-
"فریدون داوری" شاعر عشق و حماسه
ایرج اقبال فر
-
فریدون داوری در چهار پرده
فضلالله یاری
-
کوچ ابد مرد ادب ایل و فریدون فرهنگ
سید غلام بلادی
-
یاسوج؛ شهری که شیخ شاخصش پیشهزن بود!
محمد مختاری
-
جزای نیکی جز نیکی نیست
جبار چراغک
-
زیبایی بر بستر فاجعه
سید غلام بلادی
-
«لذت وقیح»
امراله نصرالهی
-
زنان و دولت چهاردهم
سیده فرزانه آرامش
-
شاقول اصلی در ماجرای قتل دکتر داوودی
فضلالله یاری
-
در این محنتسرا نابههنجاران و کج روان بزرگ شمرده شدهاند
پریچهر زعیمی
سد آبریز؛ معجزه کویر کهگیلویه/دشتهای تشنه آب میطلبند
به گزارش اَفتونیوز از کهگیلویه، نقش و اهمیت آب در تولیدات کشاورزی، وابستگی بیش از حد کشاورزی کهگیلویه به باران، بالا بودن ریسک کشاورزی دیم و ضعف شهرستان در میزان اراضی آبی است.با وجود ظرفیتهای خوب در بخش کشاورزی جوانان سرگردان کارند و یا به شغلهای کاذب روی میآورند.
دیمزارها 90 درصد از کل اراضی شهرستان را تشکیل می دهند به طوری که بالغ بر 50 هزار هکتار زمین زراعی وجود دارد که از این میزان حدود 44 هزار هکتار دیمی و تنها 6هزار هکتار باغ و زمین آبی وجود دارد.
این در حالی است که رودخانه خروشان مارون از این شهرستان عبور میکند و به دشتهای خوزستان آبادانی و شکوه میبخشد.
این رودخانه چندین سرچشمه دارد که بخش اعظم آن از بلندیهای سفید کوه در فاصله ۲ کیلومتری از روستای آبرزگه و سرشاخه دیگر آن از ارتفاعات کوه سیاه در استان کهگیلویه و بویراحمد سرچشمه میگیرد.
حوضه آبریز مارون، مناطق غربی بویراحمد سفلی و قسمت اعظم طیبی و دشمن زیاری را در بر میگیرد. این رود پس از عبور از دم لوداب، وارد مناطق دشمن زیاری و طیبی میشود و در مسیر خود نیز چندین شعبه را دریافت میکند و پس از عبور از میان سوق و لنده از آخرین نقطه کهگیلویه به نام تنگ تکاب میگذرد و به سمت بهبهان و اهواز در استان خوزستان جریان مییابد و به نام رود جراحی به خلیجفارس میریزد.
دشتهای تشنه کهگیلویه در مجاورت مارون سالهاست کویری از درد شده است، حاصل آبهای جاری مارون و کوثر که اجازه برداشت برای مصارف کشاورزی به شهرستان داده نمیشود میراثی ماندگار از کارگری زنان در دشتهای آبادی است که به برکت مارون قطب کشاورزی شدهاند.
این در حالی است که مسؤولان، نمایندگان ادوار گوناگون و همه کسانی که سالهاست بر صندلیهای مدیریتی تکیه زدهاند اگر برای آبیاری دشتهای تشنه کاری میکردند زنان کارگر به جای گوجهچینی در اسلامآباد و لیشتر و ...در صحرای کلاچو و دشتهای دهدشت به کار مشغول میشدند.
رودخانه پرآب مارون و آبهای جاری دیشموک در حالی می خروشند و از شهرستان خارج می شود که زمین های این دیار در انتظار آب تشنه تدبیر مسؤولان گذشته و فعلی هستند.موضوعی که خشکسالی تنها نقش آفرین آن نبوده و کم کاری همه مسؤولان از دیرباز تاکنون جلوهگری بی آبی را دو چندان کرده است.
یکی از راههای حیات کشاورزی استفاده از آب سدها و احداث سدهای جدید است تا بتوان از این رهگذر به رونق قطب کشاورزی و اشتغال شهرستان کمک کرد.
