-
یاسوج؛ شهری که شیخ شاخصش پیشهزن بود!
محمد مختاری
-
جزای نیکی جز نیکی نیست
جبار چراغک
-
زیبایی بر بستر فاجعه
سید غلام بلادی
-
«لذت وقیح»
امراله نصرالهی
-
زنان و دولت چهاردهم
سیده فرزانه آرامش
-
شاقول اصلی در ماجرای قتل دکتر داوودی
فضلالله یاری
-
در این محنتسرا نابههنجاران و کج روان بزرگ شمرده شدهاند
پریچهر زعیمی
-
بیوه زنان
آفتاب افریدون
-
خلاصهای از مصاحبه با انقلابیون
علیرضا کفایی
-
نامه «سرباز سالهای ابری» خطاب به استاندار !
سیدعلی حمیدهکیش شاهقاسمی
در مصاحبه با تنها بانوی غارنورد استان مطرح شد؛
از ارتفاع میترسیدم و غارنورد شدم/ چالشها و جایگاه این رشته ورزشی/ ترسناکترین و جذابترین غار
بانوان بسیاری در این کهن سرزمین زاگرس به فعالیتهای ورزشی و اجتماعی روی آوردهاند و در گمنامی فعل خواستن را صرف کردند و با چالشهای زیادی مواجهاند، افتونیوز برای شناخت بهتر بانوان سرزمین ۴ فصل کهگیلویه و بویراحمد به سراغ تنها بانوی غارنوردی در استان رفته و گفتگویی با وی داشته است:
افتونیوز| بانوان بسیاری در این کهن سرزمین زاگرس به فعالیتهای ورزشی و اجتماعی روی آوردهاند و در گمنامی فعل خواستن را صرف کردند و با چالشهای زیادی مواجهاند. افتونیوز برای شناخت بهتر بانوان سرزمین ۴ فصل کهگیلویه و بویراحمد به سراغ تنها بانوی غارنوردی استان رفته و گفتگویی با وی داشته است:
اَفتونیوز: معرفی کوتاهی از خود و رشتهتان داشته باشید
حجازی: سارا حجازی زاده هستم متولد ۱۳۶۴ و حدودا ۴ سال است که غارنوردی کار میکنم.این ورزش بدین صورت است که غارها را به صورت عمودی و با استفاده از تجهیزات وارد غار میشویم و با چالشهای زیادی از لحاظ جسمی و آموزشی و فنی روبرو هستیم. آموزش غارنوردی را در دهدشت زیرنظر آقای پورمجیدی شروع کردم ولی دورههایم را چون تنها خانمی بودم که دهدشت میخواستم شروع کنم و هیچ دورهای در شهرستان و استان برگزار نمیشد در شیراز گذراندم. در حال حاضر مربیگری سطح باشگاههای غارنوردی را دارم و برای مدرسی قصد ثبتنام داشتم که با بارداریام همزمان شد و هنوز برای آن اقدام نکردم.
اَفتونیوز: غارنوردی یعنی چی؟
حجازی: در اصل غارنوردی یعنی آموزش یک سری تکنیکها برای فرود ایمن به حفرههای زیر زمینی. اما از دید یک غارنورد یعنی هیجان یعنی کشف جاهایی که مطمئن هستی بدون تو تعداد محدودی وارد آن منطقه شدند یا میشوند شبیه کوه یا چمن نیست، جایی است که هر کسی نمیتواند وارد آن شود. ما در این رشته اکتشاف غار، نقشهکشی، شرایط محیط زیستی غار، آب خاک و سنگ درون غار را داریم. معتقدیم غارها سرچشمه امن آبها هستند و برای همین حفظ محیطزیست غار خیلی مهم است.
اَفتونیوز: یعنی رشته شما بدین معنی است که یک غار را شما برای اولین بار به عنوان مربی یا غارنورد پیدا میکنید؟!
حجازی: این یکی از فعالیتهای غارنورد است ولی فعالیتهای دیگری نیز داریم و در غارهای کشف شده نیز پیمایش انجام میدهیم. پیمایش در غار شبیه کوهنوردی است شما تا قله میروید و برمیگردید ما تا انتهای غار میرویم و برمیگردیم و پیمایش نام دارد.
اَفتونیوز: تعداد بانوان فعال در این رشته در استان و شهرستان چند نفر است؟
حجازی: در شهرستان کهگیلویه فقط خودم هستم خیلی از دوستان آمدند و به خاطر سنگین بودن این ورزش و از طرفی به خاطر عُرف جامعه عقب کشیدند ولی در یاسوج فکر کنم یکی از خانمها تا حدودی پیش رفت ولی درگیری زندگی اجازه پیشرفت رو نداد و کنار گذاشتند. در حال حاضر تنها من در استان در این رشته فعالیت دارم.
