-
"فریدون داوری" شاعر عشق و حماسه
ایرج اقبال فر
-
فریدون داوری در چهار پرده
فضلالله یاری
-
کوچ ابد مرد ادب ایل و فریدون فرهنگ
سید غلام بلادی
-
یاسوج؛ شهری که شیخ شاخصش پیشهزن بود!
محمد مختاری
-
جزای نیکی جز نیکی نیست
جبار چراغک
-
زیبایی بر بستر فاجعه
سید غلام بلادی
-
«لذت وقیح»
امراله نصرالهی
-
زنان و دولت چهاردهم
سیده فرزانه آرامش
-
شاقول اصلی در ماجرای قتل دکتر داوودی
فضلالله یاری
-
در این محنتسرا نابههنجاران و کج روان بزرگ شمرده شدهاند
پریچهر زعیمی
بررسی آرای بهاصطلاح قومیتی پزشکیان و جلیلی / آیا رئیس جمهور منتخب بدون آرای آذریزبانها انتخابات را میباخت؟
با گذشت دو هفته از پایان انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۳، بحث پیرامون تأثیر قومیت در آرای مسعود پزشکیان فروکش نکرده است. بررسی آمار آراء به تفکیک استانها نشان میدهد نتیجه انتخابات با حذف آرای بهاصطلاح قومیتی هم تغییری نمیکرد.
اَفتونیوز| "خبرآنلاین" در گزارشی به بررسی ادعای اصولگرایان در خصوص آرای قومیتی پزشکیان پرداخت.
اصولگرایان عصبانی از نتیجه انتخابات، معتقدند که اختلاف رأی پزشکیان و جلیلی فقط بهخاطر تأثیر استانهای آذربایجان شرقی، غربی و اردبیل است و اگر رأی ترکزبانها نبود، جلیلی بیشتر از پزشکیان رأی میآورد. اما نباید فراموش کرد که اگر بخواهیم اثر قومیت را در انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۳ بررسی کنیم، باید آن را برای هر دو نامزد اصلی رقیب یعنی «مسعود پزشکیان» و «سعید جلیلی» بررسی کنیم، نه اینکه هر آماری را که بخواهیم، حذف کنیم و هر جا دو عدد شبیه به هم دیدیم، بیهیچ حسابوکتابی نتیجه را به دلخواه خود تفسیر کنیم.
بدین منظور آمار استانهای آذربایجان شرقی، غربی و اردبیل (زادگاه پزشکیان) را به همراه استانهای خراسان رضوی، شمالی و جنوبی (زادگاه جلیلی) از دیگر استانهای کشور جدا میکنیم و نتایج را مقایسه میکنیم. شایان ذکر است.
توجه داشته باشید مجموع آرای آذربایجان شرقی، غربی و اردبیل (حدود ۴ میلیون) نزدیک به مجموع آرای خراسان شمالی، رضوی و جنوبی (حدود ۳ میلیون و ۶۰۰هزار است) و هر دو ویژگی یکسان زادگاه نامزد موردنظر را دارند. اگر قرار باشد هر استانی را هم به بهانهای این گروه اضافه کنیم (زنجان، قزوین، کردستان، کرمانشاه، سیستان و بلوچستان، ایلام و ... در سبد پزشکیان یا از سوی دیگر، قم، سمنان، کرمان و اصفهان در سبد جلیلی) که تعداد واجدان شرایط این سبدها به یکچهارم تا یکسوم کل واجدان شرایط بالغ میشود و بدیهی است که در انتخاباتی نزدیک، تأثیرگذار خواهند بود. اگر قرار باشد فانتزی بنویسیم و آرزوهایمان را در اعداد بجوییم، بهترین و سادهترین کار آن است که بگوییم اگر آن حدود ۱۶ میلیون و ۴۰۰ هزار نفری که به «مسعود پزشکیان» رأی دادهاند در انتخابات حاضر نمیشدند، «سعید جلیلی» میتوانست با بیش از ۹۵ درصد آراء برنده انتخابات شود!
بررسی مرحله اول انتخابات
در مرحله اول انتخابات، مسعود پزشکیان در سه استان آذریزبان حدود ۲ میلیون و ۲۵۶ هزار رأی کسب کرد (حدود ۲۲ ٪ کل آرای پزشکیان) و سعید جلیلی در سه استان خراسان (رضوی، شمالی و جنوبی) حدود ۱ میلیون و ۵۵۶ هزار رأی به دست آورد (معادل ۱۶٪ از کل آرای جلیلی)؛ بنابراین اختلاف آرای قومیتی پزشکیان و جلیلی فقط ۷۰۰ هزار رأی است و این مقدار، کمتر از اختلاف حدود ۹۳۰ هزار رأی این دو در مرحله اول است.
