در گفت‌وگو با دکتر مهرانگیز ستوده جامعه‌شناس بررسی شد؛


عروسی‌های شلوغ و پرهزینه مانعی برای ازدواج جوانان در استان/ چشم و هم‌چشمی‌هایی که کام عروس و دامادها را تلخ می‌کند

ازدواج‌های شلوغ و با هزینه گزاف در استان کهگیلویه و بویراحمد و علی الخصوص شهرستان کهگیلویه عاملی برای ترس جوانان از ازدواج و تعهد پرداخت این هزینه‌ها شده است. با جوانان که هم کلام می‌شویم از هزینه‌های زیاد و مراسمات پر خرج و عدم توان برای تامین این هزینه‌ها سخن می‌گویند. گذشته را که بررسی می‌کنیم تا اگرچه در گذشته نیز مراسمات عروسی و عزای ما شلوغ بود اما همدلی و هزینه کمتری را طلب می‌کرد و فشار کمتری را به جوانان تحمیل می‌کرد. در این باب گفت‌وگوی مختصری با دکتر مهرانگیز ستوده درباره عوامل موثر بر برگزاری عروسی شلوغ و پرهزینه داشتیم که به شرح زیر می‌باشد:

عروسی‌های شلوغ و پرهزینه مانعی برای ازدواج جوانان در استان/ چشم و هم‌چشمی‌هایی که کام عروس و دامادها را تلخ می‌کند

افتونیوز| ازدواج‌های شلوغ و با هزینه گزاف در استان کهگیلویه و بویراحمد و علی الخصوص شهرستان کهگیلویه عاملی برای ترس جوانان از ازدواج و تعهد پرداخت این هزینه‌ها شده است.

با جوانان که هم کلام می‌شویم از هزینه‌های زیاد و مراسمات پر خرج و عدم توان برای تامین این هزینه‌ها سخن می‌گویند.

گذشته را که بررسی می‌کنیم تا اگرچه در گذشته نیز مراسمات عروسی و عزای ما شلوغ بود اما همدلی و هزینه کمتری را طلب می‌کرد و فشار کمتری را به جوانان تحمیل می‌کرد.

در این باب گفت‌وگوی مختصری با دکتر مهرانگیز ستوده درباره عوامل موثر بر برگزاری عروسی شلوغ و پرهزینه داشتیم که به شرح زیر می‌باشد:

علت عروسی‌های شلوغ و تجملاتی

از بستر جامعه‌شناسی بخواهیم این موارد را بررسی کنیم به زبان ساده از آنجا رانده و از اینجا مانده‌ایم یعنی از سنت عبور کردیم ولی به مدرنیته نرسیدیم.

فیلم گاو داریوش مهرجویی را به یاد دارید؟در آن فیلم عزت‌الله انتظامی خود اصلی خود را فراموش کرد و در پوشش گاو قرار داد.

در حال حاضر به لحاظ جامعه‌شناسی وقتی از سنت بریدیم و به مدرنیته نرسیدیم یعنی ظواهر مدرنیته مثل پوشش، شکل عروسی و تجملات عروسی همان مدرنیته هستند اما اندیشه مدرن نداریم یعنی شبیه به سنت قدیم عروسی‌های شلوغ داریم مثل دعوت ۵۰۰۰ نفر برای یک عروسی!

در برگزاری عروسی و تعداد مهمان نباید افراط یا تفریط باشد این تعداد مهمانی که ما برای عروسی دعوت می‌کنیم به هیچ‌وجه منطقی نیستند.

بیشتر این موارد از روی چشم و هم‌چشمی و القای نظرات دیگران است که می‌گویند یک بار عروسی شما بود و خساست به خرج دادید!

اندیشه مدرن این است که در یک ازدواج دو طرف هزینه کنند نه اینکه صرفا همه چیز بر گردن داماد باشد و بهترین موارد را از داماد بخواهیم.

ما قصد داریم ظواهر مدرنیته را رعایت کنیم اما طبق سنت عمل کنیم!

دلیلی برای دعوت کردن از کل فامیل برای عروسی وجود ندارد

حضور فامیل درجه یک که در شادی ما شریک باشند قطعا شیوه‌ بهتری است تا اینکه ما از کل فامیل دور و نزدیک برای عروسی دعوت کنیم.