احداث سد آبریز(مارون2) از دیگر وعدههای مسؤولان برای رونق کشاورزی در کهگیلویه بود، طرحی که با گذشت چند سال و با وجد تعهدات پیمانکار مبنی بر اتمام مطالعات تا پایان سال 98 معلوم نیست کی قرار است به سرانجام برسد.
سدی که به صورت ثقلی از یک تونل به طول چهار هزار و 900 متر به لوله هایی به طول هفت هزار و 400 متر انتقال و با احداث تونل به طول 6 هزار و 450 متر آب به دشت های تشنه کهگیلویه و چرام خواهد رسید.
حکمت الله نریمانی معتقد است پمپاژ آب از سد مارون به اراضی دیم کشاورزی حومه غربی (سوق چنگلوا,بوا )میتواند انقلابی دربخش کشاورزی مناطق یاد شده ایجاد نماید و قریب به پنج هزار و هکتار از اراضی زیر کشت زراعت آبی و باغات خواهد رفت.
مدیر جهاد کشاورزی کهگیلویه افزود: آبرسانی به این اراضی بیش از15 هزار تن افزایش گندم نسبت به تولید حال در مناطق یاد شده ایجاد میکند که میتواند در همه فصول سال محصولات مختلف استراتژیک ازجمله گندم،کلزا،ذرت،محصولات صیفی و سبزی کشت و زرع شود.
نریمانی با اشاره به اینکه تأمین آب در توسعه باغات نقش مهمی دارد، گفت: یکهزار هکتار زیر کشت انواع مرکبات،زیتون و انگور میرود.
این مسؤول ادامه داد:مقدمات لازم برای اجرای سیستمهای نوین آبیاری درسطح 2هزار هکتار ایجاد شده که در صورت تامین آب، جهاد کشاورزی همکاریهای لازم جهت تامین منابع مالی و اجرای سیستمهای آبیاری تحت فشار( بارانی) را اجرایی خواهد کرد.
وی در خصوص اهمیت احداث سد آبریز در توسعه بخش کشاورزی گفت: احداث سد آبریز با هماهنگی هایی که با کارشناسان سد بعمل امده و بازدیدهای صورت گرفته میدانی سطحی معادل 20 هزار هکتار از اراضی دشت کلاچو، اطراف دهدشت و اراضی شهرستان چرام را آبیاری خواهد کرد.
مدیر جهاد کشاورزی کهگیلویه تصریح کرد: احداث این سد ناجی خوبی برای اشتغال دربخش کشاورزی و افزایش بیش از 60 هزار تن محصولات استراتژیک گندم،ذرت و کلزا را در یک فصل زراعی در پی خواهد داشت.
حجتالاسلام سید محمد موحد در بازدید معاون وزیر نیرو از طرح مطالعاتی سد آبریز گفته بود که یکی از راههای برون رفت کهگیلویه بزرگ و کشاورزی این حوزه احداث سد آبریز است که می تواند کمک بزرگی به این منطقه کند.
نماینده مردم کهگیلویه بزرگ گفت: این سد در مرحله کارشناسی است و کارهای اولیه انجام گرفته است انشاالله با همکاری وزارت نیرو و سازمان برنامه بودجه تا پایان سال جاری این پروژه اجرایی خواهد شد.
حجتالاسلام موحد پیش از این نیز در دیدار با کاظم خاوازی وزیر جهاد کشاورزی با تاکید بر ظرفیتهای موجود در کهگیلویه عمده مشکل پروژههای جهاد کشاورزی کهگیلویه را نبود اعتبارات کافی اعلام کرده و گفته بود«پروژه انتقال آب به صحرای کلاچو میتواند بخش عظیمی از زمینهای دیم این شهرستان را تحت آبیاری قرار دهد.»
در حالی که از وزارت نیرو از پایان مطالعات سد آبریز(مارون 2) خبرهایی به گوش میرسد اما به تازگی محمد طلا مظلومی نماینده بهبهان در مجلس شورای اسلامی در توئیتی نوشت «قاطعانه در برابر اجرای سد مارون 2 که زیاده خواهی و دست اندازی به منابع آبی این مرز و بوم است میایستیم و به همراه سایر نمایندگان استان اجازه نخواهیم داد چنین طرحی که پشتوانه کارشناسی نداشته و پشت آن لابیهای سیاسی است کلید بخورد.»
