اختصاصی افتونیوز


انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم در چه تاریخی برگزار می‌شود؟ / جزییات

روز گذشته حادثه بالگرد رئیس دولت سیزدهم و شهید شدن ابراهیم رئیسی هشتمین رئیس جمهور ایران، باعث شد اصل ۱۳۱ قانون اساسی در فضای مجازی وایرال شود.

انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم در چه تاریخی برگزار می‌شود؟ / جزییات

بر اساس اصل ۱۳۱ قانون اساسی هر گاه رئیس جمهور دچار مشکلی شود و نتواند مملکت را اداره کند وظایف و اختیارات وی با موافقت رهبر به معاون اول وی واگذار می شود.

در این اصل قانون اساسی به صراحت آمده است:

در صورت‏ فوت‏، عزل‏، استعفا، غيبت‏ يا بيماري‏ بيش‏ از دو ماه‏ رييس‏ جمهور و يا در موردي‏ كه‏ مدت‏ رياست‏ جمهوري‏ پايان‏ يافته‏ و رييس‏ جمهور جديد بر اثر موانعي‏ هنوز انتخاب‏ نشده‏ و يا امور ديگري‏ از اين‏ قبيل‏، معاون‏ اول‏ رييس‏ جمهور يا موافقت‏ رهبري‏ اختيارات‏ و مسئولیتهاي‏ وي‏ را بر عهده‏ مي‏ گيرد و شورايي‏ متشكل‏ از رييس‏ مجلس‏ و رييس‏ قوه‏ قضاييه‏ و معاون‏ اول‏ رييس‏ جمهور موظف‏ است‏ ترتيبي‏ دهد كه‏ حداكثر ظرف‏ مدت‏ پنجاه‏ روز رييس‏ جمهور جديد انتخاب‏ شود، در صورت‏ فوت‏ معاون‏ اول‏ و يا امور ديگري‏ كه‏ مانع انجام‏ وظايف‏ وي‏ گردد و نيز در صورتي‏ كه‏ رييس‏ جمهور معاون‏ اول‏ نداشته‏ باشد مقام‏ رهبري‏ فرد ديگري‏ را به‏ جاي‏ او منصوب‏ مي‏ كند.

با اعلام رسمی شهادت رئیس دولت سیزدهم در تاریخ امروز ۳۱  اردیبهشت ۱۴۰۳، سوالی که مطرح می شود این است که انتخابات برای تعیین رئیس جمهور جدید در چه تاریخی برگزار می شود؟

با نگاهی به اصل ۱۳۱ که می گوید رئیس جمهور حداکثر ظرف ۵۰ روز باید انتخاب شود و با نگاهی به تقویم می توان تاریخ دقیق این انتخابات را معین کرد.

استفاده از کلمه حداکثر در این اصل، یعنی نباید تعیین رئیس جمهور جدید بیش از ۵۰ روز شود اما کمتر از آن مشکلی ندارد و با توجه به اینکه در قانون انتخابات روز جمعه به عنوان روز رای‌گیری مشخص شده می‌توان گفت سه تاریخ ۸، ۱۵ و ۲۲ تیرماه قابلیت برگزاری انتخابات ریاست جمهوری را دارند.

احتمال می‌رود با توجه به اینکه ۲۲ تیرماه در دهه اول محرم قرار دارد پس به احتمال زیاد تاریخ برگزاری انتخابات ریاست جمهوری جدید و تعیین رئیس دولت چهاردهم روز «جمعه ۸ تیرماه ۱۴۰۳» یا « جمعه ۱۵ تیرماه ۱۴۰۳ » باشد.

البته این مطلب صرفا یک گمانه‌زنی است و ممکن است تاریخ دیگری برای انتخابات اعلام شود.

طبق قانون، کاندیداهای ریاست جمهوری ۵ روز فرصت ثبت نام دارند و شورای نگهبان نیز باید ظرف ۵ روز نتایج تایید صلاحیت را اعلام کند. همچنین ۲۰ روز زمان برای تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری در نظر گرفته شده است.

باید منتظر اعلام رسمی وزارت کشور و یرنامه‌ زمانبندی انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳ بمانیم.

روند برگزاری انتخابات ریاست جمهوری به شرح زیر است:

۱. صدور دستور شروع انتخابات توسط وزیر کشور به فرمانداران

۲. تشکیل هیات‌های اجرایی توسط فرمانداری‌ها 

۳. ثبت‌نام داوطلبان ( پنج روز)

۴. رسیدگی به صلاحیت داوطلبان توسط شورای نگهبان (پنج روز)

۵. تمدید مهلت رسیدگی به صلاح داوطلبان توسط شورای نگهبان (پنج روز)

۶. انتشار اسامی داوطلبان توسط وزارت کشور 

۷. تبلیغات انتخابات (بیست روز)

۸. ممنوعیت تبلیغات 

 



نظرات پس از تایید انتشار خواهند یافت
کاربر گرامی نظراتی که حاوی ناساز، افترا و هر گونه بی حرمتی باشند منتشر نخواهند شد.

ارسال نظر




نظرات ارسالی 0 نظر

شما اولین نظر دهنده باشید!

سایر اخبار
برگزدیدها