دلیلی نیست که ما صرفا برای اینکه خود معروف شویم و بگویند چه عروسی شلوغی یا دیگران گلایه‌ای نداشته باشند ما عروسی را شلوغ برگزار کنیم.

مخارج جشن عروسی و این موارد بعدها بر عهده ماست و ما باید تا چند سال هزینه‌های عروسی را پرداخت کنیم.

مجبور به دریافت وام و قرض هست که بتوانیم عروسی برگزار کنیم.

در شب عروسی همه خوشحال هستند به جز عروس و داماد چون فشار مخارج زیاد عروسی و بدهی از همان شب مشخص است.

چون میدانند بعد از گذشت شب عروسی فشار روانی و اقتصادی تحمیلی به خود را می‌دانند.

شب عروسی نیر مقطعی از زندگی است و نباید آن را کل زندگی در نظر گرفت دلیلی ندارد که ما از لحاظ روانی، اقتصادی و اجتماعی به خود وارد کنیم.

این فشار را تحمل کنیم تا دیگران بگویند ارکستر عروسی ما فلانی بود یا در بهترین تالار عروسی گرفتند؟! به نظر شما ارزشی دارد؟! خوب میتوان  تالار متوسط یا ارکستر متوسط با هزینه کمتری انتخاب کرد چیزی تغییر نمی‌کند.

درست است که هر فردی دوست دارد عروسی به یاد ماندنی برگزار کند اما نه به هر قیمتی و اینکه بدترین مخارج را به خود تحمیل کنند!

ما در بین سنت و مدرنیته معلق هستیم و یک تعارض میان اندیشه افراد ایجاد می‌شود.

فرد تحصیل کرده به اجبار خانواده مجبور است سنت را رعایت کند و خود فرد تصمیم گیرنده نیست و این سنت و کلیشه‌هاست که برای وی تصمیم می‌گیرد و شب عروسی خود واقعی فرد نیست بلکه سنت‌هاست که بر فرد غالب باشد.

چه عاملی سبب شده در استان ما علی الخصوص شهرستان کهگیلویه شاهد عروسی شلوغ باشیم؟!

تغییرات سبک زندگی

سبک زندگی ما تولیدی نیست، در گذشته فرزند ما از کوچکی همراه پدر و‌مادر کار می‌کرد اما حالا همه مصرف گرا  شدیم و این مصرف‌گرایی در همه زمینه‌ها تاثیر می‌گذارد و عروسی هم یکی از این موارد است‌

این فرهنگ مصرفی که تمام شئون را تحت تسلط دارد چون سبک زندگی همان زندگی روزمره است قبلا سبک زندگی ما تولیدی بود الان مصرفی است فرزند تا ۳۰ سالگی کنار خانواده است.اصلا هیچ‌گونه حرفه‌ای ندارد.

حتی گاهی فرزندان بعد از ازدواج نیز نیازمند کمک والدین هستند و به نوعی مصرف‌گرایی ادامه دارد.

سبک زندگی تغییر کرده است.

خانه‌ها از ویلایی به آپارتمانی تغییر کرده است و در گذشته همدلی برای برگزاری مراسم زیاد بود و جشن و عزا در منازل و با کمک همسایه‌ها برگزار می‌شد اما الان خانه‌های کوچک اجازه این کار را نمی‌دهد

سبک زندگی آپارتمان نشینی اجازه این موارد را نمی‌دهد.

تالارهای عروسی هم از استیصال مردم استفاده کردند و گاهی هزینه‌های گزافی دریافت می‌کنند.

مهم ترین عاملی که مردم به سمت تالارها رو آورند تغییر الگوی سبک زندگی است.

حتی جوان امروزی خود مدرن باشد و قصد برگزاری عروسی خلوت‌تر داشته باشد طرف مقابل و خانواده‌ها اینگونه نیستند و نمی‌تواند در مقابل توقعات دیگران بگذرد.

خیلی کم افرادی در استان ما پیدا می‌شود که این سنت‌ها را بشکنند و بگویند قصد برگزاری عروسی خلوت‌تر را داریم چون فشار این سنت چنان زیاد است که زمان می‌برد افراد بخواهند این فرهنگ سنتی را تغییر دهند.

این روند سنت است یا مدرنیته؟نقش خانواده در این زمینه چقدر است؟

بین سنت و مدرنیته است.

