-
"فریدون داوری" شاعر عشق و حماسه
ایرج اقبال فر
-
فریدون داوری در چهار پرده
فضلالله یاری
-
کوچ ابد مرد ادب ایل و فریدون فرهنگ
سید غلام بلادی
-
یاسوج؛ شهری که شیخ شاخصش پیشهزن بود!
محمد مختاری
-
جزای نیکی جز نیکی نیست
جبار چراغک
-
زیبایی بر بستر فاجعه
سید غلام بلادی
-
«لذت وقیح»
امراله نصرالهی
-
زنان و دولت چهاردهم
سیده فرزانه آرامش
-
شاقول اصلی در ماجرای قتل دکتر داوودی
فضلالله یاری
-
در این محنتسرا نابههنجاران و کج روان بزرگ شمرده شدهاند
پریچهر زعیمی
ظرفیتهای پنهان رهبران اسلام و مسیحیت
افتونیوز - ولیالله شجاعپوریان: ملاقات آیتالله سیستانی مرجع شیعیان در عراق و پاپ، رهبر کاتولیکهای جهان مستقر در واتیکان در شهر مقدس نجف، دیداری تاریخی، تاثیرگذار، شورانگیز و نقطه عطفی در روابط دنیای اسلام و مسیحیت به شمار میآید. آیتالله سیستانی از بانفوذترین رهبران شیعیان جهان است که گرچه در ساختارهای رسمی و سیاسی کشورهای اسلامی و عراق جایگاه رسمی ندارد، اما نفوذ معنوی او برای مشکلات دنیای اسلام در بازههای زمانی مختلف، بهویژه در زمان حضور داعش در عراق، بسیار کارساز بوده است. آیتالله سیستانی با قرائتی معتدل از دین و تشیع و ترسیم چهرهای عقلانی و رحمانی از اسلام، مخالفت و دوری از فرقهگرایی و بنیادگرایی، نقشی بیبدیل در معادلات داخلی عراق بحرانزده داشته است؛ به گونهای که ضمن حفظ استقلال حوزه نجف از حاکمیت عراق و پرهیز از ورود مستقیم به سیاست، در صحنههای مهم سیاسی و مذهبی عراق و سایر کشورهای شیعی منطقه نقشآفرینی کرده است. در مقابل، پاپ، نماینده کلیسای کاتولیک نیز نقشی متفاوت از خود در عرصههای سیاسی و مذهبی مسیحیت، کشورهای اروپایی و بهویژه کشور فرانسه نسبت به همتایان خود در چند قرن گذشته برجای گذاشته است.
در مسیحیت و اروپا جدایی دین و سیاست از قرنهای گذشته پیامدهایی را به دنبال داشته است، این تفکیک در ابتدای قرن در فرانسه، این کشور را به کشوری لاییک در دنیا معرفی کرد و باعث شد پاپ برخلاف دوران گذشته که در مناسبات سیاسی اروپا نقشی پررنگ و رسمی داشت، به نقشی بانفوذ معنوی تغییر رویکرد دهد. پاپ فعلی با درک صحیح از ضرورتهای تغییر در نقش و جایگاه کلیسا، تصویری مملو از تسامح، میانجیگری و روادارانه از کلیسا نشان داده است. چنین تصویر و تغییری باعث افزایش محبوبیت و جایگاه پاپ در جامعه اروپایی و مسیحی شده است. از همینرو میتوان گفت یکی از دلایل اهمیت این دیدار، آن است که هر دو رهبر دینی، بدون داشتن جایگاهی رسمی و سیاسی کشوری و تنها به اعتبار جایگاه معنوی خود توانستهاند نقشی تاریخی ایفا کنند. آیتالله سیستانی با پرهیز از سیاستورزی رسمی و دینی (به معنای دخالت در امور سیاسی بهویژه در زمان حضور داعش در عراق) با تکیه بر موازین حقوقبشری منطبق بر آموزههای دینی، قرائتی تسامحگرایانه از دین اسلام و تشیع ترسیم کرده و خود به جایگاهی ارتقا پیدا کرده که میتوان امیدوار بود به نمایندگی بخش بزرگی از تشیع، در مناسبات میان اسلام و مسیحیت نقشآفرینی کند. واقعیت آن است که جوهر دین به عنوان مائده آسمانی، برای آزادی و برابری انسانها و رهایی بشر از زیر یوغ ظلم، ستم و بندگی نازل شده است. همه مکاتب و ادیان آسمانی دارای وجوه مشترک عالی بهویژه در مضامین و آموزههایی هستند که برونداد آن رهایی بشر از همه قیود و زنجیرهایی است که بر روح و جان انسانها بسته شده و تفاوت در مناسک و جزئیات به جوهره اصلی مشترک ادیان خدشهای نخواهد داشت. شوربختانه در قرون گذشته و حال سهم ادیان به دلیل تحریف از مقصد اصلی، در اختلافها، جنگها و آدمکشی در جوامع بشری فراوان بوده است؛ در چنین شرایطی بروز چنین رفتارهایی از رهبران دینی در تقویت صلح جهانی و همزیستی مسالمتآمیز پیروان ادیان موثر است. این سنت نیکو و حسنه، یعنی همزیستی مسالمتآمیز میان ابنای بشر، پیوسته مورد تاکید ائمه هدی نیز قرار گرفته و از این منظر از سرمایههای تشیع به شمار میرود.