-
به بهانه روز جهانی آگاهی از اتیسم
لیلا حسینی -
اهمیت کتاب و کتابخوانی
سیدکاظم فاضل -
همبستگی ملی اکسیر نجات بخش، حیات آفرین و تجربه موفق ایران زمین
سید علی حمیدهکیش -
مردم تغییر می خواستند، نه معامله !
محمود منطقیان -
سیری در سروده های حسن دمساز
سیدکاظم فاضل -
روایت های شیرین تا تلخ نماینده محترم مردم شریف گچساران و باشت جناب حاج غلامرضا تاج گردون با اصلاحاتی ها در پانزده سال گذشته!
سید سعادت حسینپور -
روایت های شیرین تا تلخ نماینده محترم مردم شریف گچساران و باشت جناب حاج غلامرضا تاج گردون با اصلاحاتی ها در پانزده سال گذشته!
سید سعادت حسینپور -
روپوش آبی قدیمی
علی ضامنی پور -
هشت مارس و جامعه مردسالار ایران
یادداشت مخاطبان -
جهانبانو؛ گوهری نایاب که فروغ امید را در دلها میافروخت
سهیلا نیکاقبالی
بویراحمدی ها و نهضت ملی شدن صنعت نفت

افتونیوز،ازسال های اولیه حفر چاه نفت ایران ،چشم طمع بیگانگان به دنبال استثمار طلای سیاه این خاک بوده است .
با کشف نفت در اواخر قرن نوزدهم در آمریکا سوخت دیگری غیراز زغال سنگ در اختیار مردم قرار گرفت ،این موضوع کشف جدید و با ارزشی بود که دنیای صنعت را متحول میکرد،اهمیت زیاد نفت در پیشرفت کشور ها موجب شد قدرت های برتر دنیا به عنوان صاحبان منافع نفت و کشور های مستعمره در زمره ی میدان بازی اما بدون منفعت قرار بگیرند .
ظلم و ستم شاهان قاجار نسبت به عقد قرارداد های ننگین در قبال خاک ایران و در ادامه ی آن سیاست انگلیس محور رضا شاه موجب شد تا نفت با ارزشی که سرمایه ملت ایران بود به دست اجنبی ها بیفتد ،
ملی شدن صنعت نفت لایحه ای بود که در تاریخ ۲۹ اسفند ماه سال ۱۳۲۹ هجری شمسی توسط مجلس شورای ملی به تصویب برسد و به موجب آن صنعت نفت ملی شد ،
قرارداد دارسی و قرارداد الحاقی گس_گلشائیان از جمله قرارداد هایی بود که موجب بیداری مردم نسبت به غارت ثروت خاک ایران شد،دکتر مصدق به عنوان رهبر ملی گرای این نهضت و با حمایت آیت الله کاشانی و علمای دیگر توانستند رمز آگاهی بخشی را کشف و با حمایت مردم این امر را در تاریخ ۲۹ اسفند سال ۱۳۲۹ در مجلس به تصویب برسانند،گرچه با حذف دکتر مصدق در کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ و روی کار آمدن سرلشکر فضل الله زاهدی و بستن قراردادهای نفتی با انگلیس و آمریکا عملا آثار ملی شدن نفت را از بین برد اما تفکر ملی گرایانه این نهضت در حمایت از ملت درون خاک ایران نهفته است.
و اما نقش بویراحمدی ها در نهضت ملی شدن نفت:
عشایر جنوب به خصوص مردم غیور و میهن پرست بویراحمد در همه ی ادوار برنو به دست و سیاست در سینه جلوی هرگونه تجاوز دشمن ایستادند تا خون خود را نثار خاک و ملت کنند اما نگذارند وجبی از خاک ایران در دست خارجی ها بیفتد.
سیاست کلی رضاشاه در حمایت از چپاول نفت جنوب توسط انگلیسی ها به گونه ای بود که دست به هر کاری بی رحمانه ای در قبال مردم جنوب می زد تا اندکی سود بیشتر برای انگلیسی ها حاصل شود.
مبارزه و ضدیت بویراحمدی ها با اعمال و سیاست های رژیم شاهنشاهی و دولت انگلیس باعث شد رضا شاه مردم غیور عشایر را با استفاده از سیاست یکجانشینی و تخته قاپو ها سرکوب کند اما دلیرمردان تاریخ ساز بویراحمدی با سواران دشت و شیرهای کوهستان مجال نفس به انگلیسی ها را نمی دادند .
رضا شاه از ترس عشایر بویراحمد جنگ تنگ تامرادی را علیه مردان غیور بویراحمدی پایه ریزی کرد تا قوت مردان جنگجو را تضعیف کند،
جنگی که با شجاعت بی نظیر مردان بویراحمدی به پیروزی عشایر انجامید و این جنگ برای رضا شاه چنان اهمیت داشت که پس از شکست ارتش سرلشکر حبیب الله شیبانی( فرمانده ارتش در جنگ تنگ تامرادی) را برکنار و در دادگاه نظامی محاکمه و خلع درجه و همچنین به دو سال زندان محکوم کرد.
