- فرماندار دنا: مدیران خسته و بینظم را محترمانه بدرقه میکنیم
- غبارروبی گلزار شهدای گمنام گچساران به مناسبت هفته بسیج/ تصاویر
- تشریح بیمه "زنان خانهدار و دختران" از زبان سرپرست تامین اجتماعی گچساران
- پیشرفت ۸۰ درصدی پروژه ایمن سازی و رفع نقاط حادثه خیز سپیدار - بنستان محور یاسوج - دهدشت
- مارگون با ۷۰ برنامه به استقبال هفته بسیج میرود/ جزییات
نظرات ارسالی 0 نظر
شما اولین نظر دهنده باشید!