نماینده شهرستانی که به لطف آبهای خروشان مارون کهگیلویه آباد شده است در حالی به اجرای سد آبریز نه گفته که سکوت بزرگ منشانه مردم مظلوم کهگیلویه طی سالها را نادیده گرفته و به حقابه آنها از مارون توجهی نشده است.
حجتالاسلام سید محمد موحد در پاسخی قاطعانه به سخنان مظلومی واکنش داد و نوشت«به لطف خدا؛ دقت کارشناسان فنی و با رعایت اصول زیست محیطی سد آبریز وارد فاز اجرایی خواهد شد. اظهار نظر دیگران که برای مصرف داخلی است خللی در روند احداث سد ایجاد نخواهد کرد. کسانیکه خلاف قانون و اخلاق مانع اشتغال جوانان به بهانه بومی گزینی میشوند نمیتوانند درخصوص آب نیز اولتیماتوم بدهند.»
فرماندار کهگیلویه هم در واکنش به اظهارات با انتشار تصویری از وضعیت منابع و مصارف استانهای ذی نفع در حوزه آبریز خطاب به نماینده بهبهان در مجلس گفت: اگر اندکی نگاه کارشناسانه نه انحصارطلبانه و استعمارگرایانه به ارقام بالا داشته باشید،متوجه می شوید سالهاست ڪه میلیاردها مترمکعب آب زیر حوزه مارون-جراحی را نوش جان کرده اید و اینک زمان پرداخت معوقات آبی کهگیلویه فرا رسیده است.
دارا کریمینژاد با تأکید بر اینکه کهگیلویه با آگاهی و اقتدار کامل برای احقاق حق آبه قانونی اش عمل خواهد کرد، افزود:سد مارون ٢ انشاءالله عملیاتی و علاوه بر آن پمپاژهای بیشتری در مسیر رودخانه مارون بکارگرفته میشوند.
نظرات پس از تایید انتشار خواهند یافت
کاربر گرامی نظراتی که حاوی ناساز، افترا و هر گونه بی حرمتی باشند منتشر نخواهند شد.
- 1 پیام تسلیت وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در پی درگذشت فریدون داوری شاعر آئینی و انقلابی
- 2 پذیرش ۴۹۰ دانشجو معلم در دانشگاه فرهنگیان کهگیلویه و بویراحمد طی امسال
- 3 نقش میدان گازی مختار بویراحمد در رفع چالش ناترازی انرژی
- 4 پذیرش بیش از دوهزار دانشجو در دانشگاه آزاد یاسوج طی سال تحصیلی جدید
- 5 تدوین برنامه توسعه و پیشرفت کهگیلویه و بویراحمد
- 6 باند مالخران در دام پلیس کهگیلویه
- 7 کهگیلویه و بویراحمد تنها استان فاقد مجتمع فرهنگی کودک و نوجوان
- 8 تخریب ۵۰۹ فقره ساختوساز غیرمجاز در کهگیلویه و بویراحمد
- مکاتبه تاجگردون با وزیر دادگستری درباره قوانین قاچاق و تعزیرات
- لایحه موضوع دوتابعیتی فرزندان مسئولین چیست؟!/ دلایل تاجگردون برای رای منفی به این طرح
- پیام تسلیت دبیر هیات دولت در پی درگذشت شاعر هماستانی
- پیام تسلیت استاندار اسبق استان های لرستان و کهگیلویه و بویراحمد در پی درگذشت استاد فریدون داوری
- موفقیت خبرنگار کهگیلویه و بویراحمدی در جشنواره رسانه ای بانوان کشور
- انتصاب معاون آموزش متوسطه آموزش و پرورش گچساران+ جزییات
- معاون بیمهای تامین اجتماعی گچساران منصوب شد+ حکم
- پیام تسلیت استاندار در پی درگذشت شاعر هماستانی
- معاون فرهنگی و اجتماعی معاون اول رئیس جمهور در گذشت شاعر و ادیب هم استانی را تسلیت گفت/+متن پیام
- «نادر منتظریان» در گذشت شاعر و ادیب هم استانی را تسلیت گفت/+متن پیام
نظرات ارسالی 0 نظر
شما اولین نظر دهنده باشید!