با این وضعیت، هیچ یک از دو نامزد بیش از نصف آراء را به دست نمیآورند و هر دو با همان ترتیب ولی اختلافی کمتر راهی مرحله دوم انتخابات میشوند. جالب اینجاست که در سه استان آذریزبان، جلیلی حدود ۴۶۳ هزار رأی آورد و در سه استان خراسان، پزشکیان ۸۷۴ هزار رأی کسب کرد.
بررسی مرحله دوم انتخابات
در مرحله دوم انتخابات، حدود ۳ میلیون و ۳۵۳ هزار نفر (معادل ۲۰٪ کل آرای پزشکیان) در استانهای آذریزبان به آقای پزشکیان و در استانهای خراسان (شمالی، رضوی و جنوبی) حدود ۲ میلیون و ۱۷۰ هزار (معادل ۱۶٪ کل آرای جلیلی) به آقای جلیلی رأی دادند. اختلاف این دو، ۱ میلیون و ۱۸۴ هزار رأی است که در مقایسه با اختلاف ۲ میلیون و ۸۴۳ هزار رأی نهایی (حدودی) بسیار کمتر است.
در مرحله دوم نیز رأی پزشکیان در سه استان خراسان، ۱ میلیون و ۴۰۱ هزار بود درحالیکه جلیلی در سه استان آذریزبان حدود ۵۹۴ هزار رأی به دست آورد.
با این تفاصیل، حتی اگر آرای بهاصطلاح قومیتی پزشکیان و جلیلی را حذف کنیم، مسعود پزشکیان با ۱ میلیون و ۴۴۲ هزار رأی بیشتر کماکان به ریاستجمهوری اسلامی ایران انتخاب میشد. این نتیجهگیری در جدول زیر، بهتر به نمایش درآمده است. توجه داشته باشید که برای سادگی خواندن، اعداد به هزار گرد شده است.
نقشههایی منتشر شده که درصد آرای دو نامزد اصلی را در هر استان نشان میدهد؛ مانند تصویر آغاز متن یا تصویر زیر که تغییر درصد آرای دکتر پزشکیان را در دو مرحله اول و دوم انتخاب نشان میدهد.
در بررسی تصاویری مانند بالا باید توجه داشت که جمعیت واجدان شرایط در هر استان هم فرق میکند؛ ازاینرو باید به نمودارهایی مانند جریان آراء توجه کرد که مقدار آراء هر استان و مقصد آن را برحسب مقدار نمایش میدهد.
همانطور که در نمودار زیر میبینید، جریان آرای بهاصطلاح قومیتی (۲۰٪ برای پزشکیان و ۱۶٪ برای جلیلی)، سهم عمدهای از آرای دو نامزد انتخابات را تشکیل نمیدهد
نظرات پس از تایید انتشار خواهند یافت
کاربر گرامی نظراتی که حاوی ناساز، افترا و هر گونه بی حرمتی باشند منتشر نخواهند شد.
- 1 پیام تسلیت وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در پی درگذشت فریدون داوری شاعر آئینی و انقلابی
- 2 پذیرش ۴۹۰ دانشجو معلم در دانشگاه فرهنگیان کهگیلویه و بویراحمد طی امسال
- 3 نقش میدان گازی مختار بویراحمد در رفع چالش ناترازی انرژی
- 4 پذیرش بیش از دوهزار دانشجو در دانشگاه آزاد یاسوج طی سال تحصیلی جدید
- 5 تدوین برنامه توسعه و پیشرفت کهگیلویه و بویراحمد
- 6 باند مالخران در دام پلیس کهگیلویه
- 7 کهگیلویه و بویراحمد تنها استان فاقد مجتمع فرهنگی کودک و نوجوان
- 8 تخریب ۵۰۹ فقره ساختوساز غیرمجاز در کهگیلویه و بویراحمد
- پدرم فرزند تو بودن کار راحتی نیست/مادرم بر دستانت بوسه میزنم/ مردم عزیزم چیزی کم نگذاشتید
- پیام تسلیت رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی و مسئول کانون بسیج هنرمندان گچساران در پی درگذشت شاعر هماستانی
- گزارش تصویری از مراسم تشییع و خاکسپاری شاعر هماستانی در دهدشت
- مکاتبه تاجگردون با وزیر دادگستری درباره قوانین قاچاق و تعزیرات
- لایحه موضوع دوتابعیتی فرزندان مسئولین چیست؟!/ دلایل تاجگردون برای رای منفی به این طرح
- پیام تسلیت دبیر هیات دولت در پی درگذشت شاعر هماستانی
- پیام تسلیت استاندار اسبق استان های لرستان و کهگیلویه و بویراحمد در پی درگذشت استاد فریدون داوری
- موفقیت خبرنگار کهگیلویه و بویراحمدی در جشنواره رسانه ای بانوان کشور
- انتصاب معاون آموزش متوسطه آموزش و پرورش گچساران+ جزییات
- معاون بیمهای تامین اجتماعی گچساران منصوب شد+ حکم
نظرات ارسالی 0 نظر
شما اولین نظر دهنده باشید!