-
یاسوج؛ شهری که شیخ شاخصش پیشهزن بود!
محمد مختاری
-
جزای نیکی جز نیکی نیست
جبار چراغک
-
زیبایی بر بستر فاجعه
سید غلام بلادی
-
یاسوج؛ شهری که شیخ شاخصش پیشهزن بود!
یادداشت مخاطبان
-
«لذت وقیح»
امراله نصرالهی
-
زنان و دولت چهاردهم
سیده فرزانه آرامش
-
شاقول اصلی در ماجرای قتل دکتر داوودی
فضلالله یاری
-
در این محنتسرا نابههنجاران و کج روان بزرگ شمرده شدهاند
پریچهر زعیمی
-
بیوه زنان
آفتاب افریدون
-
خلاصهای از مصاحبه با انقلابیون
علیرضا کفایی
یادداشت؛
«ده دشت؛ شهری بی شرح!»
دهدشت به لحاظ آرمانی اتوپیایی است که با شنیدن نام آن، خیالِ فرزندانش در هر کجای پهنه ی گیتی مُشَعشَع می گردد. اما برای شناخت واقعی آن باید از عرصه یِ خیال به عالم نظر آمد.
افتونیوز| "علی خرم" از مخاطبان این پایگاه خبری در یادداشتی که ارسال کرده است، نوشت:
دهدشت به لحاظ آرمانی اتوپیایی است که با شنیدن نام آن، خیالِ فرزندانش در هر کجای پهنه ی گیتی مُشَعشَع می گردد. اما برای شناخت واقعی آن باید از عرصه یِ خیال به عالم نظر آمد.
به لحاظ جغرافیایی دهدشت، شهری(اگر بتوان نام شهر را بر آن نهاد) است در ارتفاع هشتصد متری از سطح دریا در جنوب غربی ایران در استان کهگیلویه و بویراحمد که در جنوب و جنوب غربی آن دو شهر گچساران و بهبهان واقع شده است.
اندیشمندان علوم انسانی تعاریف متفاوتی از شهر ارائه داده اند. هر کدام به فراخور سطح و ساحت خود آن را شرح و بسط داده اند.
اما «معنی عام شهر و شهرنشینی در طول تاریخ بشر، معادل مفهوم تمدن است».
تمدن شاید با اندکی تسامح همان انباشت خرد جمعی، و از پرتو آن همکاری و همدلی یک جامعه برای پیشرفت و توسعه و در کل بهزیستن است.
تاریخچه ی دهدشت به لحاظ دیرینگی تا عهد شاپور یکم، دومین شاه ساسانی به عقب می رود. بر همین اساس نام دیگر آن را «بلاد شاپور» می خوانند.
از دیگر سو در سندی که در سالهای اخیر یافت شده و مربوط به عصر شاه عباس صفوی است با نام «قریة الدشت» از آن ذکر شده است.
با این تاریخچه کوتاه دهدشت در سه دوره یِ ساسانی، سلجوقی و صفوی رونق و توسعه مثال زدنی داشته است. وجود کاروانسراهای بزرگ، مسجد جامع، مسجد مورک، گرمابه کهیار، بازار، تجارتخانه و برج و باروی اطراف شهر نشان از رونق و رشد آن بوده است.
ارسطو در ابتدای کتاب «سیاست» اهمیت خوب ساخته شدن یک شهر را در فراهم کردن امکان خوب زندگی کردن برای شهروندان نشان می دهد.
اما امروز برای توصیف و تعریف این شهر نمی دانیم از کدام مزیت مثبت آن صحبت کنیم!.
«مهاجرت» مهمترین خروجی این شهر در سالیان اخیر بوده است. به طوری که مردم برای خروج از بُن بستِ زندگی، فرار را بر قرار ترجیح داده اند.
«اِلِمان» ها یکی از آیتم های معرفی هر شهر و بلادی است. در این شهر اِلِمانی که مُعرّف تاریخ و فرهنگ این سرزمین باشد نیست.
«مبلمان شهری» در این دیار از دیگر پدیده هایی است که به کلی فراموش شده است.
جامعه پذیری و مشارکت شهروندان در زندگی شهرنشینی فقط و فقط در انتخابِ عاطلِ اعضای شورای شهر خلاصه شده است.
سینما در این شهر نیست.
دفعِ پسماند های انسانی به فجیع ترین و ابتدایی ترین شکل در حاشیه شهر سوزانده می شود که آلودگی ناشی از آن سلامت شهروندان و محیط زیست را به خطر انداخته است.