خانواده اولین مرکزی است که فرزند را اجتماعی و جامعه‌پذیر می‌کند و اولین نهاد است مسلما خانواده‌هایی که خود سنتی فکر کنند فرزندان را سنتی بار می‌آورند.

و افراد اگر دختر باشند اگر سنتی باشد پسر سنتی انتخاب می‌کند.

اگر خانواده بر تربیت اجتماعی فرزندش اشراف داشته باشد و قصد انتقال اندیشه خود را داشته باشد قطعا خانواده و فرزند شبیه هم است.

برای مثال مهریه یکی از اشکالات اساسی در ازدواج و تعیین مهریه این است که زن را به عنوان کالا در نظر می‌گیرند و مهریه کلانی برای آن در نظر می‌گیرند و خانواده داماد هم انتظار از عروسی دارند که جهاز خیلی خوب بگیرند و یک جور تقابل است دکر

اگر فرزند را به گونه‌ای بار بیاوریم که اقتصادی باشد ضروری‌ترین وسایل را برای زندگی مشترک می‌خرد و شاید مهریه هم دریافت نکند چون کالا نیست که خود را در مقابل پول ببیند.

کالا نیست که بخواهد با پشتوانه پول ازدواج کند و اگر به جایی رسیدند که نتوانستند ادامه بدهند ازدواج به طلاق ختم می‌شود آیا مهریه ضمانت اجرایی دارد؟! آیا می‌تواند مانع جدایی شود؟!

همانطور که دیدیم مهریه‌های گزاف بود که نتوانستند دوام داشته باشند.

پس خانواده در کنار محیط آموزشی و دوستان نقش پررنگی در این فرهنگ‌ها دارد.

دوام ازدواج‌های ساده قدیمی بیشتر بود یو دوام ازدواج‌های امروزی؟مخارج زیاد چه تاثیری روی دوام ازدواج‌ها داشت؟

امروزه با وجود هزینه‌های گزاف افراد تحت تاثیر فشار مالی و اقتصادی هستند و طرفین هر دو و خانواده‌های هم را مقصر می‌کنند چون ما همه هزینه‌ها را بر دوش داماد قرار می‌دهیم و داماد باید به مرور ابن بدهی ها را پرداخت کند و قسمتی را مجبور است بعد از ازدواج پرداخت کند و گاهی پیش می‌آید که داماد تعداد کمتری مهمان دعوت می‌کند و قطعا داماد بعد از ازدواج همه چیز را از چشم خانواده همسر می‌دهد.

زندگی‌ای که سنگ اول گر نهد معمار کج

تا نهایت می رود دیوار کج وقتی که این بگو و مگوها در هفته‌های اول شروع شود مسلما این زندگی‌ تا یکسال دوام نمی‌آورد

چون خیلی از زندگی‌ها هستند که با هزینه کمتر برگزار شد و دوام داشت.

اگر ازدواج بخواهد دوام داشته باشد به خاطر همسان همسری جغرافیایی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی است.  و این همسان‌هایی که پشت این قضیه بود که انتخاب درستی داشتند عامل قوام ازدواج است نه جشن‌های لاکچری است.

به نظر شما برای حل این مشکل باید چه کنیم؟

چون مسئله فرهنگی است و مسئله فرهنگی تا تغییر کند طول می‌کشد همانگونه که شاید خیلی طول کشیده که به سمت این مراسمات برویم.

ما باید فرهنگ‌سازی کنیم افراد الگو برداری می‌کنند.

افراد مرجع و الگوی هنرمندان، بازیکنان، بازیگران، نویسندگان، شعرا، اساتید دانشگاه، پزشکان این‌ها الگوها و گروه‌های مرجع جامعه ما هستند اگر این گروه‌های مرجع عروسی‌های ساده بگیرند عامه مردم هم تبعیت می‌کنند.

اگر این گروه مرجع که به نسل جوان الگو می‌دهند عروسی‌های خود را ساده و حتی معقول یعنی نه افراط و نه تفریط یعنی حالت میانه‌رو باشد این فرهنگ عروسی‌ها تغییر می‌کند.

کلمات کلیدی



نظرات پس از تایید انتشار خواهند یافت
کاربر گرامی نظراتی که حاوی ناساز، افترا و هر گونه بی حرمتی باشند منتشر نخواهند شد.

ارسال نظر




نظرات ارسالی 0 نظر

شما اولین نظر دهنده باشید!

سایر اخبار
برگزدیدها