دیدار پاپ و آیتالله سیستانی به این دلیل حائز اهمیت است که نشان میدهد اگر رهبران دینی به درک صحیحی از جایگاه خود در جامعه امروز واقف باشند و از ظرفیتهای خود آگاه باشند، تا چه میزان میتوانند در تداوم صلح جهانی، نزدیکی ادیان و رفع اختلافات و منازعات راهگشا باشند. این اثرگذاری نه به صورت بخشنامه و دستورالعمل و احکام حکومتی رسمی بلکه با فتوا و موعظه در طول تاریخ از سوی مراجع تقلید و رهبران دینی بروز یافته است. نگاه رسانههای جهان و رهبران سیاسی کشورها به این ملاقات تاریخی نیز موید این موضوع است که رهبران دینی با تمرکز بر حوزه دین و پرهیز از مداخله در امور تنشآفرین، میتوانند بازیگران بزرگی برای سعادت بشر باشند.
در پایان یادآوری میکنم وجود برخی مضامین در سخنان آیتالله سیستانی در دیدار با پاپ از جمله رنج بردن ازظلم، ستم و فشارهای عقیدتی و دینی، سرکوب آزادیهای اساسی، نبود عدالت اجتماعی، رنج بشر از جنگهای منطقهای و فرقهای، توسعه اقدامات خشونتبار، آواره کردن و اخراج مردم از سرزمینهای خود به ویژه ملت فلسطین، حق انسانها در برخورداری از زندگی شرافتمندانه و آزادانه، کرامت همه انسانها، برخورداری اقلیتها از حقوق قانونی خود مانند مسیحیان در عراق و همزیستی مسالمتآمیز میان همه انسانها و... نشانه درایت او در فهم معضلات جهان امروز است./همدلی
نظرات پس از تایید انتشار خواهند یافت
کاربر گرامی نظراتی که حاوی ناساز، افترا و هر گونه بی حرمتی باشند منتشر نخواهند شد.
- 1 پیام تسلیت وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در پی درگذشت فریدون داوری شاعر آئینی و انقلابی
- 2 پذیرش ۴۹۰ دانشجو معلم در دانشگاه فرهنگیان کهگیلویه و بویراحمد طی امسال
- 3 نقش میدان گازی مختار بویراحمد در رفع چالش ناترازی انرژی
- 4 پذیرش بیش از دوهزار دانشجو در دانشگاه آزاد یاسوج طی سال تحصیلی جدید
- 5 تدوین برنامه توسعه و پیشرفت کهگیلویه و بویراحمد
- 6 باند مالخران در دام پلیس کهگیلویه
- 7 کهگیلویه و بویراحمد تنها استان فاقد مجتمع فرهنگی کودک و نوجوان
- 8 تخریب ۵۰۹ فقره ساختوساز غیرمجاز در کهگیلویه و بویراحمد
- مکاتبه تاجگردون با وزیر دادگستری درباره قوانین قاچاق و تعزیرات
- لایحه موضوع دوتابعیتی فرزندان مسئولین چیست؟!/ دلایل تاجگردون برای رای منفی به این طرح
- پیام تسلیت دبیر هیات دولت در پی درگذشت شاعر هماستانی
- پیام تسلیت استاندار اسبق استان های لرستان و کهگیلویه و بویراحمد در پی درگذشت استاد فریدون داوری
- موفقیت خبرنگار کهگیلویه و بویراحمدی در جشنواره رسانه ای بانوان کشور
- انتصاب معاون آموزش متوسطه آموزش و پرورش گچساران+ جزییات
- معاون بیمهای تامین اجتماعی گچساران منصوب شد+ حکم
- پیام تسلیت استاندار در پی درگذشت شاعر هماستانی
- معاون فرهنگی و اجتماعی معاون اول رئیس جمهور در گذشت شاعر و ادیب هم استانی را تسلیت گفت/+متن پیام
- «نادر منتظریان» در گذشت شاعر و ادیب هم استانی را تسلیت گفت/+متن پیام
نظرات ارسالی 0 نظر
شما اولین نظر دهنده باشید!