سرویس بهداشتی عمومی قابل استفاده در این شهر وجود ندارد.
راه های ارتباطی و ورودی های شهر غیراستاندارد و خطر آفرین است.
شهر به طور کلی نه رشد کمی داشته و نه کیفی!
منطقه یِ بِکری است که به حیاط خلوتِ سیاسیونِ مرکز نشین تبدیل شده است.
با این حال به قول شیخ اجل:
«اندوه دل نگفتم الا یک از هزاران»
در این قرن که سرعت رشد و توسعه یِ جهان، ساعتی و لحظه ای شده است و تکنولوژی با کمک هوشی مصنوعی به پیش می رود برای توصیف شهرِ دهدشت، جز همان اشاره به بافت قدیمی که چنان رها و بی اهمیت شده که در افواه و اذهان عمومی به «کَلگَه کُهنه» معروف شده است، شرحی وجود ندارد.
نظرات پس از تایید انتشار خواهند یافت
کاربر گرامی نظراتی که حاوی ناساز، افترا و هر گونه بی حرمتی باشند منتشر نخواهند شد.
- 1 پذیرش ۴۹۰ دانشجو معلم در دانشگاه فرهنگیان کهگیلویه و بویراحمد طی امسال
- 2 نقش میدان گازی مختار بویراحمد در رفع چالش ناترازی انرژی
- 3 پذیرش بیش از دوهزار دانشجو در دانشگاه آزاد یاسوج طی سال تحصیلی جدید
- 4 تدوین برنامه توسعه و پیشرفت کهگیلویه و بویراحمد
- 5 باند مالخران در دام پلیس کهگیلویه
- 6 کهگیلویه و بویراحمد تنها استان فاقد مجتمع فرهنگی کودک و نوجوان
- 7 تخریب ۵۰۹ فقره ساختوساز غیرمجاز در کهگیلویه و بویراحمد
- 8 کشف 118 کيلوگرم ترياک در گچساران
- رونمایی از ۱۲ کتاب جدید در شهرستان کهگیلویه/ از«آیین آزادگی» تا«سلطه نمادین علیه زنان» و «دلنوشتههای جادهای استان»
- استاندار: زیرساخت های حفاظت از جنگل های کهگیلویه وبویراحمد افزایش یابد
- طرح کاهش تعرفه واردات خودرو در صحن مجلس
- فرماندار دنا: مدیران خسته و بینظم را محترمانه بدرقه میکنیم
- شاعر و چهره ماندگار استان درگذشت
- غبارروبی گلزار شهدای گمنام گچساران به مناسبت هفته بسیج/ تصاویر
- تشریح بیمه "زنان خانهدار و دختران" از زبان سرپرست تامین اجتماعی گچساران
- پیشرفت ۸۰ درصدی پروژه ایمن سازی و رفع نقاط حادثه خیز سپیدار - بنستان محور یاسوج - دهدشت
- مارگون با ۷۰ برنامه به استقبال هفته بسیج میرود/ جزییات
- انتصاب مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان/ سوابق
نظرات ارسالی 2 نظر
درود بر استاد علی خرم ...دهدشت بعد از جنگ تحمیلی دولت وقت قرار شد شهرهای جنگزده وکم توسعه ..اباد شوند ...اول دهه هفتاد اقای موحد نماینده شهر کهکیلویه ب مرکزیت دهدشت شدند ..وبه قول خودش نماینده سوگلی دولت وقت ب رباست جمهوری مرحوم رفسنجانی بودند ...اولین اقدام جلوگیری از احداث سد کلات ومالرو قلمداد کردن جاده دهدشت و جلیل یاسوج کاری کردند که دهدشت در بن بست قرار گیرد .....شغل بیشتر مردم استان کشاورزی و دامداری است که ایشان با گماردن نبروی های رانت خوار در راس کشاورزی استان وشهرستان ..کشاورزی شهرستان را نابود کردند ..در سال هشتاد کلنگ پتروشیمی را زدند وقول هزار روزه دادند ک پتروشیمی دهدشت الان جولانگاه برادرحقوق نجومی بگیر ..و هم خطی های خودش است که نذاشتند یک تحصیل کرده فقیر سر کار برن..