اَفتونیوز: اولین بار که قصد شروع این ورزش را داشتید چه حسی داشتید؟!
حجازی: از ارتفاع میترسیدم
اَفتونیوز: با وجود ترس از ارتفاع چه شد به سمت این ورزش رفتید؟
حجازی: همیشه دوست داشتم جاهای ناشناخته بروم
اَفتونیوز: پس چگونه با ترس از ارتفاع روبرو شدید؟
حجازی: اعتماد به ابزار باعث شد من ترس از ارتفاع را کنار بگذارم. ما در شروع غارنوردی یک مرحله داریم که باید به یکی از ابزارهایت اعتماد کنی، باید به طنابی که در دست داری اعتماد کنی، باید به ابزاری مثل استاپ که با آنها قصد پایین رفتن داری اعتماد کنی. زندگی تو به ابزاری که با آن کار میکنی بستگی دارد اگر به آنها اعتماد نکنی به صورت مداوم دچار ترس میشوی و ممکنه اشتباه کنی. این ورزش هیجان زیادی داشت و من همیشه به دنبال هیجان بودم و از طرفی همین کشف مکانهایی که تا به حال کمتر کسی توانسته وارد آن شود باعث شد به سمت این رشته بروم.
اَفتونیوز: چه چیزی باعث شد که سراغ رشتهای بروید که تعداد افراد کمتری فعالیت دارند؟
حجازی: من در کوهنوردی با باشگاه پیرزال بودم، قصد رفتن به درهنوردی داشتند و درهنوردی معمولا آب و هیجانش را دوست داشتم با بچهها که به درهنوردی رفتیم باید یک آشنایی با ابزار و طناب داشتیم آنجا با بچههای غار آشنا شدم و چون بعضی وقتها تمریناتشان را هنگام عبور از تنگ پیرزال میدیدم فکر نمیکردم امکان ورود به گروهشان باشد ولی خوب وقتی گفتم این رشته را دوست دارم استقبال کردند و تا الان همراهشان بودم و هستم و استارت کارم از آنجا شروع شد. وقتی خواستیم تمرینی از یک ارتفاع ۱۰ یا ۱۲ متری پایین بیائیم در حالی که از ارتفاع میترسیدم ولی چون هیجان دره را داشتم پایین آمدم و آنجا اولین بار بود که توانستم بدون اینکه استرس داشته باشم از ارتفاع پایین بیایم و کم کم این ترس کمتر شد ولی به طور کامل از بین نرفته همین حالا بعد از این همه تمرین و پیمایش غار وقتی میخواهم وارد غار جدیدی شوم و یا استارت شروعی بزنم یک ترس ابتدای کار وجود دارد.
اَفتونیوز: در این مسیر خانواده از قبیل همسر، پدر و مادر شما کنارتان هستند یا مخالف هستند؟
حجازی: همسرم خود یک کوهنورد است و در کوهنوردی با هم آشنا شدیم مخالفتی برای حضور و فعالیتم ندارد و فقط توصیه به مراقبت از خود دارد.
اَفتونیوز: شباهت غارنوردی و کوهنوردی در چیست؟
حجازی: کوهنورد همان کار با ابزار فنی است و کوهپیمایی یک پیمایش ساده کوه است اگر بحث کوهنوردی و غارنوردی باشد در استفاده از ابزار شباهت دارند و کوهنوردی یک کار فنی است که باید از دیوار بالا بروید و مسیرهای فنی کوه را بالا بروید و آن موقع مجبور به استفاده از ابزار هستید و تعدادی از این ابزار مورد استفاده در غار نوردی نیز هست و به اصطلاح مشترک هستند. ولی این ورزش هیچ شباهتی با کوهپیمایی ندارد.
اَفتونیوز: کجا خیلی ترسیدید؟
حجازی: به طور کلی من یک کاری را میخواستم انجام دهم تا آخر ادامه میدادم در آخرین اکتشاف غار هنگامی که یکی از همنوردان ما در آب افتاد و تا توانست خود را به یک جای امن برساند من دچار استرسی شدم که باعث شد آن روز مسیرم را کامل نروم و برگشتم و به لحاظ ذهنی توانایی ادامه مسیر را در وجود خودم نمیدیدم و دلیلش وجود دخترم بود اگر هنوز مجرد بودم یا حضور دخترم نبود شاید ادامه میدادم.
اَفتونیوز: جذابترین غاری که رفتید کجا بود؟
حجازی: غارهایی که من رفتم محدود بودند غار نزل {واقع در جوخانه چرام} خودمان تا به حال هربار رفتم به نظرم یکی از زیباترین غارهاست بعد از رد شدن از سیفون میتوان گفت یکی از پرچالش غارهای کشور است.