قدرت بلامنازع بویراحمدی ها چنان برای انگلیسی ها ترسناک بود که کنسول انگلیس شکایتی علیه بویراحمدی ها به دربار شاهنشاهی میفرستد،متن و گزارش موضوع به لندن مخابره شد که خشم و ترس رضا شاه را دوچندان کرد،
در بخشی از شکایت کنسول انگلیس از بویراحمدی ها آمده است: «اشرار غارتگر بویراحمدی بیش از یک ماه است که در نقاط مختلف بین 'دشت ارژن' که ۱۰ فرسنگ زیر شیراز است و 'گلدارچین' که در مجاورت اصفهان است مشغول عملیات عمده ای هستند و... بی نهایت مشکل خواهد بود که یک طایفه کوه نشین به این رشادت و فعالیت را بتوان در تنگنا انداخت و... به عقیده من (مستر بیل) طایفه ای که باید اختصاصا مورد تنبیه واقع شوند همانا طایفه بویراحمدی است و... طایقه بویراحمدی می تواند ۱۰هزار نفر تهیه کند که عده کمی از آنها سواره اند، ... چهار قلعه محکم دارند که بدون توپ، گرفتن آنها ممکن نیست و...»
اما چیزی که مشهود و غم انگیز است محرومیت و سادگی مردم در قبال رضا شاه که سربازان و جنگویان عشایر خون همدیگر را ریختند تا امثال رضا شاه و انگلیسی ها نفت این مملکت را بین خود تقسیم کنند .
اما تفکر ملی گرایی و آزادی خواهی مصدق جوهره ای از گوشت و خون عشایر بوده است،مردمانی که جان بر کف آماده ی خون دادن جهت حفظ خاک مقدس ایران بودند .
و اما آشنایی دکتر مصدق با بویراحمدی ها مربوط به بیست سال قبل از ملی شدن نفت بود ،دکتر مصدق در سال ۱۲۹۹ خورشیدی بنابر تقاضای بزرگان و مردم شیراز والی فارس شد ،در آن زمان بخشی از بویراحمد جزو استان فارس بود ،و بویراحمدی ها چه در سیاست و چه در نبردهای جنگی وطن پرستی ،همراه دکتر مصدق بودند به گونه ای که شاهان از ترس رشد این نهضت در دل عشایر افراد نزدیک به مصدق را با توطئه کشتند تا این نهضت خاموش شود اما نمیدانستد خاک بویراحمد خورشیدی است که خاموش نمیشود و زاینده ی دلیران است.
تفکر دکتر مصدق پابرجا ماند تا به امروز که برای بویراحمدی ها تفنگ نماد است و قلم سلاح ...
پوریا تهمورسی فعال سیاسی
نظرات پس از تایید انتشار خواهند یافت
کاربر گرامی نظراتی که حاوی ناساز، افترا و هر گونه بی حرمتی باشند منتشر نخواهند شد.
- 1 اسکان بیش از ۱۲ هزار نفر در ستادهای اسکان آموزش و پرورش کهگیلویه و بویراحمد
- 2 مرحله دوم طرح کالابرگ الکترونیکی در کهگیلویه و بویراحمد آغاز شد
- 3 انفجار یک منزل مسکونی در یاسوج
- 4 توزیع گوشت قربانی با عنوان میهمانی مادر در گچساران
- 5 تاکید جدی استاندار بر حمایت از متقاضییان سرمایه گذار در بخش کشاورزی
- 6 میزان مصرف گاز در کهگیلویه وبویراحمد رو به افزایش است
- 7 رئیس دانشگاه علوم پزشکی یاسوج: شایعترین نوع سرطان در استان سرطان سینه است
- 8 کتاب تصویری «پلنگ ایرانی در دنا» رونمایی شد
-
بودجه شهرداری یاسوج در ۱۴۰۴ به ۳ هزار میلیارد تومان می رسد
-
سرپرست دفتر ریاست، روابط عمومی و امور بین الملل دانشگاه یاسوج منصوب شد
-
فریدون داوری شعر لری را متحول کرد
-
انتقاد امام جمعه موقت قلعهرئیسی از هلال احمر و میراث فرهنگی
-
تا دیر نشده، از دختران هندبال ایران و ملی پوشان زن هندبالیست هم استانی حمایت کنیم/+جزئیات
-
ماجرای قطع درختان در «میرغضب» بویراحمد چه بود؟
-
تصاویر خیال انگیز و زیبا از «کوهگل» دنا
-
محکومیت ۸۲۱ پرونده تخلف حوزه بهداشت، دارو و درمان در کهگیلویه و بویراحمد
-
اختصاص ۶۰ میلیارد تومان برای ورزشگاه ۱۵ هزار نفری یاسوج
-
جشن نوروزگاه در یاسوج برگزار شد(+تصاویر)
نظرات ارسالی 0 نظر
شما اولین نظر دهنده باشید!