در خود شهر دهدشت با زیرکی خاص تمام شهرداران را منصوب میکزدند ک در زمان ریاست جمهوری اقای خاتمی شورایی کردن وانتصاب شهرداری ها توسط اعضای شورا تصویب شد و ایشان هم در انتخاب اعضای شورا وووو ثلاث و بویراحمد کردن شوراها دخالت مستقیم داشتند ..حتی فرماندار دولت اصلاحات در شهر دهدشت با اختلاف بین کاندبد های اصلاحات راه را برای موحد هموار و رانت خودش را میگرفت .....دخالت در مسکن شهرسازی و شهرداری ها باعث شده ک شهر دهدشت ب مرده شهر تبدیل شود ...اگر سخنرانی رئیس جمهور وقت در استادیوم دهدشت نبود ک مردم از دست وی ب تنک امده بودند ودر استادیوم دهدشت بسوی موحد گوجه وکفش پرت نمیکردند هنوز دو جاده اصلی دهدشت احداث نشده بود و هنوز برای رفتن ب یاسوج میبایست از جاده باشت باوی واستان فارس ب یاسوج میرفتند مردم این شهر ..دهدشت و شهرستان های تازه تاسیس توابع انتخابات مجلس سال ۱۴۰۲ که ایشان هیچ رای نداشت مثل سابق با رانت استاندار معاون سیاسی و فرمانداران باز رانت وارد مجلس شدند ....دهدشت را موحد ویران کرد ...مردم هیچ وقت ب ایشان رای ندادند وایشان انکار مامور شده بود که دهدشت را ویران کند .گچساران را هشت سال تاج کردون اباد کرد رونق کار داد ب مردم شهرستان ...سه دوره دونماینده از این شهرستان ب مجلس رفتنذ بعد از منفک از گچساران که دو جاده اصلی دهدست ب یاسوج به اصفهان را بنا کردند وشهر را از بن بست نجات دادند وگرنه هنوز باید از همان جاده باشت مبرفتند یاسوج وشیراز.... اقای موحد .........با شهر دهدشت چکار کردید .....
پاسخبدرستی فرهنگ هرجامعه ای نشعت گرفته ازقوانین ومقرراتی که درحاکمیت آن جامعه درسطح کلی کشو ور،برمردم حاکمیت میکند،درچنین شهرهایی که حاکمیت ازآن بیخبراست،دامنگیرش،همه مسائل بزهکاری وعدم امنیت،واردشدن قوانین ومقررات که درراستای خرافه پذیری وبراحتی تن دادن به این قوانین هرجامعه ای رابه ورطه نابودی واضمحلال میکشاند،دهدشت،یا (ده دشت)که شامل ده دشت دهدشت شمالی،جنوبی،شرقی، وغربی،دشت سوق،دشت چرام،دشت لنده،دشت کلاچو دشت فیلگاه،که بدرستی میتواندتولیدات کشاورزی نه تنهااستان بلکه استانهای همجوارراتغذیه کندولی به علت عدم توجه مسئولین مربوطه شهردهدشت داردمانندگذشته،کلگه کهنه دیگردرکنارهمان خرابه ها پدیدارمیشود.اگرچه جاده پاتاوه دهدشت نقطه امیدی به مردم دهدشت داده اماعدم توجه به تامین آب کشاورزی مردمی که میتوانستند،زندگی روزانه خودراباکشاورزی ودرآمد حاصل ازآن راپیشه خودسازندمتاسفانه تاکنون اقدامی صورت نگرفته وامیدوآرزورادرکشاورزان این ده دشت به یاس مبدل کرده ((من ازبیگانگان هرگز نه نالم،،که هرچه کروبامن آشناکرد))چهل ساله که مردم کهگیلویه با وعده و عید دل خوش کرده اند،به ساختن سد،امادریغ ازشنیدن یک وعده امیدوارکننده علاوه برعدم توجه به خودشهردهدشت،بزرگترین معضل درکهگیلویه نبود(( سد)) است که دوس مارون وخیرآبادهرکدام ازده کیلومتری آن میگذرندولی دشتهای، دهدشت خشک ودیم حسرت یک جرعه آب دارد...بدینوسیله ازمسیولین ذیربط بخصوص،ریاست محترم جمهور، نمایندگان محترم استان،وزارتخانه های، نیرو،جهادکشاورزی، غیره ندای مردم کهگیلویه رابشنوند که درروزقیامت، همه این مسئولین باید،جوابگوی مردم کهگیلویه باشند..بادرودبه همه خدمتگزاران راستین جمهوری اسلامی 1403/8/10
پاسخ