اَفتونیوز: ترسناکترین غاری که رفتید را به یاد دارید؟
حجازی: غار دو سر یزد بود.
این غار خیلی کوچک است و یک تیکه است و از لحاظ فنی یک قانون داریم میگوییم مسیری که صد متر است با زدن ریبلی مسیر رو سبک کرده و پایین میآییم ولی غار دوسر یزد که یک چاه صد متری دارد چون تالار خیلی بزرگی دارد و وارد تالار میشوی دیوارههای تالار را نمیبینی تالار به حدی بزرگ است که اگر نور هم بزنی نور به دیواره تالار نمیرسد و مجبوری یک تیکه ۱۰۰متری طناب را پایین بیای وزن آن حدود ۱۰۰ کیلوگرم است تو چندین برابر این وزن را باید تحمل کنی تا پایین بیایی و این غار با این شرایط برای من ترسناک بود چون به شدت رو طناب تاب میخوریم.
اَفتونیوز: بعضی افراد معتقدند غارها مکانهای تاریک ترسناکی هستند و تنفس برای افراد سخت است و داستان و تخیلات زیادی در پشت غارها وجود دارد تا حالا با این موضوعات روبرو شدهاید؟
حجازی: وقتی آب باشد قطعا اکسیژن نیز وجود دارد و به نظرم یکی از تمیزترین تنفسها را هنگامی که وارد غار میشویم، داریم و هیچ آلاینده خاصی نیست مگر اینکه شما و افرادی که وارد غار میشوید محیط زیست آنجا را به هم بزنید و ترس را هنگامی که همه جا تاریکی مطلق باشد چون تاریکی متفاوت با محیط بیرون است و یک تاریکی مطلق حکم فرماست و به نظرم برای منی که در تاریکی در غار خوابیدم یکی از زیباترین خوابهایی زندگیم بود.
یک مشکلی که در غار است به خاطر وجود رطوبت زیاد صدا بد منتقل میشه آوا بد میرسد و هرچه بلندتر صحبت کنی طرف مقابل کمتر صدای شما را میشنود. بعضی مواقع ممکن است صحبتهایی در غار بشنوی که چند دقیقه قبل انجام شده و این یکی از مواردی است که در غار به آن توجه میکنم. غار به صورتی است که یک نفر یک نفر بالا میروید و فاصله زمانی برای عبور افراد است و احساس میکنی دور و بر خودت صدای پچ پچ شنیده میشود در حالی که هیچکس اطرافت نیست این صحبتها قبلا آنجا شده و هنوز در غار میچرخند چون راهی برای بیرون آمدن ندادند و همانجا میچرخند و ممکن است سالیان سال باشند این نظر من است.
اَفتونیوز: اینکه میگویند بازدید عمومی از غارها باشه موافق یه مخالف هستید؟
حجازی: اخلاق غارنوردی در دوستان فعال این رشته واقعا خوب است و خیلی مراقب هستند که پایشان را کجا میگذارند، سرشان به غار نهشته نزنند یا آب درون غار را آلوده نکنند و تنها چیزی که در غار میماند ردپای افراد است حتی اگر بخواهند چند روز در غار بمانند. در غار به خاطر رطوبت زیاد خیلی اینمورد حساس است که چیزی باقی نگذارید چون اگر یک چای درون غار بماند دو روز بعد که بروید کل یک محدوده ۱۲ متری با کپک مواجه میشود خیلی کم رخ میدهد مردم عادی وارد غار عمودی شوند و بازدید عموما در غارهای افقی رخ میدهد که متاسفانه این موارد ذکر شده را رعایت نمیکنند و نیاز به فرهنگسازی در این موارد است. بازدید عمومی در غارهای افقی و حتی غارهای استان خود ما هست و حتی غارهای افقی در استان ما به هوای گنج تخریب شدند.
اَفتونیوز: جایگاه این رشته ورزشی در جامعه تثبیت شده؟ اصلا جایگاه برای آن در نظر گرفته شده است؟
حجازی: در استان ما این ورزش جایگاه ندارد وقتی من مربیگری غارنوردی را گرفتم و از یاسوج برای کارگروه غار رئیس هیئت وقت با من تماس گرفتند برایش جالب بود که مگر غار جز ورزشهاست و این خیلی جالب بود که یک رئیس هیئت (رئیس هیئت فعلی نبود) این حرف را زد.
اَفتونیوز: مشکلات این حرفه از نظر شما چیست؟
حجازی: در منطقهای که من هستم برای تمرینات امدادی تنهام، تجهیزات خیلی سنگینی است و اگر یکی از تجهیزات آسیب ببیند جایگزین کردن آن سخت است و اینکه هنوز خیلیها نمیتوانند بپذیرند یک خانم میتواند در چنین رشتهای فعالیت کند و چالشهای زیادی برای من از طرف خانواده و افرادی که روی تمرین میآمدند، داشت.
اَفتونیوز: هزینه پیمایشها و تجهیزات شما به صورت شخصی تامین میشود یا کمکی به شما میشود؟
حجازی: همه به صورت شخصی تامین میشود
اَفتونیوز: برای افرادی که قصد ورود به این رشتهها را دارند چه توصیهای دارید؟
حجازی: حتما اول خطرات این رشته ورزشی را به خانواده اطلاع بدهد و صحبتی که در این رشته هست و یک مربی وقتی قصد آموزش دارد به فرد میگوید اولین اشتباه تو در غارنوردی روی طناب آخرین اشتباه تو خواهد بود یعنی اینکه اگر اشتباهی کردی فرصت جبرانی برای آن نداری و تمام میشود و این را خانواده فرد باید بدانند.
اَفتونیوز: اگر قرار باشد صحبتی با مسئولین داشته باشید صحبت شما چیست؟
حجازی: در استان ما غارهای زیادی برای اکتشاف است و ما تجهیزات زیادی برای اکتشاف نداریم ما در غار نِزِل هم به دلیل نبود تجهیزات و افراد درخواست دادیم از بقیه استانها تامین شود درست است که درخواست دادن امری عادی است اما اگر خود بچهها تجهیزات داشتند میتوانستند به راحتی کار اکتشاف را انجام دهند. درخواست من از مسئولین تجهیز هیئت غارنوردی است. ما هیئت غارنوردی در شهرستان کهگیلویه داریم ولی کارگروه استانی در حال حاضر نداریم. غارنوردی یکی از شاخههای کوهنوردی است.
اَفتونیوز: سخن آخر
حجازی: اگر ما بتوانیم مکان امنی در منطقه و شهرستان برای تمریناتمان داشته باشیم به نظرم استقبال از این رشته خیلی بیشتر است چون جای مطمئن برای تمرین نداریم تیم ما محدود است اگر مسئولین بتوانند برای تهیه یک سالن و تجهیز آن کمک کنند قطعا استقبال خیلی بیشتر است.
گفتوگو: مریم پارسا
نظرات پس از تایید انتشار خواهند یافت
کاربر گرامی نظراتی که حاوی ناساز، افترا و هر گونه بی حرمتی باشند منتشر نخواهند شد.
- 1 پذیرش ۴۹۰ دانشجو معلم در دانشگاه فرهنگیان کهگیلویه و بویراحمد طی امسال
- 2 نقش میدان گازی مختار بویراحمد در رفع چالش ناترازی انرژی
- 3 پذیرش بیش از دوهزار دانشجو در دانشگاه آزاد یاسوج طی سال تحصیلی جدید
- 4 تدوین برنامه توسعه و پیشرفت کهگیلویه و بویراحمد
- 5 باند مالخران در دام پلیس کهگیلویه
- 6 کهگیلویه و بویراحمد تنها استان فاقد مجتمع فرهنگی کودک و نوجوان
- 7 تخریب ۵۰۹ فقره ساختوساز غیرمجاز در کهگیلویه و بویراحمد
- 8 کشف 118 کيلوگرم ترياک در گچساران
- رونمایی از ۱۲ کتاب جدید در شهرستان کهگیلویه/ از«آیین آزادگی» تا«سلطه نمادین علیه زنان» و «دلنوشتههای جادهای استان»
- استاندار: زیرساخت های حفاظت از جنگل های کهگیلویه وبویراحمد افزایش یابد
- طرح کاهش تعرفه واردات خودرو در صحن مجلس
- فرماندار دنا: مدیران خسته و بینظم را محترمانه بدرقه میکنیم
- غبارروبی گلزار شهدای گمنام گچساران به مناسبت هفته بسیج/ تصاویر
- تشریح بیمه "زنان خانهدار و دختران" از زبان سرپرست تامین اجتماعی گچساران
- پیشرفت ۸۰ درصدی پروژه ایمن سازی و رفع نقاط حادثه خیز سپیدار - بنستان محور یاسوج - دهدشت
- مارگون با ۷۰ برنامه به استقبال هفته بسیج میرود/ جزییات
- انتصاب مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان/ سوابق
- جوابیه ثبت احوال به خبر افتونیوز/ انتصابات بر اساس شایستهسالاری است
نظرات ارسالی 0 نظر
شما اولین نظر دهنده باشید!